În anul 2019, Proiectul „Cu drag pentru viitor” al Cetăţii Voluntarilor reuşeşte să lase Aradului primul Ambulator în tratarea bolilor infecţioase la copii, ambulator ce va servi atât oraşul Arad cât şi întregul judeţ. Zona reabilitată în totalitate va avea un acces exterior, trei cabinete ce vor servi bolile digestive, trei cabinete boli aerogene, două săli pentru spitalizarea de zi, un cabinet de recoltare, două săli de aşteptare, o sală pentru recepţie şi primirea pacienţilor şi un spaţiu pentru programarea lor. Ambulatorul integrat va avea şi boxă de curăţenie şi una pentru deşeuri. Staţia de vacum care serveşte şi celelante etaje reabilitate în totalitate este amplasată într-un spaţiu special destinat.
Pentru realizarea acestor lucruri este nevoie însă de foarte mulţi bani, care provin doar de la sponsori. „Omul de afaceri Ovidiu Palcu ne ia sub aripa sa protectoare, alăturându-se celorlalţi sponsori. Domnul Palcu ne va dona o sumă lunară consistentă până la finalizarea întregului proiect“, ne declară Anamaria Nyeki, preşedinta Cetăţii Voluntarilor.
Un număr de 664 de copii au fost internaţi şi trataţi în cele două secţii reabilitate de Cetatea Voluntarilor. Printre boli s-au numărat 95 de hepatite acute, 63 de scarlatine, 140 de gastroenterite acute (prin Rotavirus, Adenovirus, alte enterite virale, enterite bacteriene prin Salmonella, Escherichia Colli), 48 de infecţii bacteriene (faringite, amigdalite), 22 de pneumonii acute, opt mononucleoze infecţioase, 15 meningite acute, 43 viroze eruptive, 58 şocuri toxice şi 12 varicele.
Obiective
Unul din principalele obiective ale campaniei este creșterea calității actului medical ce se desfășoară în Compartimentul Clinic de Boli Infecțioase Copii Arad, și anume: îmbunătățirea semnificativă a condițiilor hoteliere oferite copiilor bolnavi și însoțitorilor, prin aducerea unei clădiri în vârstă de 100 de ani la standardele secolului 21; dotarea Compartimentului Clinic Boli Infecțioase Copii Arad cu aparatură de monitorizare și fluide medicale, obligatorii pentru asistență medicală de calitate; optimizarea condițiilor de muncă a personalului angajat în Compartimentul Clinic de Boli Infec­- țioase Copii Arad, stimulând prin aceasta atragerea și menținerea de medici și asistenți medicali în această secție.
Un alt obiectiv, la fel de important, îl reprezintă creșterea satisfacției copiilor bolnavi internați aici și a familiilor acestora, prin măsuri precum: facilitarea comunicării bolnavilor izolați (prin specificul bolilor) cu rudele și prietenii din afara spitalului; oferirea unor modalități educative și distractive de ocupare a timpului petrecut în spital de către copiii bolnavi, la nivelul fiecărui salon. „De asemenea, dorim atragerea și corecta orientare a atenției publice asupra unei secții medicale unice în județ, demnă de încredere și care oferă mediul propice pentru vindecarea tinerilor bolnavi, reprezintă un obiectiv care nu trebuie neglijat. Totodată, specialiștii din cadrul Spitalului Județean Arad vor putea astfel să desfășoare actul medical în condiții optime, concentrându-se strict pe sănătatea copiilor, fără grijile care vin odată cu condițiile nesatisfăcătoare de muncă, lipsa materialelor și a aparaturii necesare“, ne declară Anamaria Nyeki, preşedinta Cetăţii Voluntarilor. Aceasta continuă: „Credem în valori sănătoase, în implicare și acțiune. Dar mai ales, în responsabilitatea pe care o avem fiecare dintre noi în a aduce un aport pozitiv în comunitate, de a schimba o mică parte din universul nostru, pentru a lăsa lumea mai frumoasă decât am găsit-o. Ne dorim ca normalul să nu mai fie considerat imposibil, să facem pași mici, dar constanți spre progres și să lăsăm ceva în urmă generațiilor următoare. Deoarece grija față de aproapele nostru ar trebui să fie preocuparea fiecăruia dintre noi“.
Proiecte pe termen lung
Proiectul „Cu drag pentru viitor” nu se va opri aici. „Avem în plan, pe lângă reabilitarea etajului 1 şi a parterului Compartimentului de Boli Infecțioase, și reabi­litarea subsolului în care dorim să facem un ambulator performant cât și realizarea compartimentării corecte pentru spitalizare de o zi“, susţine Anamaria Nyeki.
Pe termen lung, asociaţia îşi propune repoziționarea Compartimentului Clinic de Boli Infecțioase Copii în indexul secțiilor de spital Arad; creșterea încrederii populației (familii cu copii bolnavi) în activitatea medicală desfășurată la nivelul Compartimentului Clinic de Boli Infecțioase Copii Arad; suplimentarea veniturilor proprii ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, prin serviciile medicale ce vor putea fi oferite la nivelul acestei secții. „Ne dorim ca întreaga secție de Boli Infec­țioase din cadrul Spitalului Județean Arad să corespundă standardelor europene și să funcționeze în condiții prielnice atât pentru pacienți, cât și pentru cadrele medicale“, susţine Anamaria Nyeki.
Campania vizează mai multe grupuri țintă, după cum urmează: părinții – toți locuitorii Aradului trebuie să se poată încrede în sistemul medical și să fie pregătiți să apeleze la spitalizarea de stat, fără teama că starea de sănătate a pacientului se va înrăutăți în acest mediu; famiile care au avut copii internați în această secție a Spitalului Județean Arad și din motivele amintite, au fost nevoiți să își mute copiii în alte spitale sau clinici private, dar și acele familii care au fost nevoite sa îndure condițiile existente; foști bolnavi, acum adulți, care își amintesc zilele petrecute aici; medicii – reprezintă un grup important, deoarece libertatea de a-și putea desfășura actul medical în condiții optime reprezintă un aspect esențial pentru reușita tratamentelor pacienților.
Compartimentul Clinic de Boli Infecţioase copii Arad este unica secție cu acest profil din județul Arad și printre puținele din țară – aici sunt vindecați anual între 700 și 1200 de copii cu meningite, encefalite, scarlatine, rujeole, hepatite, enterocolite și multe, multe altele – boli care se transmit, boli care afectează nu doar bolnavul, ci și familia acestuia, colegii de școală sau de grădiniță, adică întreaga colectivitate din care aparține bolnavul. Sunt boli care impun izolarea copilului bolnav, scoaterea acestuia din mediul lui familiar și întreruperea brutală a comunicării cu toți cei apropiați lui.
„Proiectul nostru urmărește ca mediul în care micii bolnavi sunt izolați și supuși unor manevre diagnostice și terapeutice (care sunt cel mai adesea dureroase, chiar traumatizante), să devină cât mai prietenos. Oricare dintre copiii noștri poate deveni oricând victima unor boli infecțioase; noi îi vom oferi, cu sprijinul comunității arădene, nu doar tratamentul necesar pentru a se vindeca, ci și un cadru optimist, colorat și vesel pentru acest eveniment nedorit, dar atât de prezent în viața lui“, susţine Nyeki.

Recomandările redacției