Consiliul Județean acuză Prefectura de dezorganizare în problema inundațiilor din județ și a despăgubirii sinistrațiilor. Cei de la conducerea CJA susțin că Prefectura nu se mobilizează pentru a găsi soluții rapide, având în vedere situația dramatică din mai multe localități arădene, după ploile abundente.

„Din păcate, Prefectura este depășită de situație, și la fel este și Guvernul. Și în județul Arad, ca în alte județe, este haos, autoritățile care răspund la nivel guvernamental de gestionarea acestei situații dovedesc, încă o dată, că nu știu ce trebuie să facă”, a susținut președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca. Acesta face un apel la Prefectură și la instituțiile din subordinea Prefecturii să ia în serios problemele arădenilor și să iasă în teren.

 „Vă reamintesc că încă de anul trecut Consiliul Județean Arad a transmis Prefecturii mai multe solicitări privind acordarea de fonduri de la Guvern pentru lucrările de refacere a drumurilor județene sau podurilor din județ, în urma calamităților, în localitățile Conop, Aluniș, Petriș, Brazii, Mădrigeşti, Buceava, Iacobini, Frumușeni, Petriș, Julița, Dieci, Dezna etc. Am constatat că Guvernul a alocat bani pe criterii politice unor județe PSD. (…)“, a declarat Iustin Cionca.

La nivelul Consiliului Județean Arad funcționează o structură de monitorizare a situației de criză din județ, coordonată de directorul tehnic al instituției.

„Constat acum că prin nealocarea banilor de la Guvern pentru unele localități unde doar Guvernul putea interveni, ca de exemplu la Conop, drama oamenilor se repetă. Și de această dată există aceleași probleme ca anul trecut, fiindcă Guvernul nu a alocat banii promiși pentru lucrările de consolidare, chiar dacă în joc este acoperișul de deasupra capului oamenilor. Solicit din nou Prefecturii să țină cu arădenii, să se asigure de despăgubirea sinistraților și să muncească vizibil în interesul Aradului”, a mai spus Iustin Cionca.

După intemperiile de anul trecut au fost serios afectate localităţile Conop, Aluniș, Petriș, Brazii, Mădrigeşti, Buceava, Iacobini, Dieci, Dezna. Zeci gospodării au fost inundate, inclusiv anexe, au fost distruse podeţe de lemn, poduri de beton, punţi de trecere, mai mulți kilometri de drum judeţean și comunal, asfaltate sau pietruite. De asemenea, au fost afectați kilometri de reţea de apă potabilă, peste 50 de fântâni au fost inundate, dintre care 25 în satul Mădrigeşti şi 5 în satul Buceava, dar şi câteva puţuri de apă potabilă în satul Iacobini. Inundaţiile au afectat peste 100 de hectare de teren arabil și fâneţe, în toate localităţile. Toate lucrările efectuate au fost plătite de Consiliul Județean Cei de la Consiliul Județean susțin că Guvernul României nu le-a decontat nici până astăzi – când Aradul se confruntă din nou cu inundații.

Recomandările redacției