cometaUltimele rămășițe ale cometei ISON au dispărut din vizorul telescoapelor, după o întâlnire cu Soarele care a însemnat sfârșitul acestui corp cosmic rătăcitor, conform oamenilor de știință, transmite Reuters.

„Din cometa ISON nu a rămas decât un nor de praf”, a comentat astronomul Tony Phillips pentru site-ul SpaceWeather.com, un site susținut de NASA. „Astrofotografii experimentați s-ar putea să poată surprinde câteva imagini cu fantoma acestei comete pe cerul dinaintea zorilor, la începutul lunii decembrie”, a mai adăugat el.

Astronomii sunt de părere că această cometă s-a dezintegrat în timp ce a trecut prin apropierea coronei solare, joi. Punctul de maximă apropiere al cometei față de Soare a fost la 1,2 milioane de kilometri — foarte aproape din punct de vedere astronomic.

„ISON a reapărut din spatele Soarelui o umbră a cometei care a fost”, a precizat Phillips.

Timp de două zile astronomii și-au păstrat speranța că măcar o parte din nucleul cometei va supraviețui apropierii de Soare și va apărea, strălucitor, de cealaltă parte a discului solar.

„Cometa ISON a lăsat o moștenire fără precedent pentru astronomi și gratitudinea eternă a unei audiențe globale captivate de eveniment”, a comentat și astrofizicianul Karl Battams, de la Naval Research Laboratory din Washington DC, într-o postare pe blogul său sub titlul „In Memoriam”.

Cometa ISON a fost descoperită anul trecut de doi astronomi amatori din Rusia.

Cometele sunt rămășițe înghețate rămase de la formarea sistemului solar în urmă cu 4,5 miliarde de ani. ISON provine din Norul Oort care se află localizat la marginile sistemului solar, la aproximativ jumătatea distanței până la cea mai apropiată stea și până la de 10.000 de ori mai departe de Soare decât este Pământul.

Simulările computerizate au indicat faptul că ISON a părăsit această zonă de la marginea sistemului solar în urmă cu aproximativ 5,5 milioane de ani. AGERPRES

Recomandările redacției