În weekendul trecut România a trecut la ora de iarnă, precum toată Europa Orientală. Arădenii cu trecuți prin viața, și care au parcurs de multe ori prin aceste schimbări de oră, declară că se simt tot mai obosiți. Unii arădeni ne povestesc că au insomnii sau stări nu tocmai plăcute, dar totuși schimbarea de oră este necesară pentru a profita vara de lumina soarelui.

Tot timpul când se schimbă ora nu mă simt tocmai bine. Am senzația că organismul meu se adaptează mai greu. Nu e ce-a mai plăcută schimbare, dar e necesară, zic eu. Dacă nu am trece la ora de vară, cred că lume ar profita mai puțin de lumina soarelui. Eu consider că și lumina solară este o resursă care trebuie folosită. Pe lângă lumina pe care o oferă, putem încerca și stocăm energia care este produsă de soare și să lăsăm benzina deoparte, a declarat Pavel, în vârstă de 68 ani.

Pentru mine schimbarea orei nu este o însemnătate. Nu este ceva ce mă afectează, după mine este un decurs natural, ceva ce e normal să se întâmple. Mai mult îi afectează pe cei mici care merg la grădiniță sau la școală. Pentru ei este puțin mai deranjant, corpul lor se obișnuiește după un anumit ritm. Schimbarea orei îi poate afecta uneori. Eu sunt adult, o ora în plus sau în minus nu îmi face nimic“, a povestit Sebastian, în vârstă de 34 ani.

Nu cred că este așa bine să se schimbe ora. La noi ăștia mai bătrâni e mai complicat, avem de luat medicamente. Eu iau în fiecare zi trei tipuri de medicamente, care trebuiesc luate la ora exactă. Când se schimbă ora trebuie să am mare grijă, ca nu cumva să fie luate medicamentele la o oră greșită. La mine e rău pentru că mereu uit să schimb ceasurile. Trebuie să mă urc pe scaun ca să ajung la toate ceasurile și pentru mine e foarte greu. Sunt mai în vârstă și mă dor picioarele, iar urcatul pe scaune nu e la fel de ușor ca acum 20 de ani, a relatat Kamilla în vârstă de 70 ani.

Recomandările redacției