Colegiul Pacienţilor consideră urgen şi oportună introducerea contribuţiei personale pentru serviciile de spitalizare continuă, dar, mai mult decât atât, crede că ar fi de evaluat perspectiva extinderii acestei practici către serviciile de ambulantoriu şi paraclinice.

Contribuţia personală este o soluţie binevenită pe termen mediu pentru zona de spitalizare contiună, unde introducerea ei va avea efecte benefice asupra tuturor părţilor implicate imediat. Starea de fapt din spitalele publice este efectul tarifelor subevaluate plătite de către Casa de Asigurări spitalelor, tarife ce rar acoperă costurile intervenţiilor făcând imposibilă asigurarea tuturor consumabilelor, medicamentelor, întreţinerea corespunzătoare a

spaţiilor, mentenanţa echipamentelor, retehnologizarea, etc. Iniţiativa Ministerului Sănătăţii de introducere a conceptului de contribuţie personală în infrastructura privată va restaura dreptul pacientului asigurat de a alege liber furnizorul de servicii spitaliceşti fără a renunţa la drepturile lui de asigurat în sistemul public, consideră conducerea Colegiului Pacienților.

Faptul că unii pacienţi vor alege să îşi rezolve nevoile medicale în spitalele administrate de mediul privat va avea efecte benefice, consideră reprezentanții pacienților, în spitalele publice scăzând presiunea asupra acestora şi cel mai probabil consumabilele, medicamentele şi dispozitivele medicale vor ajunge pentru mai mulţi pacienţi.

Pe de altă parte, introducerea contribuţiei personale pentru serviciile din ambulatoriu şi paraclinice (analize, imagistica, testări diverse) ar fi de analizat întrucât ar putea avea efecte mai puţin favorabile asupra acesibilitatii populaţiei la servicii medicale de bază.

Pentru ambulatoriu introducerea contribuiției personale deşi necesară furnizorilor atât de stat cât şi privaţi nu este o soluţie acceptabilă pentru pacienţi în contextual actualului pachet de bază. Este de datoria CNAS să vină cu o politică de preţuri sustenabilă şi care să stopeze plecarea medicilor de familie şi a specialiştilor din ambulatorii pentru a lucra în spitale şi cabinete şcolare unde salariile sunt duble şi munca mai puţină sau în străinătate.

Fără un ambulatoriu dezvoltat, atractiv pentru medic şi pacient calitatea actului medical nu va cunoaşte o îmbunătăţire şi aglomeraţia din spitale nu va dispărea. În acest sens propunem creşterea valorii punctului de decontare a serviciilor medicilor pentru medici specialişti şi medici de familie la cel puţin 4.00 lei precum şi reevaluarea numărului de puncte pe zi la care are acces un specialist modelate pe specificul fiecărei specialtiati dar şi numărul de puncte alocat pentru anumite servicii este impetuos necesară pentru creşterea calităţii şi disponibilităţii serviciilor de ambulatoriu, consideră pacienții.

Lămuriri de la ministru

Prezentă săptămâna trecută la Arad, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a ținut să aducă lămuriri cu privire la proiectul de Ordonanță de Urgență postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății, care presupune reintroducerea coplății. „Nu este vorba despre o coplată, este mai degrabă o contribuție personală. Este vorba de o plată care se adresează zonei private. Pacienții care doresc să se trateze în unitățile private vor plăti diferența dintre tariful decontat de CAS și costul real al serviciului, la furnizorii privați aflați în contract cu CAS. Nu este o împovărare a pacienților. Până acum, ei plăteau costul unei zile de spitalizare la privat la 1.000 – 1.500 de lei. Am propus această modificare legislativă după consultări cu PALMED (Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private) pentru a scoate din zona gri aceste plăți pe care pacienții oricum le făceau. În momentul în care există un act medical pentru care CAS plătește o sumă, am preferat să scot din zona gri această situație. Se vor stabili niște limite maxime pe care privații nu vor avea voie să le depășească pentru anumite tipuri de servicii“, ne-a declarat Sorina Pintea.

Recomandările redacției