Concertul de Anul Nou de la Viena este transmis în direct, chiar acum, de principalul post al Televiziunii Române, conform News.ro. Riccardo Muti revine la pupitrul dirijoral al orchestrei vieneze.
Dirijorul italian, în vârstă de 83 de ani, şi-a început colaborarea cu Filarmonica din Viena în 1971, iar pentru cea de-a şaptea sa prezenţă de Nou An la Musikverein a ales un program cu valsuri şi polci ale dinastiei Strauss, cu nu mai puţin de zece lucrări de Johann Strauss fiul şi cu premiera absolută a unui vals scris de o femeie: pianista, actriţa cântăreaţa şi compozitoarea vieneză Constanze Geiger, anunţă TVR.
Coregrafia momentelor prezentate de Baletul Operei de Stat din Viena este semnată de Cathy Marston, fost coordonator al Baletului din Zurich, costumele fiind create de designerul britanic Patrick Kinmonth.
Imaginea spectacolului difuzat în 100 de ţări ale lumii în prima zi a anului 2025 va fi coordonată de regizorul Michael Beyer.
Transmis în exclusivitate în România de TVR 1, evenimentul va fi comentat şi anul acesta pentru Televiziunea Română de Cătălin Sava, muzicolog şi jurnalist TVR.
Concertul de Anul Nou de la Arad
Considerat sora mai mică a Vienei, Aradul a împrumutat de la marea capitală a culturii şi celebrul Concert de Anul Nou. Acesta va avea loc vineri, 3 ianuarie, de la ora 19.00, în sala Filarmonicii Arad. Concertul va fi dirijat de maestrul Cristian Neagu.
Concertul de Anul Nou, alături de cel al deschiderii stagiunii, colindelor şi al închiderii de stagiune reprezintă un jalon.
Fratele mai mare al Concertului de la Arad
Concertul de Anul Nou al Orchestrei Filarmonice din Viena, fratele mai mare al concertului de la Arad, este un concert ce are loc în fiecare an în dimineaţa zilei de 1 ianuarie la Viena în Austria. Este televizat în jurul lumii la o audienţă estimată de aproximativ 1 miliard de telespectatori în 44 de ţări.
Muzica este în principal cea a familiei Strauss (Johann Strauss (tatăl), Johann Strauss (fiul), Josef Strauss şi Eduard Strauss). Florile care decorează sala de concert Wiener Musikverein sunt donate anual de către oraşul San Remo din Italia.
Concertul se termină întotdeauna cu o serie de bis-uri după programul principal. Apoi muzicienii urează în cor audienţei un an nou fericit şi încheie concertul cu Valsul Dunărea Albastră al lui Johann Strauss II urmat de Marşul lui Radetzky. În timpul acestei ultime piese, audienţa aplaudă în ritmul melodiei iar dirijorul se întoarce să dirijeze audienţa în locul orchestrei. O schimbare faţă de organizarea tradiţională a sfârşitului concertului în perioada recentă a avut loc cu ocazia concertului in 2005 dirijat de Lorin Maazel, când programul s-a terminat cu valsul „Dunărea albastră” în semn de respect faţă de victimele cutremurului din Oceanul Indian din 2004.
Primul concert a avut loc în 1939 (pe 31 decembrie al acelui an) şi a fost dirijat de Clemens Krauss. În 2006, nu pentru prima dată în istoria concertului de anul nou, a fost interpretată o partitură de Mozart: uvertura Nuntei lui Figaro.
Concertul este difuzat în direct din 1959 de către ORF – televiziunea de stat austriacă şi preluat de către reţeaua Eurovision. În Statele Unite concertul a fost difuzat câţiva ani de către postul PBS. Din 2006 o serie de state africane (Botswana, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Swaziland, Zambia şi Zimbabwe) precum şi din America Latină (Ecuador şi Bolivia) au început să transmită spectacolul.