Membrii Consiliului Local Municipal sunt chemaţi, vineri, să discute pe marginea a 19 proiecte de hotărâre. Dintre acestea, unul face referire la „stabilirea numărului şi cuantumului burselor acordate în învăţământul preuniversitar de stat” şi vine ca o iniţiativă din partea primarului. Conform proiectului, bursele care vor fi acordate elevilor au fost împărţite în patru categorii, de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social. De asemenea a fost stabilit numărul bursierilor şi cuantumul fiecărei categorii de burse. Astfel, fiecare dintre cei 73 de beneficiari ai burselor de performanţă vor primi câte 90 de lei; cei 1999 de bursieri de merit vor primi câte 80 de lei; cei 456 de beneficiari ai burselor de studiu câte 70 de lei, iar cei 1.350 de beneficiari ai burselor de ajutor social, câte 60 de lei. Per total, elevii din municipiu vor obţine burse în valoare totală de 2.757.690 de lei.

În expunerea de motive a proiectului se arată că acesta a fost întocmit potrivit „prevederilor art. 4 din Anexa 1, Ordinul Ministrului Educaţei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr. 5576/2011 privind aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învăţământul preuniversitar de stat, potrivit căruia numărul şi cuantumul burselor se stabilesc anual prin hotărâre a Consiliului Local, respectiv judeţean/consiliilor locale ale sectoarelor Municipiului Bucureşti; prevederilor art. 105 alin. (2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 potrivit căruia: «Finanţarea complementară se asigură din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar, din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, pentru următoarele categorii de cheltuieli:..d) cheltuieli cu bursele elevilor»; prevederilor art. 82 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare; solicitărilor primite din partea unitătilor de învăţământ preuniversitar din municipiul Arad”.

 

Şcolile cu tradiţie iau grosul

Potrivit anexei prezentate la finalul expunerii de motive, unitatea de învăţământ care va beneficia de cele mai multe burse este Colegiul Naţional „Moise Nicoară”, cu 620 de burse, în valoare totală de 446.850 de lei. Elevii de aici vor avea şapte burse de performanţă, 609 burse de merit, două burse de studiu şi două de ajutor social. Cu 470 de burse, în valoare de 338.400 lei, Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta” se află pe locul al doilea în acest top, elevii de aici urmând să primească 420 burse de merit şi 50 burse de ajutor social. Un număr de 175 de burse, în valoare totală de 126.000 vor ajunge la elevii Colegiului „Naţional Preparandia-Dimitrie Ţichindeal”, care vor avea zece burse de performanţă, 150 burse de merit, zece burse de studiu şi cinci burse de ajutor social. Alte 73 de burse vor ajunge la Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn”, elevii de aici urmând să primească nu mai puţin de 18 burse de performanţă, 40 de burse de merit şi 15 burse de ajutor social. Un număr important de burse, 295, va ajunge şi la Şcoala Gimnazială „Aurel Vlaicu”, elevii acestei unităţi de învăţământ urmând să împartă 210 burse de merit, 55 burse de studiu şi 30 burse de ajutor social, în valoare totală de 207.450 de lei. Şcoala Gimnazială nr. 5 va avea la rândul său 123 de burse, în valoare totală de 89.640 de lei, dintre care 17 burse de performanţă, 93 de merit, cinci de studiu şi opt de ajutor social. În ceea ce priveşte bursele de ajutor social, cele mai multe, 174, vor fi obţinute de elevii Şcolii Gimnaziale „Ilarion Felea”, 159 vor ajunge la Colegiul „Csiki Gergely”, iar 145 la Şcoala Gimnazială „Ştefan Cicio Pop”.

Recomandările redacției