oboseala_job_ganditorUnul câte unul, colegii tăi au plecat în vacanţă. Ai fost martor(ă) şi la frenezia cu care au plănuit “cum va fi”, şi la entuziasmul cu care au povestit, apoi, “cum a fost”. Numai tu ai semnat condica, zi de zi. Aşa “au picat zarurile” vara asta, deci la ce bun să te enervezi? Gândeşte pozitiv şi aplică ideile noastre. Ca să rămâi calm şi eficient, aşa cum te vor şi colegii, şi şefii.

1. Trezeşte-te puţin mai devreme

Pune ceasul să sune mai devreme, ca să profiţi de răcoarea dimineţii şi să te pregăteşti în tihnă: să iei un mic dejun consistent, să-ţi bei cafeaua pe balcon, să schimbi câteva vorbe cu soţul/ soţia, eventual să scoţi la o scurtă plimbare căţelul familiei, ca să te încarci cu bună dispoziţie.

2. Renunţă la costum şi cravată

Dacă la serviciu nu există un cod vestimentar sobru, profită de vară, ca să te îmbraci decent, dar mai lejer. Fără sacou şi cravată – domnilor, fără taior şi pantofi cu supertocuri – doamnelor şi domnişoarelor!

3. Ascultă muzică pe drum

Vârsta nu contează! Ia-ţi căşti şi ascultă muzica preferată, în staţie, la metrou, în tramvai, cot la cot cu puştimea. Aşteptarea o să ţi se pară mai uşor de suportat.

4. Începe ziua cu… o mică şuetă

Intri în firmă, arunci un “Bună!” scurt şi te ascunzi în spatele computerului? O idee mult mai bună ar fi să-ţi atragi colegii într-o mică şuetă. Orice nimicuri v-aţi spune, se creează o atmosferă destinsă, care vă prinde bine tuturor.

5. Ia o pauză de prânz adevărată

Rezervă-ţi cel puţin 30 de minute ca să ieşi la aer, cel mai bine – într-un colţ înverzit, la o terasă sau pe o bancă, pur şi simplu, şi să iei dejunul în linişte. Ca să îţi tihnească, plimbă- te apoi câteva minute. Lasă-ţi gândul să zboare numai la lucruri plăcute, ca să te întorci în birou cu o mină senină.

6. Visează… cu ochii pe pereţi

Desigur, e o glumă. Doar vii la serviciu ca să lucrezi, nu ca să pierzi vremea. Dar vei da mai mult randament dacă, atunci când ridici privirea din calculator sau din maldărul de hârtii, o laşi să zăbovească puţin pe posterul lipit pe perete, care are imprimată imaginea pensiunii unde ţi-ai petrecut vacanţa anul trecut. Şi unde vrei să faci rezervări şi pentru la anul.

7. Invită-ţi familia la birou

Prezenţa unui copil are acelaşi efect, la orice loc de muncă: toată lumea se adună în jurul lui, îl alintă, râde din toată inima. Fericitul părinte exultă de bucurie. Dar nu este singurul beneficiar: toată echipa profită de astfel de momente în care creierul secretă serotonină – hormonul-minune ce reduce nervozitatea şi anxietatea. Ce ţi-ai putea dori mai mult de atât? Să iei prânzul cu soţia/soţul şi copiii. Perfect posibil, dacă te vizitează la ora la care eşti liber(ă), pentru dejun.

Scoate-ţi pârleala în weekend!

Planifică-ţi sfârşiturile de săptămână astfel încât să faci cam toate lucrurile incluse în cuvântul “vacanţă”: o dată mergi la ştrand sau la piscină, la saună, la masaj, după gust şi buget; o dată faci drumeţii în afara oraşului; altă dată ieşi împreună cu prietenii; în fine, cel puţin un weekend îl rezervi spectacolelor – film, teatru, concert. Aşa, următoarea zi de luni te găseşte cu bateriile perfect încărcate.

SURSA: http://www.libertatea.ro

Recomandările redacției