Conducerea Uniunii Locale a Asociațiilor Locative Arad (ULALA) trage un nou semnal de alarmă cu privire la modul în care sunt tratate în Parlament problemele asociațiilor de proprietari. Senatorii și deputații trimiși de români să facă legi în beneficiul tuturor se joacă cu drepturile proprietarilor de apartamente în ciuda faptului că reprezentanții asociațiilor de proprietari au încercat de nenumărate ori să-i aducă cu picioarele pe pământ.

Potrivit celor declarate de Dorina Lupșe, președintele ULALA, o nouă modificare a Legii 230/2007 de înfiinţare, organizare şi funcţionare a asociaţiilor de proprietari a fost votată miercurea trecută în Camera Deputaţilor, după ce a fost aprobată de Senat pe 27 mai. „Până acum, potrivit art.10 din această lege «proprietarii au dreptul să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi au acces, la cerere, la orice document al acesteia». Conform modificării «la solicitarea scrisă a proprietarului, preşedintele şi administratorul asociaţiei de proprietari au obligaţia să elibereze în scris o adeverinţă prin care să prezinte situaţia cheltuielilor privind întreţinerea, defalcate pe datoria de bază şi penalităţi, precum şi modalitatea de calcul a penalităţilor.» O asemenea prevedere se regăseşte şi la art.12 lit.A pct.d) din Normele metodologice de punere în aplicare a Legii 230/2007 aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1588/2007, prin care se stabileşte dreptul proprietarului de a primi explicaţii despre cotele sale de întreţinere, în situaţia în care există neclarităţi după afişarea listei de plată, printr-o contestaţie în scris la care preşedintele asociaţiei de proprietari este obligat să răspundă în termen de șapte zile. Prin votarea noului text se ajunge la restrângerea dreptului proprietarilor de a cunoaşte toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei. Din Legea 230/2007 nu rezultă vreun impediment pentru proprietari de a obţine adeverinţele solicitate, în raport cu situaţia existentă şi în măsura în care acestea le sunt necesare în diverse scopuri, susține Dorina Lupșe.

 

Modificare fără rost

În continuare, aceasta se întreabă cât de responsabili sunt parlamentarii care au votat o asemenea modificare după ce au avut loc dezbateri cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din toată ţara pe noul proiectul de lege, dezbateri în care s-a propus inclusiv eliminarea modificării articolului 10 din Legea 230/2007. „Aşa cum am mai subliniat şi în alte intervenţii, noul proiect de lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari a fost dezbătut şi se afla în acest moment în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) pentru a fi semnat şi înaintat celorlalte ministere. Din punctul nostru de vedere este clar că nu există o colaborare între toţi cei care contribuie la emiterea unei legi începând de la elaborare până la promulgare. Acest lucru este confirmat de voturile date miercuri în camera decizională a Parlamentului. Nu este posibil ca în decursul unui an să aduci două modificări la aceeaşi lege care are aplicabilitate la o mare categorie de cetăţeni. Oare este o justificare a activităţii lor parlamentare? Chiar nu există alte urgente legislative, cum ar fi cu titlu de exemplu, legea privind răspunderea aleşilor locali şi parlamentari?, mai spune Dorina Lupșe.

 

„O lege proastă

Trebuie spus că reprezentanții ULALA sunt pesimiști când vine vorba despre proiectul de lege aflat acum la MDRAP, susținând că inițiatorii acestuia nu au prea ținut cont de doleanțele asociațiilor de proprietari. „Proiectul a fost dezbătut, dar dacă va fi adoptat nu va fi o lege bună. S-a lucrat doar pe proiectul Ministerului Dezvoltării, nu pe proiectul asociațiilor de proprietari. În această situație, puteam refuza să ne prezentăm la discuții, dar astfel nu am fi avut habar ce ce așteaptă. E adevărat că o aprte din propunerile noastre au fost luate în considerare, dar marea lor majoritate nu. Ne-am opus la ceea ce nu era în regulă, am adus argumente, am propus soluții, dar a ieșit o lege poate mai proastă decât cea care este acum”, a ținut să precizeze Dorina Lupșe. Aceasta mai spune că deși ar trebui să fie o lege care să reglementeze drepturile și obligațiile proprietarilor, pentru că în România, spre deosebire de alte țări predomină proprietarii, nu chiriașii, s-a făcut un amestec de prevederi pentru proprietari și pentru chiriași. În plus, potrivit președintelui ULALA, se dau mai multe drepturi celor care nu participă la adunările generale.

 

Recomandările redacției