Depopularea satelor româneşti are la bază mai multe cauze: natalitatea extrem de scăzută, îmbătrânirea locuitorilor, migrarea populaţiei autohtone către zone urbane în special din cauza condiţiilor precare. Satele au ajuns, în mare parte, imagini fantomatice ale unei lumi considerate în vechime ca fiind „talpa ţării“, dar care se îndreaptă spre extincţie.

Din fericire, există şi excepţii, iar unul dintre aceste fericite cazuri îl reprezintă un sat situat la marginea judeţului Arad, înspre Bihor: Coroi, aparţinător comunei Craiva. Cu uliţele pline de copii, cu drumuri asfaltate, cu Biserica din sat modernizată complet, cu microbuze şcolare şi pentru muncitorii navetişti, cu un cămin cultural repus pe picioare şi cu proiecte privind înfiinţarea unei capele mortuare şi introducerea canalizării pe toate străzile, diferenţele dintre urban şi rural încep să se stingă în micuţul, dar cochetul sat Coroi.

Praznicul Cuvioasei Paraschiva, protectoarea satului

Motivul care stă la baza renaşterii acestui sat îl reprezintă colaborarea foarte strânsă între preotul din localitate – Cosmin Iercoşan şi primarul comunei Craiva – Ioan Bercea. „Împreună cu locuitorii din sat şi cu sprijinul primarului am reuşit să renovăm Căminul Cultural, care se afla în paragină. Până anul viitor avem în vedere construirea unei capele mortuare. De asemenea, avem un proiect de a înfiinţa un parc pentru copii. Biserica din sat este reînnoită complet. Peste 50.000 de lei am strâns împreună cu oamenii din sat, dar şi cu fiii satului plecaţi afară însă care nu au uitat de unde au plecat şi ne-au sprijinit enorm financiar. Avem acum microbuz care vine până la noi în sat după copii pentru a-i duce la şcoală. Nu fac toate astea pentru mine, ci pentru săteni, pentru urmaşii noştri. Aici m-am născut şi am trăit şi aici vreau să mor. Iubesc satul ăsta şi pe toţi locuitorii săi. Avem un viitor! În sat sunt peste 40 de copii. Ne zbatem să le facem un viitor. Îi mulţumesc domnului primar pentru că a avut încredere în mine şi m-a sprijinit“, ne-a declarat părintele Cosmin Iercoşan. Cel care dealtfel a şi organizat duminică, 13 octombrie, de ziua prăznuirii Cuvioasei Paraschiva – hramul Bisericii din localitate şi totodată protectoarea satului, sărbătoarea Fiii Satului Coroi. Praznicul a început la ora 10.00, în Biserica ridicată prima oară încă din anul 1885, cu Taina Sfântului Maslu, iar la ora 12.00 a avut loc o slujbă de pomenire pentru cei adormiţi. La ora 13.00 a avut loc o agapă frăţească organizată la Căminul Cultural din Coroi, unde au participat sute de oameni.

Organizatorii evenimentului au fost Biserica Parohială Coroi, Consiliul Parohial, preoţii Cosmin Iercoşan şi Ticu Iercoşan, Primăria Comunei Craiva, Consiliul Local Craiva şi primarul Ioan Bercea. „Sunt foarte mulţi tineri şi vrem să ducem satul românesc acolo unde îi este locul. Nu trebuie să fie o surpriză că avem asfalt, apă sau canalizare. Diferenţele dintre oraş şi sat trebuie să fie diminuate. Cele trei sate, Coroi, Craiva şi Chişlaca vor fi racordate la o staţie de epurare, care va fi construită între Coroi şi Craiva. Avem de asemenea un proiect care cuprinde înfiinţarea unui parc pentru copii. Parcul se va amenaja fără cheltuieli prea mari, pe locul unde a funcţionat şcoala din Coroi. Canalizarea va fi una complexă şi va cuprinde cămin la fiecare locuinţă, pentru toate cele trei sate. Sunt foarte mândru de oamenii din Coroi. Cu bani foarte puţini au reuşit să facă enorm. De exemplu, pentru acest cămin cultural primăria a asigurat doar materialele, în rest, munca a fost depusă de ei. Totul s-a făcut din iniţiativa preotului Cosmin Iercoşan“, ne-a declarat primarul Ioan Bercea.

INTECO HOLDING, garanţia lucrului bine făcut

Primul lucru pe care îl sesizezi atunci când intri în satul Coroi este drumul. Un drum asfaltat, modern, făcut după ultima tehnologie. Lucrurile nu au arătat însă dintotdeauna aşa. „Drumul a fost unul de ţară, cu pământ, pietriş, cum se făcea în trecut. Acum însă este asfaltat şi nu oricum, ci după cea mai bună calitate. S-au asfaltat 2,2 kilometri de drum, iar firma care a efectuat lucrarea este INTECO HOLDING, administrată de omul de afaceri Ovidiu Palcu. Un om extrem de serios, care îşi ţine întotdeauna cuvântul dat, fiind un garant al calităţii. Tocmai de aceea nici nu am avut emoţii în privinţa calităţii modului de modernizare a drumului. Au fost respectate toate prevederile, grosimea asfaltului, tot“, ne-a relatat primarul comunei Craiva.

„Un exemplu de primar, dar înainte de toate, un om rar“

Calitatea drumului este sesizată de toată lumea. „Sunt născută în Coroi, în urmă cu 68 de ani. Timp de 32 de ani am făcut naveta. Asfaltul ăsta pe care îl avem acum este de neînchipuit, de o calitate exemplară. Avem acum microbuz pentru elevi, pentru muncitori. Mă bucur că lucrurile în satul nostru merg bine, că evoluăm. Asta se datorează celor doi: părintelui Cosmin Iercoşan şi primarului. Satul ăsta înfloreşte pur şi simplu în ultimii ani datorită celor doi. Eu sunt foarte apropiată primarului nostru, tocmai de aceea îmi permit să îl critic de fiecare dată când consider că greşeşte. Mă bucur că nu se supără pe mine, din contră, mă apreciază şi ţine cont de criticile mele. Este un primar cu care poţi vorbi orice şi care îşi găseşte întotdeauna timp să te asculte. Ioan Bercea este un exemplu de primar pentru toată lumea, dar în primul rând este un om rar“, ne-a mărturisit Cornelia Dănilă.

Unul din veteranii satului Coroi

Liviu Vesa, la cei 78 de ani pe care îi poartă cu mândrie şi demnitate, este unul dintre veteranii Fiiilor Satului Coroi. „Am făcut parte din prima familie care a plecat din acest sat după impunerea colectivizării de către comunişti. Coroiul a fost primul sat colectivizat din judeţul Arad. Aveam şapte ani când a avut loc revolta ţăranilor împotriva colectivizării forţate, care a pornit din Şepreuş şi a cuprins satele Somoşcheş, Ucuriş, Susag, Coroi şi Craiva. Am iubit întotdeauna acest sat, motiv pentru care m-am şi întors acasă. Pământurile sunt slabe aici pentru agricultură, sunt argiloase. Pentru o comună situată la marginea judeţului, pot spune că se dezvoltă extraordinar de frumos“, ne spune fostul profesor de matematică al Şcolii Generale nr. 4 din Arad.

 

 

Recomandările redacției