job_office“Nu lăsa pe mâine ce poţi face azi”, spune o vorbă din bătrâni. Şi bine zice. Cum să facem să câştigăm timp, dar să obţinem şi rezultatele dorite? Specialiştii în recrutare şi resurse umane de la eJobs îţi propun câteva soluţii pentru a ţine pasul cu obligaţiile tale zilnice.

Dacă zi de zi ai impresia că nu ştii cum trece timpul, cu siguranţă trebuie să te organizezi! Nu e complicat deloc.

Foloseşte-te de agendă

Ai nevoie de o agendă, de un pix şi de câteva minute de gândire. Notează sarcinile pe care le ai de realizat peste zi şi gân- deşte- te cum să le programezi ca să le poţi rezolva pe toate. Atunci când îţi pregăteşti agenda, ai grijă să nu fii la limită cu timpul.

De obicei, pe lângă sarcinile de care ştii, apar adesea şi unele neprevăzute. Aşadar, asigură-te că le poţi face pe toate, într-un mod eficient. Ca să reuşeşti să rezolvi cu bine tot ce ţi-ai propus, soluţia este să faci ce trebuie la momentul potrivit.

Altfel spus, atunci când primeşti un email sau un telefon este bine să răspunzi imediat. Altfel, există mari şanse să uiţi de el pentru câteva zile, iar când îţi reaminteşti, să fie prea târziu.

În plus, este util să îţi aloci timp şi pentru a-ţi ajuta colegii sau şefii, atunci când au nevoie. Mai devreme sau mai târziu, roata se întoarce şi vei fi pus şi tu în situaţia de a cere sprijin.

Împarte-ţi activităţile

Fiecare dintre noi reacţionează în mod diferit. Nu există instrumente universal valabile pentru organizarea timpului. Totuşi, aplicarea anumitor reguli te poate ajuta la nevoie. Atunci când începi un lucru, întreabă-te: care este scopul pe care îl urmăresc?

Odată ce ţi-ai stabilit un plan, împarte activităţile în sarcini mai mici, pe care să le poţi rezolva pe rând. În felul acesta nu vei amâna ce ai de făcut, dar nici nu vei pierde vremea, pentru că nu le poţi face pe toate deodată.

Descoperă lucrurile care te fac să pierzi timpul şi încearcă să renunţi la ele. Altfel, nu vei face decât să îţi îngreunezi munca. Ia şi câte o pauză din când în când. Câteodată, un moment de relaxare te poate ajuta să câştigi energie şi să fii mai eficient.

NU UITA!

  • Uneori e necesar să mai şi refuzi. Învaţă când şi cum să spui “nu”.
  • Atunci când se poate, deleagă pe altcineva. Altfel spus, apelează şi la ajutorul celorlalţi.
  • Menajează-ţi sănătatea! Încearcă să faci tot ceea ce poţi, dar fii conştient că nu îi poţi mulţumi pe toţi.

SURSA: http://www.libertatea.ro/

Recomandările redacției