Dormitorul poate fi o cameră multifuncţională dar, până la urmă, rolul lui principal este să-ţi ofere un spaţiu în care să te poţi odihni. Este locul în care ar trebui să te simţi relaxat și confortabil, astfel încât să-ţi recapeţi energia de care ai nevoie ca să faci faţă solicitărilor de peste zi, scrie Click.
Pentru ca dormitorul tău să fie refugiul pentru un somn liniștitor, e esențial cum îl amenajezi, iar mai jos sunt câteva aspecte de care ar trebui să ții cont atunci când alegi designul pentru această cameră.
Alege mobilierul potrivit. Una dintre cele mai importante reguli când vine vorba de amenajarea dormitorului este ca mobilierul ales să nu dea senzația de sufocare. Pe cât posibil, ar trebui să lași cât mai mult spațiu liber, pentru că orice element care încarcă atmosfera – cum ar fi un dulap supradimensionat va avea efecte negative asupra somnului tău. Totodată, o saltea de pat de calitate poate contribui la un somn odihnitor și la evitarea anumitor probleme medicale.
Optează pentru culori adecvate și sunete plăcute. Culorile vibrante pot fi foarte amuzante, dar nu sunt indicate și pentru dormitor. Poți opta pentru nuanțe deschise de albastru, verde sau bej, pentru că sunt liniștitoare. Dacă totuși vrei să folosești și culori mai tari, păstrează-le pentru perne, în niciun caz pentru a-ți zugrăvi pereții.
Ai grijă la temperatura aerului din dormitorul tău. Experții de la Mayo Clinic spun că există o legătură strânsă între temperatura din mediul în care dormi și cât de confortabil te simți. Motivul este că în timpul somnului, creierul comandă orga­nismului nostru să-și regleze temperatura în funcție de cea a aerului din cameră. Totul funcționează ca un termostat intern. Dacă în dormitor este prea frig sau prea cald, atunci te vei trezi.
Dacă te întrebi care este temperatura ideală pentru camera în care dormi, recomandările specialiștilor sunt că ar trebui să se situeze între 18 și 22 de grade Celsius, însă depinde de fiecare persoană în parte.

Recomandările redacției