Fără punctele pierdute la masa verde, Hermannstadt ar fi fost ieri înaintea meciului pe locul 6, loc de play-off. În aceste condiții, remiza pe terenul unei asemenea echipe, nu este în niciun caz un rezultat rău. Problema este că UTA a risipit deja enorm de multe puncte, iar o parte a acestora trebuie neapărat recuperate de undeva, dacă vrem să scăpăm de locurile retrogradabile. Și cum în următoarele 4 etape echipa noastră va juca doar cu formații care țintesc titlul de campioană, meciul de la Sibiu era o oportunitate foarte bună de a obține niște puncte de care avem mare nevoie. Până la urmă însă echipa lui Laszlo Balint a trebuit să se mulțumească doar cu un punct, deși a controlat o bucată ușor mai mare din meci și a avut și numărul și calitatea ocaziilor de partea ei. Iată cum a comentat antrenorul echipei meciul de ieri:

„Un rezultat care nu neapărat mă mulțumește pentru că am venit aici cu intenția chiar și declarată de a câștiga jocul, însă trebuie să ținem cont că am jucat împotriva unei echipe foarte bune, care prin punctele câștigate pe teren în acest sezon a demonstrat că merită să se lupe pentru primele 6 poziții și eu cred că am arătat în multe momente că putem să fim cel puțin la nivelul lor dacă nu chiar peste. Am avut șanse importante de a marca, am început meciul foarte bine, cu două situații bune prin Milosevic și Rareș Pop după care am pierdut un pic din tempo-ul partidei. Le-am și spus băieților la pauză că nu am fost mulțumit de nivelul la care am jucat. Repriza a doua a fost ceva mai bună, am avut și noi, ocazii, două chiar foarte mari prin Ubbink și prin Willie, au avut și gazdele două oportunități. Una peste alta putem spune că este un rezultat echitabil dar puteam mai mult. Însă pentru a obține mai mult în duelurile cu astfel de echipe bune trebuie să fim la cel mai bun nivel al nostru.“

Întrebat ce i-a lipsit echipei sale pentru a parcurge distanța dintre remiză și victorie, Laszlo Balint a dat de înțeles că în acest meci jocul de construcție a funcționat dar problemele au apărut la finalizare, acolo unde rând pe rând Pop, Milosevic, Ubbink sau Barbosa l-au făcut erou pe Letica: „În astfel de meciuri în care ambele echipe sunt la nu nivel bun sau foarte bun și în care nivelul de echilibru este destul de pregnant, eu cred că trebuie și un dram de șansă. Am avut ocazii foarte importante pentru un meci în deplasare împotriva unei echipe bune precum Hermannstadt. Chiar dacă nu sunt deplin mulțumit de nivelul la care am evoluat și de constanța pe parcursul celor 90 de minute, eu cred că am fi putut chiar și așa, cu un pic de noroc, să marcăm și poate altfel ar fi fost situația în acest moment.“

Deși prestația echipei a fost una bună per ansamblu, au fost și jucători care au evoluat sub nivelul colegilor lor. Unul dintre ei a fost Stefan Milosevici. Atacantul sârb n-a mai repetat prestațiile bune din ultimele meciuri. Ocazia din minutul 7 a fost singura pe care și-a creat-o, în restul timpului aparițiile sale fiind discrete. Balint și-a apărat jucătorul afirmând că acesta a fost afectat din punct de vedere al combativității de cartonașul galben primit în primul minut. De remarcat aici că George Găman a „reușit“ ca într-un meci cu totul pașnic, să arate 10 cartonașe galbene, dintre care 6 pentru utiști: „Milosevic a luat galben în secunda 40, un fault dintr-o neglijență dar nu cred că se impunea cartonaș galben. Eu știu foarte bine pentru că am jucat atâția ani, ce înseamnă la nivel psihologic, chiar dacă pentru un atacant, un cartonaș galben luat în minutul 1. Arbitrul a dus bine jocul, fără greșeli mari dar cred că se impune o mai bună comunicare cu jucătorii, poate un arbitraj în spiritul jocului pentru că eu nu cred că a fost un meci cu atâtea durități ca să presupună un număr atât de mare de cartonașe“ a afirmat antrenorul

Un alt jucător care a dezamăgit a fost Roger. Balint a surprins prin titularizarea sa în condițiile în care acesta nu a jucat niciun meci oficial în 2023. Din păcate acest lucru s-a văzut. Brazilianul și-a găsit greu ritmul, n-a fost deloc în joc și a sfârșit prin a fi schimbat în minutul 63 cu Otele, care a adus imediat mai mult dinamism în flancul stâng unde a activat. „Așteptam mai mult de la el. Poate dintr-o dorință prea mare de a arăta, a fost sub nivelul lui. Există și circumstanțe pentru el, a trecut printr-o perioadă de loc ușoară, e important să știe că are parte de sprijinul tuturor celor din club și sunt convins că și al suporterilor. E drept că noi nu suntem în ipostaza în care să spunem că putem să avem foarte multă răbdare cu anumiți jucători dar știm ce poate Roger, știm ce simte pentru acest club și sunt absolut convins că ne va ajuta în perioada imediat următoare“ a comentat antrenorul jocul brazilianului.

Au fost și lucruri de care Laszlo Balint s-a declarat însă mulțumit. Acestea, evident, sunt cele legate de partea defensivă, normal dacă ținem cont că e primul meci din acest an calendaristic în care UTA nu primește gol: „Am reglat multe dintre vulnerabilitățile de pe faza defensivă, la fazele fixe, inclusiv mingea a doua de la fazele fixe pentru că așa am primit gol etapa trecută, băieții au reacționat foarte bine din acest punct de vedere. Și Balauru, care etapa trecută pe fondul presiunii a avut anumite momente de ezitare, astăzi cred că a dat siguranță echipei, demonstrează și el că are calitățile necesare pentru a putea ajuta această echipă.“

Un alt lucru care a surprins în meciul de ieri a fost faptul că doi dintre jucătorii cei mai importanți ai echipei, din punct de vedere al numelor, anume Florin Iacob și Claudiu Keșeru n-au fost nici măcar pe banca de rezervă. Conform explicațiilor date de Balint, cei doi nu au nici probleme medicale și nici de natură disciplinară, fiind pur și simplu victime ale formei lor sportive, raportată la concurența din lot: „Sunt decizii tactice, așa am considerat, până la urmă indiferent de nume, toată lumea trebuie să își asume concurența. În special în ofensivă sunt jucători care erau într-o formă foarte bună, ați văzut ce bancă am avut, cred că sunt jucători care oricând pot juca titulari la multe alte echipe din prima ligă.“ Nu dorim neapărat să-l contrazicem pe antrenorul UTA-ei, mai ales că în cazul lui Keșeru explicațiile sale sunt acoperite de realitate, orădeanul fiind până acum sub Milosevic și Postolachi dar lăsarea lui Iacob pentru al doilea meci consecutiv în afara lotului pentru al doilea meci consecutiv ne pare a fi mai mult decât o problemă de formă sportivă. Oricât de nesigure ar fi prestațiile lui Iacob, e surprinzător ca inclusiv pentru statutul de rezervă să fie preferat Mociu, care nu are niciun minut bifat pentru UTA într-un meci oficial. Și, ținând cont de iminenta sosire a ucraineanului Kucher, pare că, cel puțin în acest moment, Iacob a fost trecut pe linie moartă. Dar să nu pierdem din vedere cât de imprevizibil este fotbalul și să ne aducem aminte că în urmă cu două săptămâni și Philip Otele se afla într-o situație similară iar acum reprezintă o opțiune importantă pentru antrenor.

Recomandările redacției