Complexul Muzeal propune două vernisaje deosebite

0
257

Două expoziții deosebite ale Complexul Muzeal Arad vor fi vernisate joi, 14 martie.

Prima prezintă publicului lucrări din veche pinacotecă a muzeului arădean, din secolul XIX și prima jumătate a secolului XX, iar a doua expoziție, pictură pe sticlă – vitralii este realizată de tinerii artiști ai Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” Arad, în cadrul unui proiect educațional, derulat la începutul acestui an.

Despre de expoziția „Restituiri. O galerie de altădată”, dr. Adriana Pantazi, istoric (Complexul Muzeal Arad) susține: „O selecție asupra picturii expuse în galeria de artă a Palatului Cultural din Arad, deschisă odată cu inaugurarea acestuia, în 26 octombrie 1913, reunește astăzi, în spațiul de expoziții temporare a Muzeului de Artă, scene de gen, peisaje, portrete, naturi moarte, pictate în a doua jumătate a secolului XIX și primul sfert de secol XX, caracteristice pentru școala de pictură maghiară. Lucrări întâlnite în pinacotecile publice alături de pictură destinată mai degrabă interioarelor patriarhale, încadrate stilistic academismului central-est europen cu accente realiste, vin să completeze un segment din expunerea  permanentă de artă, a muzeului arădean, unde sunt puse în valoare o parte din cele mai reprezentative lucrări din vechea pinacotecă”.

Expoziția propune și o micro-galerie de portrete ale unor personalități arădene, personaje care au ocupat funcții administrative (primar, prefect), bancheri, comercianți, medici, din secolul XIX și prima jumătate a secolului următor: primarul Salacz Gyula, prefectul Urbán István, prefectul Gheorghe Popa de Teiuș, baronul Antoniu Mocioni, finanțistul Sava Raicu, familia evreiască Goldschmidt-Arnstein.

Lucrările pot fi văzute începând de joi, la Muzeul de Artă Arad, vernisajul având loc seara la ora 18.00.

La Complexul Muzeal Arad s-a mai derulat atelierul de pictură pe sticlă „Cum vrei să arate muzeul din localitatea ta?”. Implicați în acest proiect au fost elevii claselor a IX-a, a X-a și a XI-a, de la Colegiul de Arte ”Sabin Drăgoi” Arad. Reprezentanții muzeul urmăresc să vadă ce vor tinerii să vadă în cadrul expoziției Științele Naturii.

Un ansamblu de vitralii false, care au fost montate în ferestrele muzeului alcătuiesc astfel o expoziţie inedită ce poartă numele atelierului: „Cum vrei să arate muzeul din localitatea ta?”. Vernisajul are loc la Palatul Cultural/Științele Naturii (intrarea dinspre Parcul Copiilor), joi, de la ora 14.00. Ambele expoziții pot fi văzute de arădeni și în luna aprilie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.