FCSB a reclamat clubul UTA la Comisia de Disciplină a FRF, solicitând partea care i se cuvine din profitul înregistrat în urma încasărilor de la partida de Cupa României dintre cele două echipe, desfășurată la Arad pe data de 19 octombrie. Din informațiile noastre suma este una de aproximativ 20.000 de euro. Solicitarea este una conformă regulamentului care spune că în această competiție, suma de bani încasată din bilete ce rămâne după ce clubul gazdă achită toate cheltuielile de organizare a meciului, se împarte între cele două echipe.

Acest regulament este unul absurd din punctul nostru de vedere în condițiile în care meciurile nu se joacă pe teren neutru. La partida despre care facem vorbire au fost aproximativ 10.000 de spectatori, dintre care suporteri ai FCSB în sectorul oaspeților n-au fost nici măcar 1%, în condițiile în care ultrașii bucureșteni n-au făcut deplasarea. În proporție de 99% cei care au plătit bilet la meci au fost oameni care au venit să vadă și să susțină UTA însă iată că o parte a banilor lor vor ajunge în conturile echipei adverse. Culmea este că UTA nu va beneficia de niciun leu din încasările de la meciurile jucate în deplasare deoarece atât la Buzău cât și la Mioveni asistența a fost extrem de redusă astfel că sumele generate n-au ajuns nici măcar pentru achitarea cheltuielilor de organizare a partidelor respective, nepunându-se problema de profit. Este o formă bizară de comunism care arată că FRF este o fidelă oglindă a societății noastre, care la peste 3 decenii de la căderea comunismului rămâne tributară mentalității că cei care produc au obligația să împartă pe din două profitul cu cei care n-au nici un merit în generarea acelor bani.

Sigur, după cum spune proverbul „unde-i lege nu-i tocmeală“, UTA va trebui să plătească acești bani și nu e deloc o bilă albă că Bătrâna Doamnă a ajuns să fie citată la comisii. Rezultatul va fi același și tocmai de aceea, având în vedere renumele acestui club, această situație trebuia evitată. Da, UTA a fost pusă la rândul ei de-a lungul timpului să se judece pentru a primi sume derizorii din partea unor cluburi mult mai bogate, inclusiv cel care a reclamat-o în acest caz la comisie. Dar tocmai că pretindem că din punct de vedere moral noi reprezentăm „altceva“ în peisajul fotbalului românesc, ar fi fost firesc să nu ajungem în postura de a fi reclamați la comisii. Să nu fi știut oficialii clubului care este regulamentul? Sau să fi amânat cât de mult posibil această plată din spirit de frondă? Mai degrabă credem că explicația e alta: în ciuda încercărilor tot mai firave de a menține o aparență de stabilitate financiară, clubul UTA nu stă deloc pe roze iar din punct de vedere al lichidităților situația este cel puțin complicată. Să ne aducem aminte doar că și clauza de formare pentru Philip Otele a fost achitată la destul de mult timp după ce clubul a fost înștiințat că trebuie să facă acea plată. Cel mai probabil, până la intrarea banilor de la autoritățile locale, prin conturile clubului cam bate vântul, aceasta fiind cauza pentru care s-a amânat această plată pentru cât mai mult timp posibil.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției