bebe_in_masinaO călătorie mai lungă, cu autoturismul, în compania unui copil mic cere pregătiri minuţioase, strict necesare atât pentru siguranţa lui, cât şi pentru liniştea ta, ca părinte.

Verifică scaunul…

Dacă pleci la drum cu un bebeluş, verifică amănunţit scaunul în care stă: înălţătorul de şezut, spătarul rabatabil, tetiera. După ce l-ai instalat, încearcă să mişti scaunul spre stânga şi spre dreapta: dacă este instalat correct, scaunul nu trebuie să se mişte mai mult de 2-3 cm lateral.

…şi centura de siguranţă
Verifică şi centurile de siguranţă: vezi mai întâi dacă sunt perfect închise; apoi trebuie reglate astfel încât, atunci când tragi de ele, să nu se mişte mai mult de 2 cm faţă de corpul copilului.

Temperatura din maşină
Se ştie că frigul provoacă mai puţine necazuri decât căldura. Aşa că s-ar putea să fii tentat să supraîncălzeşti aerul din autoturism, ca să-i fie bine bebeluşului. Dar, la un drum lung, temperature prea ridicată poate duce la deshidratare, mai ales dacă pruncul doarme şi nu dă semne că îi este sete. Ai tu grijă să bea destulă apă (în special dacă se întâmplă să şi vomite).

Faceţi pauze dese
Un copil care merge în picioare are nevoie de opriri frecvente, ca să-şi dezmorţească picioarele, să se joace, ca să uite de plictiseală şi ca să stea apoi liniştit în maşină. Evident, vei opri într-o zonă sigură, ideal – prevăzută cu un loc de joacă.

Nu-l lăsa să se plictisească
Cum părinţii sunt concentraţi la drum, cel mic nu are, multă vreme, cu cine să vorbească. Dă-i de lucru la modul cel mai plăcut, punându-i la dispoziţie jucării care nu prezintă nici un risc pentru sănătatea lui (să nu aibă colţuri ascuţite, care l-ar putea răni, în cazul unei mişcări bruşte a autoturismului). Pune-i şi o pernă pe care să-şi sprijine capul, când se decide, în sfârşit, să se culce şi să-ţi lase, şi ţie, o oră de linişte.

Sursa: http://www.libertatea.ro

Recomandările redacției