cetatea[1]

Primăria Arad a anunţat, vineri, că va lansa, în curând, concursul internaţional de idei pentru reconversia civilă a Cetății Aradului la care vor fi invitați să participe specialiști cu experiență recunoscută în domeniul urbanismului.

Scopul concursului “Reconversie şi revitalizare Ansamblul Cetăţii Aradului” este elaborarea unui studiu preliminar de amenajare urbanistică şi peisageră pentru reconversia Ansamblului Cetăţii Aradului şi restructurarea celorlalte funcţiuni existente în zona vizată.

Valoarea premiilor care se vor acorda celor care vor câştiga acest concurs este de 160.000 de lei, suma fiind alocată printr-o rectificare bugetară, în ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local Municipal Arad.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a declarat că elaborarea documentaţiilor pentru viitoarele investiţii din Cetate este estimată să dureze trei ani.

a cum prevăd documentele de transfer a Cetății pe care le-am semnat cu Ministerul Apărării, Primăria este în acum în curs de derulare a procedurilor pentru licitația de lucrări de reabilitare a Unității Militare din Gai. Estimăm că în trei ani lucrările se vor finaliza, pentru ca militarii să se mute. În acest timp noi vom lucra la documentațiile pentru viitoarele investiții necesare pentru Cetate, a menţionat primarul.

Soluțiile și documentațiile care vor rezulta în urma concursului internaţional de idei vor fi folosite de municipalitate pentru abordarea procesului de integrare a Ansamblului Cetății Aradului în circuitul civil, pentru definirea strategiilor și programarea investițiilor.

Specialiştii care vor participa la acest concurs vor trebui să ofere soluţii de amenajare urbanistică a Ansamblului Cetății Aradului și zonei adiacente situate pe malul stâng al râului Mureș.

Consilierii locali au aprobat, la sfârşitul anului trecut, protocolul de colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale privind demilitarizarea Cetăţii Aradului, obiectiv care se va realiza în următorii trei ani.

Conform protocolului, Ministerul Apărării Naţionale are obligaţia să acorde accesul reprezentanţilor municipiului Arad, din cadrul Primăriei pentru efectuarea studiilor şi documentaţiilor tehnico-economice pentru imobilul 1187 Arad Cetate, necesare finanţării pentru lucrările de reabilitare a Cetăţii Aradului, în vederea aducerii în circuitul civil şi valorificării potenţialului istoric şi cultural.

Cetatea Aradului a fost construită pe malul stâng al Mureșului, fiind ridicată la cererea împărătesei Maria Tereza.

Lucrarea a durat 20 de ani (1763-1783) și a fost executată de mii de deținuți. Proiectată de Ferdinand Philipp Harsch în stil Vauban-Tenaille, are formă de stea cu șase colțuri. Era prevăzută cu trei rânduri de cazemate subterane și mai multe rânduri de șanțuri, care puteau fi inundate. Poarta principală și clădirile din interior au fost construite în stil baroc.

Recomandările redacției