singe[1]

Centrul de Transfuzii Sanguine Arad se confruntă cu o criză de sânge din grupa A 2 din cauză că este perioada concediilor, când numărul donatorilor este mai mic, dar şi din cauza unui număr mare de operaţii care sunt efectuate la Secţia Ortopedie a Spitalului Clinic Judeţean Arad.

Conform reprezentanţilor Centrului de Transfuzii Sanguine, în aceste zile, se fac eforturi foarte mari pentru asigurarea necesarului de sânge din grupa A2, cererea cea mai mare fiind pentru Secţia Ortopedie a spitalului, unde, se fac operaţii de protezare a genunchiului, majoritatea pacienţilor internaţi având această grupă de sânge.

„Există o cerere mai mare pentru sânge grupa A2 decât în alte perioade ale anului, astfel că, orice donare este bine-venită în această perioadă”, a declarat Voichiţa Cibian, asistent-şef în cadrul Centrului de Transfuzii Sanguine Arad.

Aceasta a mai adăugat că majoritatea pacienţilor care sunt programaţi la operaţii la secţia Ortopedie au grupa de sânge A2.

Donarea de sânge este actul medical ce constă în donarea voluntară, neremunerată a unui volum de sânge de 450 ml în cadrul centrelor abilitate de donare și transfuzie sanguină de pe întreg teritoriul României.

Persoanele care doresc să doneze sânge se pot prezenta, de luni până vineri, între orele 8.00-13.00 la Centrul de Transfuzii Sanguine Arad, Str. Andrényi Károly, Nr. 4, Arad (Tel. 0357/432 914), lângă Servicul Județean de Ambulanță.

Persoanele care pot participa la actul de donație trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

–  vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani

– greutate minimă de cel puțin 50 kg

– persoană sănătoasă, fără boli de piele, afecțiuni pulmonare și sechele, hepatita virală, HIV/SIDA, sifilis ori dacă la momentul donării se află sub tratament cu antibiotice
– tensiunea arterială sistolică trebuie regăsită în limita valorilor de 110 mmHg și 200 mmHg

– femeia care donează să nu fie însărcinată ori să fi născut în ultimul an

Conform legislației se oferă pentru fiecare act de donare un număr de şapte bonuri de masă care reprezintă recompensă, pentru achiziționarea alimentației necesare pentru refacerea rezervei normovolemice sanguine și decontarea transportului la centrul de donare sanguină a donatorului din altă localitate ori decontarea a 50% din abonamentele de transport în comun pentru o lună, cât și o zi liberă plătită în cadrul salariaților, iar pentru elevi și studenți o zi de scutire de la şcoală.

Recomandările redacției