Consilierii locali municipali au fost convocaţi, joi, începând cu ora 14, la Palatul Administrativ, pentru a participa la o şedinţă extraordinară. Pe ordinea de zi a şedinţei vor fi opt proiecte de hotărâre. Printre acestea sunt proiecte care vizează neexer­citarea unor drepturi de preemţiune, aprobarea unor planuri urbanistice zonale aferente unei zone rezidenţiale de locuinţe ce urmează să apară pe strada Constituţiei, unei staţii de carburanţi ce va fi constrută pe   DN 7  Arad – Nădlac, la kilometrul  553+826 stânga, proiecte care vizează repartizarea exceden­tului bugetar, rectificarea bu­getului general de venituri şi cheltuieli, dar şi  aprobarea acordării în avans a ajutorului cu titlu de subvenţii pentru acoperirea diferenţei de preţ şi tarif la energia termică livrată populaţiei către S.C. CET Hidrocarburi S.A. şi pentru stabilirea unor masuri privind fuziunea dintre SC CET Arad SA şi SC CET Hidrocarburi SA.
În cele ce urmează, ne vom referi la fuziunea celor două CET-uri, care au fost separate, tot pe vremea Administraţiei Falcă, în 2009. Între timp, autorităţile locale şi-au dat seama probabil că au greşit, iar acum doresc să dreagă busuiocul.
Fuziune prin absorbţie
În proiectul cu numărul 6 de pe ordinea de zi de joi se arată că: „ţinând cont de prevede­rile studiului privind analiza oportunităţii fuziunii SC CET Arad SĂ şi SC CET Hidrocarburi SĂ Arad, întocmit de către JUST EVAL INVEST SRL Arad, înregistrat la Primăria Municipiului Arad sub adre- sa nr. 79669/21.12.2015; având în vedere adresa SC CET Hidrocarburi SA Arad nr. 79669/21.12.2015, referitor la studiul privind analiza oportunităţii fuziunii SC CET Arad SA şi SC CET Hidrocarburi SA Arad şi la documentaţia aferentă şedinţei CA şi AGA de la CET Hidrocarburi SA Arad din data de 18 decembrie 2015 […] se aprobă studiul privind analiza oportu­- nităţii fuziunii SC CET Arad SA şi SC CET Hidrocarburi SA Arad […] în considerarea studiului privind analiza opor­tunităţii fuziunii SC CET Arad SA şi SC CET Hidrocarburi SA Arad, efectuat în baza Hotărârii Consiliului Local nr. 305/ 30.09.2015, se aprobă iniţierea procedurilor legale pentru reorganizarea societăţilor SC CET Arad SA şi SC CET Hidrocarburi SA Arad, prin procedeul de fuziune prin absorb­- ţie.” În continuare, proiectul prevede că termenul limită de depunere a proiectului de fuziune este 1 februarie 2017.
Motivele care justifică fuziunea
În raportul de specialitate aferent proiectului se menţionează că CET Arad are o linie de credit de zece milioane pentru cheltuieli curente (nu se specifică moneda) şi un credit bancar de 30 de milioane de lei pentru finanţarea investiţiei prevăzute în etapa 1 – finalizare PIF Cazan nr. 2 de 420 t/h pe gaze naturale. În continuare, se mai arată că CET Arad are datorii la furnizorii de combustibili şi executantul investiţiei de la Cazanul nr. 2, Complexul Energetic Oltenia; CFR Marfă, E-ON Energie România, Energomontaj Timişoara şi C–Gaz & Energy Distri­buţie Bucureşti. Tot în raportul de specialitate se mai prezintă şi situaţia financiară a CET Hidrocarburi.  De asemenea, se precizează că în prezent CET-H nu mai deţine licenţa pentru transportul şi distribuţia energiei termice. „SC CET Hidrocarburi SA Arad a beneficiat, până în anul 2014, de statutul de operator licenţiat al serviciului public de alimen­tare cu energie termică în baza Licenţei ANRSC nr. 0605/2010 şi ulterior în baza Licenţei ANRSC nr. 1462/ 2011, acordată în baza contractului de concesiune nr. 5664/2001 încheiat între Municipalitate şi operatorul de termoficare.  Ulterior încetării valabilitaţii Contractului de concesiune nr. 5664/2001 operatorul de termoficare a obţinut numai licenţa pentru participarea la procedura pen­tru delegarea gestiunii ser­viciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat”, se mai arată în document.
Un alt motiv pentru care s-ar impune fuziunea celor două CET-uri este, conform autorităţilor locale, faptul că în baza Legii nr. 51/2006, republicata, Municipalitatea este obligată să organizeze licitaţie publică în vederea atribuirii contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică, ulterior transferului infrastructurii tehnico-edilitară destinată transpor­- tului şi distribuţiei energiei termice din patrimoniul SC CET Hidrocarburi SA Arad în domeniul public al Municipiului Arad, procedură care se află în desfăşurare.

Recomandările redacției