Cocheta bază sportivă ce a „răsărit” la Chișineu-Criș în urma cu patru ani obligă sportul-rege să țină pasul. 14 miliarde de lei vechi au fost alocate din bugetul local pentru mândria chișăuanilor, stadionul cu o capacitate de 500 de locuri pe scaune și alte facilități ce l-ar putea face bun de joc pentru Liga a II-a. Deocamdată, arena a găzduit doar întreceri de Liga III-a, în primăvara anului 2013, când Crișul fuziona cu Europa Alba Iulia. „Construcția” nu a durat decât o jumătate de an, iar din acel moment gruparea de pe malul Crișului Alb și-a propus să ajungă prin forțe proprii în eșalonul trei, acolo unde rezista cu brio între anii 1985-1989. În ultimele trei sezoane, formația „alb-albastră” s-a clasat mereu pe unul din primele patru locuri în Liga a IV-a, dar de fiecare dată i-a lipsit ceva pentru a ajunge la barajul de promovare. Anul acesta lucrurile au fost făcute altfel încă din start, iar parcursul liderului Ligii a IV-a Arad vorbește de la sine: 15 meciuri, tot atâtea victorii, golaveraj 57-4!
Cuplul Cherecheși – Roșca, refăcut după un an de zile
Pierzându-și sprijinul în Consiliul Local Chișineu-Criș, președintele Daniel Cherecheși a făcut un pas în spate în vara anului trecut. Odată cu el pleca și antrenorul Mihai Roșca, iar frâiele erau preluate de Gheorghe și Alin Drăgan. Cei doi au cârmuit binișor „corabia” până spre finalul stagiunii, când – însă – plusul de experiență al Cermeiului și-a spus în cele din urmă cuvântul. În vară, odată cu alegerile locale, „rocada” s-a făcut din nou și Cherecheși era din nou la conducere. „Fără să stau pe gânduri am apelat la profesorul Roșca. Asta a fost promisiunea mea către el, trebuia să terminăm ceea ce începusem în vara anului trecut. Din punctul meu de vedere este printre cei mai buni antrenori din județul Arad, are în spate ani de experiență în ligile doi, trei și patru”, a spus managerul Crișului despre tehnicianul care le-a pregătit pe ACU în liga secundă, West Petrom Pecica și Șoimii Pîncota, în Liga 3-a și mai multe formații în primul eșalon județean. Lângă „Ole” Roșca a revenit și Sandu Țamboi, olteanul cu atribuții de antrenor secund, responsabil în special cu pregătirea portarilor.
Buget de 450 de mii de lei
Obiectivul declarat al Crișului pentru stagiunea 2016-2017 este clasarea pe unul dintre primele trei locuri ale clasamentului, iar pentru asta oficialitățile locale au alocat 4 miliarde și jumătate lei vechi. „900 de milioane de lei vechi merg la Crișul 2, echipa «satelit» din Liga 6-a și la cele trei echipe de copii și una de juniori. În rest, ne concentrăm pe Liga a IV-a și, până acum, cred că am cheltuit cu cap fiecare leu. Trebuie să spun că totul se întâmplă prin sprijinului necondiţionat oferit de Consiliul Local şi al primarului Gheorghe Burdan. Alături de ei, la club, lângă mine, este un preşedinte venit din lumea fotbalului, în persoana lui Emilian Lasc. Toţi suntem un întreg şi cred că facem o imagine şi o propagandă bună oraşului Chişi­neu-Criș”, susține Cherecheși.
„Calitate, nu cantitate”
Mare parte a succesului „alb-albaștrilor” se datorează campaniei de achiziții din vară. „Am mers după principiul: calitate, nu cantitate. Totodată, am căutat jucători de caracter, obișnuiți cu munca la orice nivel. Trebuie să recunoaștem că am avut noroc și cu dezmembrarea vechii Pâncota, acolo de unde au venit doi dintre fotbaliștii care și-au pus clar amprenta pe rezultatele din tur, Alin Pavel și Alin Mihai. Era important să ținem pe loc nucleul de anul trecut și aici mă refer inclusiv la bihorenii sosiți în primăvară, Modan și Jude. Apoi, am mai apelat și la alți fotbaliști din județul vecin, pro­fitând și de poziția noastră geografică, dar și de renumele pe care ni l-am făcut, acela de club serios și stabil din punct de vedere financiar”, a mai punctat managerul Crișului.  De multe ori pe parcursul turului de campionat, Crișul Chișineu Criș a avut probleme de efectiv. Nu neapărat, dintre cele care să afecteze primul „11”, ci în special la nivelul băncii de rezerve. Acestea au fost provocate și de plecarea mijlocașului Florin Rus în străinătate, dar și de accidentarea juniorului Selejan. Conducerea clubului nu a stat cu mâinile în sân și a întărit lotul cu jucători liberi de contract, orădenii Teședan și Ember.
Un singur fotbalist din primul „unsprezece” nu a jucat mai sus
În sprijinul afirmației „calitate, nu cantitate” vin și CV-urile fotbaliștilor. Practic, toți fotbaliștii din lot, exceptându-i pe cei doi portari și juniorii din pepiniera clubului, au evoluat mai sus, în ligile doi și trei. Din „unsprezecele” cel mai des folosit doar goal-keeperul Lucian Mucha (25 de ani) a jucat până acum doar în Liga 4-a. În rest, în fața sa s-au aflat: Alin Ciornei (23 de ani, Liga a III-a), Alin Pavel (30 de ani, Liga a II-a), Remus Lung (39 de ani, Liga a 2-a), Dorin Jude (29 de ani, Liga a III-a) – Sebastian Borșa (20 de ani, Liga III-a), Teodor Turcuș (29 de ani, Liga II-a), Petri­șor Jichici (21 de ani, Liga a III-a), Iosif Covaci (23 de ani, Liga a III-a) – Alin Mihai (31 de ani, Liga a II-a), Nicu Modan (21 de ani, Liga a III-a). Rezerve: Ciprian Pătroi (23 de ani, județ), Cristian Sulea (19 ani, junior), Mădălin Selejan (21 de ani, Liga a III-a), Ionuț Chiș (16 ani, junior), Eugen Deloreanu (19 ani, Liga
a III-a), Andrei Horga (18 ani, ju­nior), Loredan Todinca (16 ani, junior). Cel mai des în cărțile de vi­zită ale jucătorilor menționați apar cluburile: Luceafărul Oradea, FC Olt, UTA și Șoimii Pîncota, Național Sebiș și CS Oșorhei. Din momentul în care au venit la Chișineu-Criș, în a doua parte a turului, Florin Teședan (22 de ani, Liga a III-a) și Raul Ember (28 de ani, Liga a II-a) au bifat destule minute și se anunță „piese” importante pentru retur. În schimb, singurul prim divizionar carea a jucat în stagiunea de toamnă la Chișineu Criș, mijlocașul Lucian Todea, s-a despărțit la începutul lunii noiembrie de „alb-albaștrii”. „Nu a confirmat, nu am fost mulțumit de el și am reziliat de comun acord contractul cu el”, a fost explicația lui Daniel Cherecheși.
28 de goluri de la „M&M”
Pe lângă defensiva, unde experiența meciurilor tari a lui Pavel, Lung și Jude a contat enorm, ca, de altfel și calitatea portarului Mucha sau travaliul lui Ciornei, un punct forte al liderului neînvins al Ligii a IV-a Arad a fost ofensiva. Alin Mihai și Nicu Modan au fost spaima porților adverse, ajungând în foarte scurt timp să se lege ca și cuplu de atacanți. Dintre cele 57 de goluri reușite de Crișul, 28 vin de la cuplul „M&M” cu rezonanță în lumea dulciurilor. Cei doi și-au împărțit frățește golurile (14-14), pe lista marcatorilor din tur mai apărând: Ciornei și Covaci – cu câte șase reușite, Borșa – 5, Lung – 4, Jichici și Ember – câte două, iar Turcuș și Todea, una singură.  Două au fost autogoluri ale adversarilor.
„Parcursul perfect ne obligă și mai mult, campionatul se joacă”
Deși a avut un parcurs fără greșeală, Crișul dorește să mai umble la lotul de jucători. Negocierile cu unii jucători au și demarat deja, dar: „Înainte de toate, trebuie să vedem de cine ne despărțim. Vor fi unul-doi jucători, iar achizițiile în jur de două-trei. Dintre jucătorii importanți nu vrem să dăm drumul nimănui, nu suntem deschiși la negocieri nici măcar cu grupări de Liga a II-a. Parcursul perfect, în care speram, dar – poate – nu credea nimeni cu adevărat, ne obligă și mai mult să ținem steagul sus și să rămânem în frunte. Distanța de 5 puncte față de locul doi nu e mare, mai ales că Lipova are și ea echipă bună, de luat în seamă. Campionatul se joacă, mai ales că avem deplasări grele cu trei dintre formațiile din Top 6, Sântana, Pecica și Felnac. Important este, însă, să reușim să ne întărim lotul cu jucători de calitate și să facem o pregătire bună de iarnă. Vrem să arătăm și mai bine din retur, dar mai ales să aducem și mai multă lume la stadion. Din acest punct de vedere, am rămas puțin dezamăgiți. La ce parcurs a avut echipa și ce fotbal bun a jucat, ne așteptam să jucăm mereu cu tribuna plină și să mai avem oameni și lângă gard. Poate, la primăvară, chișeuanii se vor apropia și mai mult de această echipă ce reprezintă comunitatea din care fac și eu parte”, a încheiat Cherecheși.
Parcursul toamnei:
Crișul Chișineu Criș – UTA III  2-1
Victoria Zăbrani – Crișul Chișineu Criș  0-4
Crișul Chișineu Criș – CS Ineu 4-1
CS Dorobanți – Crișul Chișineu Criș  0-5
Crișul Chișineu Criș – Victoria Felnac  1-0
Crișul Chișineu Criș – Cetate Săvîrșin 3-1
ACS Socodor – Crișul Chișineu Criș  0-8
Crișul Chișineu Criș – Progresul Pecica  4-1
Șoimii Lipova – Crișul Chișineu Criș  0-1
Crișul Chișineu Criș – Unirea Sântana 1-0
Păulișana Păuliș – Crișul Chișineu Criș  0-4
Crișul Chișineu Criș – CS Glogovăț  5-0
Voința Mailat – Crișul Chișineu Criș  0-8
Crișul Chișineu Criș – Șoimii Șimand  4-0
Frontiera Curtici – Crișul Chișineu Criș  1-3

Recomandările redacției