În județ, puțin 1.600 de agricultori arădeni vor fi luați la control de inspectorii pentru Plăți și Intervenție în Agricultură Arad. Agricultorii cu nereguli sau care chiar au încercat să încaseze subvenții pe nedrept vor fi prinși și trași la răspundere. Dacă pentru suprapuneri la parcele se dau notificări pentru remediere, pentru probleme mai serioase, agricultorii ar risca să fie excluși de la plată. Conducerea Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură Arad, reprezentată de Alin Triponescu susține că, eșantionul cu fermele care intră la control a fost primit și că, deja, în teren se află echipe ale APIA. Pentru fermieri pot să existe mai multe scopuri de control. Anul acesta au fost depuse la APIA, peste 21.000 de cereri de suprafață, iar suprafața pentru care s-au cerut bani a fost mai mare decât anul trecut.

„La control clasic în teren sunt 473 de ferme și 23.780 de parcele, pe o suprafață de 65.437 de hectare. La controlul prin teledetecție avem 1.128 de fermieri, pe peste 11.300 de parcele, pe o suprafață de 18.055 hectare.

La nivelul județului Arad am constituit 12 echipe de control, compuse din câte doi angajați, un inspector și un reprezentant din centrele locale. Suntem pregătiți cu parcul auto. Avem un număr de 18 autoturisme disponibile. În 28 iunie am primit eșantionul și deja din 2 iulie am trimis echipele în teren. Avem grafic de control, pentru tot ce se întâmplă în fiecare zi. Până în 9 iulie trebuie să terminăm controlul administrativ preliminar pe cerere“, a spus Alin Triponescu, directorul executiv al Agenției de Plți și Intervenție în Agricultură Arad.

Cei controlați prin teledeteție sunt notificați dacă sunt probleme, pentru remedieri. În cazurile în care fermierul nu colaborează se iau măsuri.

Zonele cu cele mai multe ferme de controlat

La controlul clasic, pe Centrul Județean Arad, care cuprinde Șofronea, Livada sunt 42 de fermieri care vor fi controlați. De asemenea, fermieri cu suprafețe de peste 50 de hectare sunt 148. De controlat pe localități: 21 de fermieri sunt la Chișineu-Criș , 56 la Gurahonț – 146 la Ineu, 13 fermieri la Lipova, 23 la Pecica, șase la Sântana și 18 la Săvârșin. La controalele prin teledetecție, cei mai mulți agricultori sunt la Chișineu-Criș – 434, 358 la Ineu iar pe Sântana sunt 217 fermieri. Ponderea cea mai mare de ferme controlate sunt pe aceste centre.

„Controalele se desfășoară pe perioadă  1 iulie – 30 septembrie . Încercăm să respectăm termenul limită pentru controale și sperăm să se desfășoare totul fără probleme“, conchide Alin Triponescu, directorul APIA Arad.

Foarte important este că, cei identificați cu probleme la controlul preliminar al cererii depuse pe 2019 au la dispoziție un termen în care pot să își reglementeze situația. Dacă nu o fac după primul semnal, li se mai face încă o notificare și în cazul în care nu se conformează nici așa, li se vor aplica sancțiunile aferente.

În campania din acest an s-au depus mai puține cereri de plată pe suprafață, decât în 2018, însă, suprafețele pentru care s-au solicitat subvenții sunt mai mari decât în 2019.

Rezultatele ontroalelor, numărul fermierilor controlați și neregulile depistate vor fi făcute publice la început de toamnă

Recomandările redacției