cjaPreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, şi directorul Centrului Cultural Judeţean Arad, Ana Maria Dragoş, au prezentat, într-o conferinţă de presă susţinută ieri, evenimentele culturale din programul lunii martie.

Părintele Necula va susţine o conferinţă la Palatul Cultural

Potrivit informaţiilor remise de cei doi, acesta debutează cu o conferinţă cu intrare liberă, care va fi susţinută în 14 martie, de la ora 18, de părintele Constantin Necula de la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu, la Palatul Cultural. Conferinţa intitulată „Adolescenţii, Tinerii şi Biserica”, sugestiv având în vedere că părintele Necula şi-a făcut o misiune din a-i cunoaşte şi îndruma spiritual pe tineri, face parte din proiectul „Hristos în cetate”, iniţiat de CJA şi CCJA, în parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului. „Autor a peste 50 de volume (printre care «Îndumnezeirea maidanului», care s-a plasat în topul celor mai vândute cărţi, ajungând la un tiraj de aproape 50. 000 de exemplare), cu frecvente apariţii media atât în ţară, cât şi în străinătate,  realizator a diferite emisiuni, în special radiofonice), părintele Necula a susţinut peste 300 de conferinţe, pe diverse teme, şi în diverse spaţii culturale şi religioase, începând cu centrele universitare româneşti şi până la comunităţile creştine din Ghana sau Chile”, a precizat Ana Maria Dragoş.

Ziua Europeană a Creativităţii Artistice

Cel de-al doilea eveniment al lunii va avea loc în data de 21 martie. Este vorba de cea de-a doua ediţie a Zilei Europene a Creativităţii Artistice (European Day of Artistic Creativity), o modalitate de a promova un concept larg de creativitate în diverse domenii artistice. Astfel, în fiecare dintre oraşele partenere în proiectul european CreArt se vor desfăşura diferite activităţi (expoziţii, workshop-uri, vizite/tururi ghidate ale obiectivelor artistice, dezbateri publice, conferinţe, concursuri etc.) care au ca tematică creativitatea artistică şi promovarea acesteia ca element de bază al dezvoltării individuale. Evenimentul din Arad va fi împărţit în trei secţiuni: o expoziţie cu lucrări  realizate de preşcolari, elevi şi alţi tineri în incinta sediului CJA; concursul de idei creative „CRE Ideas ART”- Cum poţi promova liceul, oraşul, judeţul cu o idee creativă?; CRE(Ar)TA- desene pe asfalt în faţa sediului CJA; festivitatea de înmânare a diplomelor de participare, dar şi prezentarea celor mai inedite idei. Între instituţiile de învăţământ participante menţionăm C.N. „Moise Nicoară”, C.N. „Elena Ghiba Birta”, Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal”, Liceul de Arte „Dimitrie Ţichindeal”, Liceul de Arte „Sabin Drăgoi”, Liceul „A.M. Guttenbrunn”, Şc. Gimnazială „Mihai Eminescu”, Palatul Copiilor şi Elevilor, Şcoala Populară de Arte, Grădiniţa PP 13 şi Grădiniţa PP „Curcubeul copiilor” din Arad.

Decanul Facultăţii de Teologie din Tesalonic vine la Arad

În data de 25 martie, decanul Facultăţii de Teologie din Tesalonic Hrisostom Stamoulis, reputat profesor, artist, scriitor şi compozitor,  va veni la Arad pentru a susţine o nouă conferinţă din seria „Hristos în cetate”, închinată anului omagial euharistic în Patriarhia Ortodoxă Română. Conferinţa intitulată „Euharistia, Viaţa duhovnicească şi Muntele Athos” se va desfăşura, ca de obicei, la Palatul Cultural, începând cu ora 18, intrarea fiind liberă.

Revista ARCA a intrat în cel de-al 25-lea an de apariţii neîntrerupte

Ultimul eveniment al lunii, însă nu cel din urmă, este unul dedicat revistei de cultură ARCA, cu prilejul intrării în cel de-al 25-lea an de apariţii neîntrerupte, în luna februarie. În acest context va avea loc la Arad primul Colocviu Naţional al Revistelor de Cultură, eveniment la care şi-au confirmat participarea reprezentanţi ai celor mai importante reviste de cultură din ţară. Deschiderea va avea loc sâmbătă, 29 martie, la ora 10, în sala festivă a sediului CJA, în prezenţa lui Nicolae Ioţcu. Moderat de Vasile Dan, redactor-şef al revistei ARCA, de Nicolae Manolescu , preşedinte al USR şi director general al „României literare”, şi de Gabriel Chifu, director executiv al acestei reviste, în cadrul acestui colocviu se vor dezbate, sub titlul „Revista de cultură, încotro?”, teme de mare actualitate: soarta revistelor de cultură, raţiunea lor de a fi într-o epocă a informaţiei electronice, a cărţii electronice, a presei culturale online etc.  La aceste dezbateri se va adăuga o lansare de carte („Amazoanele, O poveste” de Adriana Babeţi- Cartea Anului) şi o seară de poezie în lectura poeţilor participanţi la colocviu (de la ora 16), în sala festivă a Liceului Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal”.  „Iată un eveniment care, dincolo de ceea ce încercăm să realizăm noi este important, fiind vorba de cea mai valoroasă revistă la nivel regional. Revista ARCA este una de renume, apreciată în rândul scriitorilor din toată ţara”, a subliniat Nicolae Ioţcu.

Recomandările redacției