Firmele în care se folosesc produse cu conținut de silice cristalină vor fi luate la control de către inspectorii ITM Arad, în perioada următoare. Campania de controale a fost demarată la nivel național.
La nivel de Arad, zeci de societăți vor fi în vizorul Inspectoratului Teritorial de Muncă.
Campania urmărește prevenirea îmbolnăvi­rilor profesionale generate de expunerea lucrătorilor la silice cristalină.
Motivarea campaniei constă în faptul că, expunerea profesională la silice cristalină apare în exploatarea carierelor, în exploatările miniere, procesarea mineralelor (uscare, măcinare, ambalare în saci și manipulare), prelucrarea pietrei, spargerea și finisarea pietrei, lucrul cu zidărie, cărămizi și țiglă, prelucarea fontei, fabricarea cărămizilor și țiglei, unele procese refractare, activitatea din construcții, inclusiv lucrul cu piatră, beton, cărămizi și panouri izolatoare, săparea tunelelor, restaurarea clădirilor și industria ceramică.  Efectele asupra sănătății ale silicei cristaline sunt legate de fracțiunea de praf respirabilă, care pătrunde adând în plămâni. Expunerea prelungită la niveluri ridicate de praf face dificilă curățarea prafului din plămâni și produce, pe termen lung, silicoză, boală pulmonară obstructivă cronică, cancer la plămâni, precum și alte efecte asupra sănătății. Practic, silicea este numele dat unui grup de minerale compuse din siliciu și oxigen, cele mai răspândite elemente în crusta pământului. În ciuda formulei chimice simple, SiO2, silicea există în forme diferite, atât în stare cristalină, dar și în stare amorfă (noncristalină). Silicea cristalină este o componentă de bază a materialelor, având multiple utilizări în industrie.
Lucrătorii expuși la silice cristalină prezintă un risc ridicat să dezvolte cancer la plămâni, afecțiuni ale rinichilor, tuberculoză, boli cardiovasculare și ale sistemului imunitar.
Astfel, vor fi luate la control firmele care se ocupă cu producerea sticlei, produse refractare, material de construcții din argilă, articole de ceramic și porțelan, cele în care se fabrică ciment, beton, var și ipsos, firmele în care se fasonează și finisează piatra și produsele abrazive.
La nivelul ITM Arad, această acţiune se va derula până la sfârșitul anului.

Recomandările redacției