Este  Buna Vestire, moment în care credincioșii care țin postul au dezlegare la consumul de pește. Însă în magazine arădenii se confruntă cu o realitate dureroasă: peștele, un aliment sănătos, devine tot mai inaccesibil din punct de vedere financiar pentru mulți dintre ei.

În timp ce peștele ar trebui să fie o alegere obișnuită pentru mesele oamenilor mai ales în această perioadă, mulți renunță din cauza prețului mare al produselor.

Cu toate că vitrinele frigorifice din marile magazine din oraș sunt pline, clienții sunt puțini și ezită să cumpere.

Comercianții se așteptau la un număr mai mare de clienți în ajunul sărbătorii de Buna Vestire, însă numărul acestora a fost sub așteptări, declară aceștia.

Peștele, odată considerat o mâncare tradițională și accesibilă, a devenit acum un produs de lux pentru mulți români. Prețurile ridicate îi determină pe arădeni să se orienteze mai mult către produsele congelate sau conserve, considerate mai accesibile din punct de vedere financiar.

Am făcut un tur al magazinelor și am observat că în această perioadă, peștele congelat este preferat în principal datorită prețului său mai mic. Sunt clienți care mai cumpără macrou, păstrăv, dorada sau merlucius. Cu toate acestea, prețurile pe care le întâlnim în magazine sunt destul de ridicate: în top este somonul care ajunge până la 100 lei pe kilogram, crapul poate ajunge la peste 30 lei/kg, fitofagul 30 lei/kg, iar scrumbia la 35 lei/kg. Dorada se găsește într-un interval de prețuri cuprins între 35 și 45 lei/kg, iar hamsia, deși mai accesibilă, costă totuși 16 lei/kg.

În contrast, în raionul de produse congelate, prețurile sunt mai prietenoase pentru buzunarul cumpărătorilor. Macroul poate fi găsit cu 20 lei/kg.  Păstrăvul afumat sau scrumbia afumată sunt vândute, la vitrină cu  38, respectiv 35 lei/kg.

 

Astfel, în fața creșterii prețurilor, arădenii sunt nevoiți să își reevalueze alegerile alimentare, optând într-o măsură mai mare pentru alternative mai accesibile din punct de vedere financiar, chiar dacă acestea pot pune în discuție calitatea și prospețimea produsului. Astfel pentru mulți bucuria de  a sărbătorii Buna Vestire este umbrită  de griji legate de costul alimentelor de bază, subliniind astfel o problemă reală și urgentă în ceea ce privește accesul la alimentație sănătoasă.

Oamenii se uită dar nu prea cumpără

Am stat de vorbă cu câteva persoane aflate la cumpărături.

Ne apropiem de un bărbat care examinează atent vitrinele cu produse congelate.

”Mă uit după câteva produse pentru masa de seară. Mă gândeam să iau ceva pește, dar prețurile par destul de mari astăzi. În mod normal îmi place să iau păstrăv sau doradă, dar cred că astăzi o să optez pentru macrou, care pare să fie mai accesibil din punct de vedere financiar”, spune bărbatul.

”Încerc să fiu mai flexibilă și să aleg produsele care sunt la ofertă. Dar azi nu am găsit nimic la aceasta categorie. Peștele este sănătos dar mult prea scump pentru banii noștri. Suntem patru în familie, dacă iau pește e gură goală și în plus este și scump”, ne spune o femeie.

La standul cu conserve am întâlnit o doamnă în vârstă care a ales una dintre cele mai ieftine cutii de pe raft. ”Ne facem pofta, că e dezlegare dar nu ne permitem mai mult pentru că pensiile sunt mici și abia ajung pentru cheltuieli”, spune femeia.

Acestea sunt doar trei exemple de discuții pe care le-am purtat cu oamenii din Arad în timpul cumpărăturilor lor de zi cu zi.

Majoritatea persoanelor cu care am stat de vorbă spun că prețurile mari îi obligă să facă anumite alegeri alimentare, uneori nu tocmai sănătoase, dar mai ieftine.

Recomandările redacției