primarie Un raport întocmit de Curtea de Conturi scoate la iveală neregulile din sistemul de control intern al Primăriei Arad. Auditorii de la Camera de Conturi Arad au descoperit, analizând situaţia din 2011, că procedurile de lucru au fost actualizate periodic, dar nu includ şi descrieri referitoare la controlul intern. „La nivelul ordonatorului principal de credite nu s-a condus  registrul riscurilor, iar procedura privind managementul riscurilor este în faza de aprobare şi implementare. Nu s-au efectuat informările referitoare la progresele înregistrate cu privire la dezvoltarea sistemelor de control managerial prevăzute de dispoziţiile legale în vigoare. Nu exis­tă proceduri anticorupţie sau verificări care să urmărească orice formă de corupţie, fraudă, iregularitate sau diverse încălcări ale regulilor. Faţă de afirmaţiile formulate că în fişele postului sunt definite atribuţiile, funcţiile şi responsabilităţile persoanelor care exercită sarcini de control intern s-a constatat că acestea nu sunt întotdeauna clar definite”, se arată în raport. Membrii echipei de control mai susţin că au descoperit şi anumite aspecte care denotă carenţe în activitatea de control intern managerial. Astfel, nu au fost eva­luate rezultatele activităţii de pregătire profesională; nu existau reguli interne referitoare la exercitarea controlului asupra legalităţii activităţilor care nu au caracter financiar; nu au fost stabilite re­guli interne referitoare la accesul persoanelor la active şi informaţii.
„Rezultatul evaluării denotă faptul că până în prezent nu s-au implementat toate procedurile organiza­- ţionale adoptate în vederea desfă­şurării eficiente ale controlului intern, ci doar cele privind controlul financiar preventiv propriu, existând posibilitatea ca procedurile de control efectuate să nu asigure înlăturarea tuturor deficienţelor, în care sens concluzio­năm că sistemul de control intern al entităţii este mediu. În concluzie sistemul de control intern nu funcţio­nează pe deplin în conformitate cu prevederile legale în materie […] acesta fiind în prezent, cu excepţia controlului financiar preventiv propriu, doar în faza de implementare, astfel că sistemul de control intern funcţionează bine, iar nivelul de încredere în sistemul de control intern al entităţii stabilit după efectuarea testelor de control, în funcţie de deficienţele constatate, este mediu”, se mai arată în raport.
Biroul de Audit a fost depăşit de situaţie
Auditorii mai sunt de părere că siste­mul de control intern nu era proiectat co­res­punzător, existând pericolul ca verificările interne „să nu fie suficiente pentru a asigura în toate cazurile prevenirea, depistarea şi corectarea risi­pei, frau­dei, erorilor şi gestionării deficitare”.
În ceea ce priveşte auditul intern, angajaţii Curţii de Conturi susţin că acesta, deși se desfășoară potrivit reglementă­rilor legale în materie, nu a putut cu­prinde toate misiunile încredințate de către conducerea executivă a Primăriei. „Deşi prin contractele încheiate cu beneficiarii de finanţare nerambur­sabilă din ca­drul programului de utilitate publică «Sportul de performaă – 2011», se prevede la art. 5 obligaţia instituţiei  finanţatoare «să supra­vegheze şi să controleze prin Biroul de Audit Public Intern din cadrul Primăriei Municipiului Arad, modul de utilizare a sumei repartizate, precum şi modul de res­pectare a dispoziţiilor legale», în nici unul din cele 21 de contracte nu s-a efecuat nici o verificare. Avându-se în vedere că în cazul unor contracte în­cheiate cu beneficiarii de transferuri, astfel după cum s-a prezentat în Procesul verbal de constatare la capitolul privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor privind transferurile, au rezul­tat abateri de la legalitate, care au determinat produ­cerea unor prejudicii, se concluzio­nează faptul că, cel puţin în aceste cazuri, Biroul Audit Public Intern nu îşi îndeplineşte obligaţiile de serviciu pe care le are”, se mai arată în raport.

Recomandările redacției