Se împlinesc 30 de ani de la revoluţia care a dărâmat regimul Ceauşescu. Nu discutăm dacă a fost într-adevăr o revoluţie sau o lovitură de stat dirijată din străinătate de către serviciile secrete. Nu discutăm dacă a fost o crimă odioasă exe­- cutarea soţilor Ceauşescu de Crăciun, pentru ca fostului dictator să i se închidă gura înainte de a apuca să vorbească. Vreau doar să le spun nostalgicilor care spun că traiul de zi cu zi este mult mai scump decât înainte de revoluţie că au dreptate, dar să le şi explic de ce atunci o familie se descurca mult mai bine cu salariul decât astăzi. Doar câteva exemple…
Din venitul lunar, românul nu trebuia să plătească abonamentul la internet , pe care astăzi îl plăteşte. Pe vremea aceea nici măcar nu ştia ce este acela internet. O fi fost mai bine? Poate că nici astăzi mama şi tata nu sunt deloc interesaţi, dar odraslele lor cu certitudine au nevoie de internet. Desigur, era mai bine înainte că şcolarii din clasele primare nu ştiau ce e acela facebook, instagram şi alte toate cele pe care astăzi le urmăresc cu asiduitate, umplân-du-şi creierul cu tot felul de prostii, dar nu aveau nici acces la cunoştinţe absolut necesare dezvotării şi formării încă de pe băncile şcolii. Apoi, românaşul nostru nu avea de plătit abonamentul la cablu TV, pentru simplul motiv că nu exista aşa ceva. O fi fost mai bine că românii aveau doar câteva ore pe zi program la TV? Sigur, poate că era mai bine că nu existau tot felul de emisiuni şi filmuleţe de-a dreptul scandaloase şi îndobitocitoare, dar nu existau nici Animal Planet, History, Explorer etc.
Să mergem mai departe… Mama şi tata nu trebuia să aloce zilnic o anumită sumă pentru banii de buzunar ai copilului care mergea la şcoală, pentru că acesta nici măcar nu visa cum ar fi ca, în pauză, să meargă la chioşc să-şi ia ceva de mâncare şi un suc. Dealtfel, de unde chioşcuri pe vremea aceea, mai ales la ţară? Ca să nu mai vorbim despre un telefon mobil? Aşadar, dintr-un foc trei telefoane mobile, pentru mamă, tată şi copil, cu toate costurile aferente, o sumă destul de consistentă, pe care familia română nu o avea de suportat pe vremea comuniştilor. Lista poate continua la nesfârşit, pentru că sunt o sumedenie de facilităţi la care românii nu aveau acces, aşa că nici nu avea costurile pe care le are acum. Pe scurt, şi astăzi poţi supravieţui din salariu dacă renunţi la absolut toate facilităţile pe care astăzi le ai şi la care pe vremea comunismului nici măcar nu visai. Nu zic că ar fi normal, vreau doar să spun de ce traiul de atunci era mai ieftin decât astăzi, dar dacă şi ăla era trai, atunci vai de mama lui! Aşa că, în consecinţă, nu avem de ce să plângem după vremurile apuse acum 30 de ani. A, că normal ar fi ca din venitul familiei să fie asigurat nivelul de trai de azi, asta este cu totul altă poveste…

  • Gery spune:

    Cam superficiala motivatia privind diferenta cheltuielilor de acum,cu cele din urma cu 30 de ani.Costul serviciilor (cheltuieli lunare la bloc:apa rece-calda,gaz,incalzire,salubritate) era pe timp de iarna in medie 100-120 lei(pot dovedi cu chitante pastrate )Se mai adauga abonament telefon 50-100 lei,functie de tipul acestuia si curentul electric,medie de 70-80 lei.Vorbesc de cazul personal(erau multe situatii cand se platea mai putin.Sumele mai mari erau procentul minoritar.Trei persoane,aduceam ín casa ín jur de 8000 lei(strict din salarii,adica munca cinstita)Lucram toata família ín economia nationala(fabrici).Cu toate lipsurile din anii ’80,ne procuram alimente,cafea sí alte produse mai putin vizibile ín magazine,de unde era(cumparam unele produse de la gospodariile din sate,sau de pe piata neagra)Sí ne mai ramaneau bani.Adica puteam face economii sí nu datorii.

    • GOMEJ spune:

      Nu asta este problema ci faptul ca este un mare decalaj intre castigul omului cinstit si muncitor cu cel a mafiei din politica si asa jisii oameni de afaceri baronii de carton aparuti dintre traficantii de tigari si multi parveniti din fel si fel de afaceri dubioase si protejati de o clasa politica mafiota si o justitie corupta GOMEJ

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției