clmDeputaţii au adoptat marţi o lege care stabileşte condiţiile în care pot fi eutanasiaţi câinii vagabonzi. Conform actului normativ, după ce sunt ţinuţi 14 zile lucrătoare în adăposturile primăriilor, soarta câinilor va fi hotărâtă de autorităţile locale. Conform Mediafax, populaţia ur­mează să fie informată depre existenţa adăpostului, programul de vizitare, posibilitatea de adopţie sau revendicare, prin afişare la sediul adăpostului şi al serviciului specializat, astfel încât câinii să poată fi adoptaţi. Animalele bolnave incurabil, declarate ca atare, în urma unui examen medical, efectuat de medicul veterinar, examen la care pot asista reprezentanţi din partea organizaţiilor neguvernamentale pentru protecţia animalelor, în baza fişei de observaţie, vor putea fi eutanasiate de îndată. Legea mai stabileşte că în şapte zile de la data înregistrării în evidenţele adăpostului, câinii pot fi revendicaţi de către proprietari. După expirarea termenului de şapte zile lucrătoare, până la expirarea termenului de 14 zile lucrătoare, câinii pot fi revendicaţi sau adoptaţi de către persoane fizice sau juridice, din ţară sau străinătate, în condiţiile legii. Ceea ce este foarte important este că revendicarea şi adopţia sunt gratuite, autorităţile nemaiputând percepe o taxă pentru acest lucru. În ceea ce-i priveşte pe câinii nerevendicaţi sau neadoptaţi, aceştia vor fi eutanasiaţi, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar. Termenul va fi stabilit de autorităţile locale, avându-se în vedere capacităţile de cazare şi disponibilităţile bugetare.
Mai trebuie spus că animalele vor fi date spre adopţie numai după ce au fost consultate de  medicul veterinar de liberă practică, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, sterilizaţi şi identificaţi prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, iar revendicarea şi adopţia câinilor  se va face pe baza unei declaraţii-angajament.
O şansă în plus
Cei mai mulţi consilieri municipali arădeni se declară însă împotriva unei soluţii radicale, militând pentru identificarea unor resurse financiare sau pentru găsirea unor ONG-uri care să ofere o şansă în plus câinilor vagabonzi. „Din punctul meu de vedere singura soluţie este să se găsească o variantă pentru ca aceste animale să rămână în viaţă. Am o afecţiune deosebită pentru câini. Cred că oamenii ar trebui să preia animalele duse în adăposturi. Nu sunt de acord cu eutanasierea. Circul mult pe jos şi ştiu că pe malul Mureşului sunt mulţi câini, însă la Arad aceştia nu reprezintă o problemă”, a declarat Marin Lupaş, consilier municipal din partea PSD.
Consilierul PNL Ionel Ciupe crede că noua lege presupune un efort financiar mai mare pentru bugetul local, dar este de părere că autorităţile trebuie să găsească soluţii pentru a nu omorî câinii. „Întreţinerea unui câine costă destul de mult, dar este şi el o fiinţă. Nu aş fi pentru eutanasiere. Părerea mea este ca termenul în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi trebuie să fie de cel puţin trei luni, pentru a le da o şansă să fie adoptaţi de cineva. Din câte m-am informat, întreţinere unui câine costă în jur de 70-80 de lei pe zi, aici intrând şi mâncarea oferită şi tratamentul şi plata angajaţilor care se ocupă de el”, a spus Ciupe. Acesta a promis că în următoarea şedinţă de consiliu va cere eliminarea taxei de adopţie stabilită de consilierii municipali arădeni în urmă cu câţiva ani, pentru a încuraja arădenii să adopte câini. „Săptămâna trecută am aflat de la un prieten care a adoptat un câine că i s-a cerut o taxă de 100 de lei. M-am interesat despre ce este vorba şi am aflat că această taxă de adopţie a fost stabilită de CLM în 2008. Acest lucru trebuie să dispară. Voi cere eliminaerea taxei în următoarea şedinţă de consiliu”, a mai spus Ciupe.
PD-L merge pe mâna ONG-urilor
Consilierul local PD-L Glad Varga speră că ONG-urile din Arad care se ocupă de protecţia animalelor vor avea un cuvânt de spus în acestă problemă. „Din punctul meu de vedere cred că toţi consilierii locali trebuie să caute soluţii, pentru a o adopta pe cea mai bună. La Arad sunt ONG-uri care se ocupă de animale şi stăm bine cu adăpostul pe care-l gestionează autorităţile locale”, este de părere Glad Varga. Ovidiu Moşneag, liderul consilierilor PD-L, susţine că Aradul nu are o problemă legată de câinii vagabonzi şi militează şi el pentru o colaborare cu ONG-urile. „În mandatul trecut a fost adoptată o hotărâre care reglementează clar această situaţie. Având în vedere cât costă întreţinerea unui câine, după 14 zile nu mai rămâne decât soluţia eutanasierii, cu regret spun asta. Se poate stabili însă o colaborare cu ONG-urile, pentru adoptarea câinilor din adăposturi, idee pe care o susţin”, susţine Moşneag.
Ghilinţă cere un termen mai scurt
Consilierul PC Gheorghe Ghilinţă este cel mai radical în această privinţă. Deşi are 12 câini, majoritatea maidanezi, Ghilinţă susţine că eutanasierea este soluţia po­trivită. „Eu am 12 câini, doi de rasă şi restul maidanezi. Sunt iubitor de animale, în special de câini. Dar dacă nu îi găseşti un stăpân câinelui din adăpost, optez pentru eutanasiere. Mulţi dintre ei sunt într-o anumită suferinţă, sunt bolnavi, aceasta fiind soluţia extremă. Militez pentru această soluţie, dacă nu are cine să-i îngrijească şi încep să omoare oameni, cum l-au omorât pe japonezul acela sau pe copilul de la Bucureşti. În America, unde drepturile animalelor sunt foarte bine apărate, fiecare câine este identificat cu ajutorul unui medalion pe care-l poartă la gât, unde se află trecut inclusiv numărul de telefon al proprietarului. După ce ajunge în adăpost şi nu e revendicat de proprietar în şase zile sau nu este adoptat, este omorât. În Franţa, termenul este, mi se pare, de opt zile. Viaţa unui câine nu se poate pune în balanţă cu viaţa unui om. Din fericire, la Arad, 90% din problemă este rezolvată, situaţia de aici nici nu se compară cu cea de la Bucureşti, unde, cu toate că sunt obişnuit cu câinii, am fost nevoit să trec de pe un trotuar pe altul, pentru a evita o haită din zona Casei Scânteii. Sunt de acord cu legea adoptată de Camera Deputaţi­lor, deşi termenul mi se pare prea lung. E un început şi trebuie mers mai departe”, a declarat Ghilinţă.

Recomandările redacției