„Nu se poate educaţie performantă cu dascăli plătiţi la limita de jos a salariilor” este declaraţia preşedintelui României, Klaus Johannis, dumnealui însuşi profesor. Aşa e domnule profesor, mai daţi-ne o lecţie de cum ar trebui să meargă lucrurile. Aveţi perfectă dreptate, dar o dreptate pe care o am şi eu, o are şi badea Gheorghe de la ţară şi, cu atât mai mult dascălii pe care atât de populist îi căinaţi. Diferenţa este, însă, enormă. Dumneavoastră aveţi puterea şi poziţia să mişcaţi lucrurile pentru ca dascălii să fie corect remuneraţi, pentru un trai decent, aşa cam populist şi tărăgănat (aşa ca să pricepem şi noi). Repet, aveţi puterea, aveţi poziţia.
Noi, ceilalţi NU avem aceste calităţi.
Şi-atunci?
Nu prea mă ştiu la politică, dar presupun că în momentul în care v-aţi exercitat dreptul constituţional de a desemna un premier, în persoana actualului, distinsul domn Cioloş, aţi avut puterea de a o face, dincolo de poziţia de preşedinte. Apoi, pe un raţionament logic, mă gândesc că desemnarea domnului Cioloş a fost făcută bazându-vă pe capacităţile profesionale ale dumnealui.
Domnul Cioloş – dacă tot am stabilit că e un profesionist în gestionarea unei ţări, un premier pentru toate categoriile sociale şi profesionale – a avut aceleaşi criterii de profesionalism atunci când şi-a numit miniştrii.  Şi dacă tot avem ca subiect educaţia, respectiv remuneraţia dascălilor, m-aş referi tocmai la profesionalismul celor doi miniştri implicaţi: cel al Educaţiei, care ar trebui să cunoască toate tarele sistemului şi ar trebui să vină cu soluţii, respectiv ministrul Finanţelor, cel care ar trebui să găsească resursele necesare pentru ca situaţia dascălilor să nu fie aşa cum sumbru (şi un pic cinic) ne-a tărăgănat-o însuşi preşedintele ţării. Pe cale de consecinţă, chiar dacă la a „doua mână”, însuşi dumneavoastră, domnule preşedinte Klaus Johannis, i-aţi numit – repet, cu veriga de legătură numită Dacian Cioloş – în funcţii, i-aţi acceptat şi, implicit, susţinut, pe cei care ar fi trebuit să rezolve problema salarizării dascălilor. O problemă de prim rang, aşa cum însuşi dumneavoastră de la înălţimea funcţiei aţi spus-o la deschiderea anului şcolar, cu cuvinte atât de puţine şi totuşi lungi, prin tonalitatea de care daţi dovadă.
În fapt, eu cred că aţi dat dovadă de cinism, nu doar faţă de profesori, ci şi faţă de părinţi sau elevi. De parcă, prin aceste declaraţii cotite doriţi să ne preziceţi, încă din prima zi de şcoală, un eventual dezastru de la BAC-ul de anul viitor. A fost un cinism cu iz electoral, pentru că aveţi nevoie de rezultate bune la alegerile parlamentare din iarnă şi, prin aceasta să vă puteţi din nou exercita dreptul constituţional de a desemna un premier la fel de competent şi profesionalist (poate chiar cu acelaşi nume), care la rândul său să propună miniştri la fel de competenţi în a rezolva problema salarizării dascălilor. Un cerc perfect. Abia vă aştept căinarea de la anul…
P.S. Soarta dascălilor este, într-adevăr, ingrată, salarizarea fiind doar o parte a întregului. Dar, dragă domnule preşedinte al României (Diasporei şi Facebook-ului, ca să completăm titlul nobiliar), de ce nu le-aţi dezvăluit dumneavoastră dascălilor reţeta de succes pe care o aveţi? Doar tot ca profesor v-au apărut casele şi celelalte acareturi prin declaraţia de avere… Cum spuneam, cinism la nivel înalt!

Recomandările redacției