Bătrâna Doamnă i-a spus azi oficial bun venit fotbalistului care reprezintă cea mai importantă achiziție din istoria clubului, raportat la cv-ul jucătorului din momentul sosirii sale la UTA. Și asta pentru că vorbim de un fotbalist care are în palmares, printre altele, două titluri de campion al României, un titlu de campion al Bulgariei, o Cupă a României, și două Cupe ale Ligii, una în România și cealaltă în Franța. La acestea se adaugă 47 de selecții în echipa națională, pentru care a marcat de 13 ori și alte sute de meciuri și goluri la nivel înalt, printre care amintim aici grupele UEFA Champions League, grupele Europa League sau primele două ligi din Franța.

Cu toate acestea, noul atacant al UTA-ei vine după o experiență neplăcută la FCSB, unde a fost tras pe linie moartă de patronul acestei echipe, care a considerat randamentul lui Keserü ca insuficient pentru a justifica folosirea sa în dauna unor jucători mai tineri care prezentau oportunitatea de a fi vânduți pe sume care să reprezinte un adaos substanțial la bugetul cubului. Din această cauză, atacantul originar din Oradea a văzut în oferta UTA-ei oportunitatea de a-și relansa finalul carierei: „E primul meu moment de relaxare după aproape 6 luni, mă bucur că într-un final am reușit să îmi decid viitorul, că mă alătur unui proiect extrem de interesant al unui club de tradiție și al unui oraș care este însetat de performanță. Cunosc această echipă încă de la începutul anilor 2000, când am debutat la FC Bihor, practic este regiunea mea unde cunosc mentalitatea, cunosc oamenii. Din păcate la Oradea am văzut același stadion pe care l-am lăsat în 2003 la meciul cu Petrolul, cu aceeași tribună închisă, e păcat. De asta vreau să evidențiez că aici lucrurile au evoluat cu o cu totul altă viteză.“

Trebuie spus că UTA n-a fost singura echipă ce l-a dorit pe Keserü. Acesta a avut o ofertă foarte bună din punct de vedere financiar din Qatar dar a ținut să rămână aproape de casă. Acest factor a atârnat în balanță mai greu decât posibilitatea de a câștiga niște bani „frumoși“ pe final de carieră. Aici trebuie punctat faptul că atât jucătorul cât și Alexandru Meszar, cel care a prezentat oficial noua achiziție, au negat cifrele vehiculate în presa centrală, care avansau informații despre un contract de 180.000 de euro pe an. „Factorul financiar nu este primordial pentru mine. A fost o chestie sentimentală, mi se întâmplă des să aleg pe acest factor, uneori mai bine, alteori mai puțin. Probabil e unul dintre cele mai mici contracte pe care le-am avut în carieră dar nu mă deranjează, puterea mea de muncă e aceeași, poate chiar mai mare, știind că sunt mai aproape de finalul carierei decât de început. Nu cred că se rezumă totul la bani. A fost un feeling, a fost o conexiune și perspectiva unei colaborări de lungă durată, perspectiva de a mă avea și de a pune umărul la readucerea acestui club mai aproape de performanțele naționale și europene din trecut, m-a pasionat pentru că mă regăsesc în aceeași situație cu clubul și aici mă refer la trecutul glorios, factor motivațional la cote maxime și vrem să demonstrăm din nou ceea ce reprezentăm.“

Acesta poate fi începutul uneia dintre poveștile cele mai frumoase din istoria modernă a UTA-ei

Dincolo de apropierea de casă, o miză care a contat foarte mult în alegerea lui Keserü a fost ambiția de a reveni la echipa națională, lucru care n-ar fi fost posibil dacă ar fi plecat în Qatar. Aici, ambiția jucătorului se întâlnește cu cea a clubului deoarece pentru ca un atacant să prindă prima reprezentativă de la un club din Liga 1, e nevoie ca performanțele lui să fie unele deosebite, lucru care se răsfrânge pozitiv și asupra obiectivului clubului, acela de a reveni în prim planul fotbalului românesc: „Echipa națională e în mintea mea, am lucrat cu Edi Iordănescu la FCSB, am avut o colaborare foarte bună. Atâta timp cât sunt în activitate pentru mine echipa națională reprezintă enorm. Plus că sunt la 47 de selecții, mai am trei până la 50, care e o bornă importantă la fel cum este și golul 300 în toate competițiile. În momentul ăsta, după calculele mele am bătut pasul pe loc la 278. Jucând practic în ultimii 8 ani la nivel înalt, bătându-mă mereu la campionat ar fi inutil să vin aici fără să am ambiții. Am ambiție de la 15 ani și atâta timp cât voi juca o voi face cu ambiție și voi încerca să ajut cu tot ce pot. Nu voi veni cu nicio baghetă magică, vin să pun umărul să facem ceva măreț împreună.“

Keserü spune însă că va trebui să facă mai mult decât să marcheze câteva goluri, pentru ca evoluția lui să-l facă din nou o soluție pentru tricolori. „S-a ajuns la un nivel de analiză atât de aprofundat încât se poate întâmpla ca un atacant să dea 5 goluri în câteva meciuri dar să nu participe la dueluri, să nu participă la fazele jocului, să nu fie un motor pentru echipa lui iar acele 5 goluri să fie înscrise doar pe niște situații de instinct, oportunități care pot să nu se repete. Fiecare atacant e atât de disecat și se caută siguranța de performanță care reduce practic posibilitatea de a eșua. Se caută jucători siguri, care pe lângă reușitele de gen goluri sau pase de gol, să ofere și o sincronizare cu ceilalți jucători. O asociere de doi, trei, patru jucători poate să ofere niște rezultate care nu sunt în mintea nimănui. Există conexiuni care se pot face și pe care le-am văzut la Ludogoreț unde un grup de jucători, jucând împreună, înțelegându-ne foarte bine produceau lucruri inimaginabile; și asta doar pentru că te interesai ce-i place celui de lângă tine, ce mișcări, ce calități are, cu ce i-ai putea fi de folos, cum să mă mișc în funcție de el ca să ieșim amândoi în evidență, cum îi place să centreze, cum îi place să paseze, ce suprafețe de picior folosește etc. Sunt foarte multe detalii dar sunt perfecționist în materie de a afla calitățile colegilor mei și cum pot să mă pun în slujba fiecăruia pentru a încerca așa încet încet să ridicăm nivelul. Deci nu este doar despre ceea ce fac eu pe teren.“

Pentru suporteri, venirea lui Keserü înseamnă și acoperirea unui gol existent în vestiar: acela al unui lider care să fie catalizatorul mental al echipei în momentele de cumpănă, derivă sau dimpotrivă, euforie exagerată. Atacantul orădean a fost descris de Ilie Poenaru ca un fotbalist care este un punct de reper în vestiar iar jucătorul a confirmat această trăsătură de personalitate: „Sunt genul de om care am încercat întotdeauna să-i trag pe toți după mine prin atitudinea pe care am avut-o și cred că în momentele grele se văd astfel de persoane. Acesta îmi e temperamentul încă de pe la 25 de ani am simțit că sunt genul de om care să arate direcția, am încercat să fiu exemplar de la momentul venirii la antrenament, apoi la antrenament, meciuri și inclusiv în afara terenului. Voi încerca să ajut din toate punctele de vedere nu doar specific ca fotbalist și atacant.“

Keserü, un fotbalist care știe cum e să marchezi în Champions League, în poarta unei echipe ca Arsenal

Sigur că în ceea ce privește performanțele din teren a noii achiziții, va fi nevoie de puțină răbdare din partea fanilor. Keserü a jucat ultimele sale 45 de minute pe 3 aprilie iar această lipsă de jocuri în picioare nu poate fi compensată peste noapte: „Îmi doresc să revin pe teren în primul rând, să mă simt în largul meu. Probabil că se va simți pentru început lipsa meciurilor din ultima perioadă pentru că oricât te-ai antrena, un antrenament nu compensează efortul fizic pe care-l faci într-un meci. Știu asta pentru că obișnuiesc să îmi scot parametrii fizici după fiecare antrenament și să-i studiez. Dar mă simt foarte bine, probabil că ultima perioadă m-a motivat și mai tare, m-am antrenat mult mai mult și cred că voi putea compensa cu experiența pe care o am lipsa aceasta de meciuri din ultima perioadă.“

Cât despre rolul său din punct de vedere tactic, Keserü a întărit imaginea profesionistă pe care o are, declarând că s-a pus total la dispoziția lui Ilie Poenaru din punct de vedere al rolului său în teren. „Nu vreau să intru în aspecte care țin de deciziile antrenorului. Am jucat și pe poziția de atacant împins, și pe poziția de atacant retras, mă simt în largul meu în orice poziție centrală de atac. Am intrat în multe detalii cu Mister în ultimele zile, pentru a vedea dacă există aceeași gândire, dacă planul în strategia dumnealui pot să mă apropii de randamentul maxim.“

În sfârșit, noul atacant al UTA-ei a abordat și subiectul atmosferei din stadion, una cu adevărat specială în contextul fotbalului românesc, adresând și câteva cuvinte de apreciere fanilor: „Ca să caracterizez ce se întâmplă la Arad aș folosi cuvântul nebunie. Cred că asta stă la baza unor performanțe mari. Asta există în tribună și asta trebuie să existe și pe teren. Rezultatele mari vin dintr-o comuniune între suporteri și echipă. Suporterii trebuie să se asocieze cu cei care sunt pe teren, să trăiască cu ei și în același timp echipa trebuie să tragă suporterii după ea. Cred că ăsta este secretul, să existe un tot unitar. Conducerea face lucrurile, pregătește sezonul iar după aceea totul stă în picioarele celor din iarbă și în inimile celor din tribună; și inclusiv în inimile celor din teren, pentru că atunci când cei din iarbă joacă cu inimă, suporterul iartă orice. Vreau să vă asigur de un singur lucru: indiferent de ce se va întâmpla pe teren, eu voi da tot ce am; că va ieși cum așteaptă lumea, că va ieși mai puțin, eu întotdeauna voi da totul, asta e ce pot garanta.“

Noul idol al suporterilor a dat deja primele autografe

De semnalat și faptul că atât Alexandru Meszar cât și Claudiu Keserü au confirmat faptul că a avut loc o discuție de principiu despre o continuare a colaborării dintre cele două părți și după încheierea carierei de fotbalist, Meszar explicând că UTA își dorește de mult timp aducerea unui fotbalist important în organigrama clubului, probabil pe o funcție de director sportiv sau similară.

Recomandările redacției