Un fotograf olandez a reali­zat o serie de fotografii în Ucraina, la Cernobîl, situl fostei centrale nucleare care a explodat în 1986. La 33 de ani după cel mai mare dezastru nuclear din istorie, imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare, scrie libertatea.ro.
Cadrele surprinse de fotograful Erwin Zwaan arată modul în care natura își re­vendică drepturile în orașul abandonat în urmă cu 33 de ani. În imagini se pot vedea măști de gaze abandonate în case și păpuși și jucări lăsate în urmă de copii, alături de vegetația care crește în orice loc găsește puțin pământ.
„Cernobîl nu sea­mănă cu nici un alt loc”, explică Zwaan. „Este suprareal, impresionant, trist, dar si frumos. Este o zonă în care un capitol s-a încheiat, dar, în același timp, unul nou a început. Natura a preluat controlul și se descurcă foarte bine. Nu cred că există vreun alt loc care să aibă atât de multe fețe pentru atât de multe povești”, a declarat Zwaan pentru The Sun.
Cernobîl a fost scena celui mai grav dezastru nuclear din lume, când reactorul nr. 4 s-a fost supraîncălzit, în timpul unui test de siguranță în primele ore ale zilei de 26 aprilie 1986, și a explodat.
Explozia și incendiul care a ars timp de nouă zile au eliminat în aer particule radioactive care s-au împrăștiat în toată Europa.
Cel puțin 31 de persoane au murit pe loc și altele s-au îmbolnăvit grav din cauza radiațiilor. Experții spun, însă, că numărul deceselor, cauzate mai ales de cancere, a ajuns la 4.000.
În prezent, peste 10.000 de turiști explorează locul în fiecare an.

Recomandările redacției