Tot mai multe persoane care lucrează, ani de zile, pe la fermele din Arad sunt abandonate în momentul în care se îmbolnăvesc.

De exemplu, Albert  are 72 de ani este născut în Brașov și a fost cioban la o fermă din Arad, comuna Secusigiu. Acesta a fost găsit pe un câmp inconștient și dus de urgență la spital, după care s-a luat legătura cu familia pentru care lucrase, dar aceasta a refuzat categoric să-l mai primească la ea. Așa a ajuns să fie dus la centrul lui Viorel Pașca din Dumbrava.

Mulți oameni de obicei săraci, au migrat de-a lungul anilor din partea de est a țării, în zona Arad, unde au sperat la o viață mai bună și probabil mai ușoară. Au lucrat în construcții sau păstori la oi sau vaci, încercând astfel să-și câștige pâinea de fiecare zi. Cu trecerea timpului unii dintre ei au reușit să-și întemeieze o familie, o gospodărie, integrându-se în comunitatea locală, alții însă, poate din cauza consumului excesiv de alcool sau din a împrejurărilor nefavorabile, nu au reușit acest lucru, rămânând la stadiul de slugă, de om sărac, trăind după o zi pe alta”, spune Viorel Pașca.

Acesta adaugă că au avut un caz în care de la spital „ne-au trimis un bolnav ce stătea la oi, dormind afară ani la rând, fără cele mai elementare condiții de igienă. În iarna aceea nu se descălțase niciodată, iar picioarele i-au degerat din cauza frigului, neputând fi protejate suficient de cizmele de cauciuc pe care le purta indiferent de anotimp. În primăvară, când a ajuns la spital și i-au scos cizmele, a rămas înăuntru o parte din tălpi și degetele picioarelor, necrozate și cu un miros insuportabil”.

Viorel Pașca, cel care are mai multe centre de îngrijire persoane în județul Bihor și care primește oameni bolnavi fără familii spune că cei mai mulți care ajung acolo au fost ciobani la oi.  Aceștia provin din diferite județe din țară, Aradul fiind pe locul 2. Adică printre primele  județele care trimit bolnavi la Dumbrava, unul dintre centre.

Recomandările redacției