Nu numai patronii din mediul privat se plâng de criză de personal. Dacă pentru cei care lucrează în firme și companii, pare mai greu de crezut că și la stat e deficit de forță de muncă, se pare că totuși și în mediul bugetar sunt probleme. Sindicaliștii din sectorul bugetar susțin că problemele sunt chiar mari. Potrivit acestora, duc lipsă de angajați case de pensii, agenții de șomaj, inspectorate de muncă și agenții de plăți sociale. Mai mult, după cele declarate de sindicaliști, în unele instituții de stat s-ar putea ajunge la blocarea activității și la abuz, prin suprasolicitarea personalului existent.

La nivel local, poziția Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii este transmisă de Alin Horvath, presedinte SFP din cadrul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Arad. Acesta este de părere că instituțiile publice sunt afectate de deficitul de mână de lucru.

„Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii atrage atenția asupra situațiilor grave din cadrul instituțiilor M.M.J.S., situații ce pot duce la blocarea activității curente cauzate pe de o parte, de deficitul acut de personal, managementul neadaptat nevoilor actuale din sistem, precum și de investițiile precare din zona hardware & software! Ministrul Muncii și Justiției Sociale, deși cunoaște situațiile semnalate în repetate rânduri de federație, ignoră cu bună știință marile probleme cu care se confruntă instituțiile din întreaga țară“, este poziția federației.

Președintele de sindicat atrage atenția că personalul din instituții este mult prea încărcat de ore suplimentare. „Deficitul mare de personal poate duce la blocarea activității în instituții, precum case județene de pensii, agenții pentru plăți și inspecție socială, agenții de ocupare a forței de muncă sau inspectorate de muncă!Asigurarea unor programe informatice eficiente, corelate la timp cu legislația actuală, ce să poată fi ușor actualizate ori de câte ori se impune, infrastructura de rețea să fie corect dimensionată (dotare hardware)“, susține sindicalistul.

Este atinsă și o problemă mai veche a bugetarilor: „Situația plăților restante a drepturilor salariale recunoscute în baza hotărârilor judecătorești definitive, în cadrul instituțiilor subordonate Ministerului Muncii și Justiției Sociale a devenit o problemă stringentă, generată de nerespectarea prevederilor actelor normative ce reglementează eșalonarea la plată a acestora“, mai transmite filiala locală de sindicat.

Sindicaliștii cer asigurarea bugetelor la timp și corect fundamentate în funcție de necesități și eliminarea inadvertențelor din salarizarea personalului generate de Legea nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, lege ce „nu are nici pe departe caracter unitar“.

 

 

Recomandările redacției