Complexul Muzeal Arad este o instituție stabilită în incinta Palatului Cultural, precum este și Filarmonica. Muzeul, încă de la sfârșitul secolului XIX, își îndeplinește datoria de a expune, prezenta și de a reda realitatea de odinioară. Prin expozițiile inspirate din diverse domenii, muzeul oferă comunității arădene memorii culturale impresionante.
Începutul
Muzeul din Arad s-a deschis ]n anul 1893, prezentând publicului o expoziție de relicve de la revoluția pașoptistă. Relicvele au fost expuse la etajul II al Teatrului de Stat. Peste 20 de ani, în 1913, când s-au finalizat lucrările și a fost inaugurat Palatul Cultural, muzeul a fost mutat. În vremea aceea, în afară de Filarmonică, era situată în clădirea respectivă și biblioteca abia fondată.
În prima parte a secolului XX, au fost deschise o expoziție de etnografie și două camere memoriale dedicate politicienilor Vasile Goldiș și Ștefan Cicio-Pop, care au făcut demersuri importante pentru realizarea Marii Uniri.
Muzeul arădean în comunism
După ce România a devenit un stat comunist, exponatele necorespunzătoare ideologiei timpurilor au fost ascunse, unele chiar distruse. Din această cauză au avut loc schimbări drastice în vederea regulilor care fac trimitere la libertatea de a așeza și prezenta în fața oamenilor diferite obiecte și subiecte.
În 1954-1955 s-a repornit secția de istorie ,,Muzeul Revoluției de la 1848”, împreună cu galeria de artă. Peste un an, muzeul a redat publicului șansa de a vizita expoziția de etnografie. Până în 1988, în județul Arad s-au deschis numeroase secții ale muzeului, precum ,,Muzeul Orășenesc” în Lipova, ,,Muzeul Memorial Ioan Slavici și Emil Monția” în Șiria, ,,Muzeul de Artă și Etnografie” în Săvârșin și ,,Muzeul Viei și Vinului” în Miniș.
Din cauza unei reamenajări, secțiile permanente de istorie și arheologie din Palatul Cultural, au fost închise și redeschise după doi ani, în 1979. Din 1984, Galeria de Artă, care aparține Complexului Muzeal Arad, funcționează la etajul II al unei clădiri de pe Strada Gheorghe Popa de Teiuș.
Muzeul după comunism
După 1989, când a căzut comunismul, restricțiile referitoare la expozițiile din muzeu au fost șterse, iar expozițiile de bază au fost restaurate. În 1992, a fost deschisă secția de științe ale naturii. Muzeul de artă a fost remodelată complet, apoi inaugurată în 1998.
În 2004 a apărut prima expoziție cu tema ,,Arad – Decembrie 1989”. În 2015 au fost redate publicului, în contextul secției permanente de istorie, expozițiile ,,Arad – Decembrie 1989” și ,,Tezaur. 1848-1849”.
Surse: 1. Complexul Muzeal Arad – Despre muzeu
2. Wikipedia – Complexul Muzeal Arad