Conform datelor statistice privind raportul dintre import și export, la Arad, balanța înclină pentru exporturi.

Chiar dacă, câteva fabrici din municipiu își vor închide porțile pentru a-și reloca activitatea în alte zone din țară, industria rămâne cel mai puternic domeniu la nivelul județului nostru. Și în comerț, marile firme au fost pe profit.

Datele oficiale arată că la Arad se înregistrează excedent comercial.

Exporturile care aduc cel mai mare profit

În nouă luni ale anului trecut, exporturile făcute de firmele arădene s-au ridicat la 2,70 miliarde de euro, iar importurile de mărfuri au fost peste 2,36 miliarde de euro. Drept urmare, la nivelul judeţului s-a înregistrat un excedent comercial de 339 de milioane de euro.

Companiile care au ca obiect de activitate producerea de mijloace de transport, piese și echipamente auto sunt cele care înregistrează cel mai mare profit în județ, fiind pe plus cu 673 de milioane de euro. Acești investitori sunt totodată și cei mai mari angajatorii din județ.

Producția de mărfuri alimentare şi diverse produse a adus profituri de peste 130 de milioane de euro, fiind unul dintre cele mai importante domenii de activitate ale județului nostru.

Alți mari aducători de profit sunt investitorii în mașini, aparate si echipamente electrice, care au făcut peste 64 de milioane de euro, profit, în 2018.

Profitul adus de companiile care produc încălţăminte, pălării,umbrele şi articole similare a fost de peste 16.3 milioane de euro.

Demn de menționat că, la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, cele mai mule locuri de muncă sunt anunțate de marile companii și firme din industrie.

Unde scad exporturile

Potrivit reprezentanților Direcției Județene de Statistică Arad, în septembrie 2017, exporturile din Arad înregistrau suma de 308.764 de euro, iar în aceeași lună din 2018, valoarea exporturilor era de 286.603. O ușoară scădere poate fi observată.

Din tot anul 2018, cea mai ridicată valoare a exporturilor poate fi observată în luna mai și anume 355.985 de euro.

Dacă pentru companiile din industrie și comerț profiturile sunt pe plus, firmele care se ocupă de metale înregistrează o scădere drastică de peste 223 de milioane de euro.

Alt sector de activitate, cel al producerii materialelor plastice și produselor din cauciuc este pe minus cu peste 103 milioane de euro.

Investitorii care se ocupă cu prelucrarea de piei crude, piei tăbăcite și blănuri, au un deficit de peste 74 de milioane de euro.

Produse ale industriei chimice sunt și ele pe această listă cu minusuri, firmele care au acest obiectiv de activitate înregistrând un deficit de peste 50 de milioane de euro.

Cele mai însemnate importuri

La capitolul importuri, industria de producere a pieselor auto este fruntașă. La cea mai mare căutare pentru importuri au fost maşinile, aparatele şi echipamentele electrice (30,2%), urmate de metalele comune (22,1%), precum și de materiale textile.

Claudiu Mariș

 

Recomandările redacției