Să recapitulăm: iniţial, Viorica Dăncilă a declarat că PSD nu se va împotrivi învestirii unui nou guvern, condus de către un premier propus de Klaus Iohannis. Apoi, a venit cu nuanţări: viitorul guvern să-şi ia angajamentul că nu va recurge la tăieri de pensii şi salarii. Acum, însă, Veorica s-a răzgândit, hotărând că parlamentarii PSD nu vor participa la votul de învestitură, ci îi vor lăsa pe cei care au iniţiat moţiunea de cenzură să-şi adune majoritatea necesară. Lucru care, în absenţa PSD-iştilor, pare aproape imposibil, în condiţiile în care ba USR, ba Pro România, ba UDMR, pun tot felul de condiţii. Să presupunem că USR şi UDMR se vor lăsa în cele din urmă convinse de către Klaus Iohannis să voteze guvernul minoritar PNL, din moment ce nu vor să participe la guvernare. Klaus Iohannis, însă, pare să-l fi abandonat pe Ludovic Orban, pasându-i total sarcina de a negocia, cum o şti el, cu partidele care i-au oferit sprijinul la căderea Guvernului Dăncilă.
Revenind la Viorica Dăncilă, oare de ce s-o fi răzgândit? Există serioase indicii că o parte importantă a electoratului PSD ar putea să refuze să o susţină pe Dăncilă la alegerile prezidenţiale, preferând să-l voteze pe candidatul susţinut de către Ponta şi Tăriceanu, Mircea Diaconu, lucru care ar duce la ieşirea din cursă a Veoricăi în primul tur. Pentru a-i putea întoarce pe alegători, Viorica Dăncilă trebuie să arate că luptă până la capăt cu PNL şi Klaus Iohannis, inclusiv pentru a demonstra că între ea şi Klaus Werner nu a axista niciun troc. Dacă PSD, cu acordul Vioricăi Dăncilă, ar vota din prima încercare Guvernul PNL, ideea trocului se va înşuruba şi mai puternic în mentalul susţinătorilor PSD. Pe de altă parte, inclusiv lui Klaus Iohannis îi pică bine această răzgândeală a Vioricăi Dăncilă, putând să folosească în continuare principala sa armă electorală, războiul total împotiva PSD, până la distruge- rea acestuia. Iată, va spune Klaus Werner, pentru că a pierdut bătălia, PSD vrea să arunce ţara în haos, să împiedice instalarea unui guvern care să administreze ţara şi să pregătească viitoarele alegeri.
În acest fel, Iohannis vrea să-şi cimenteze electoratul propriu, împiedicându-i pe cei dezamăgiţi de el şi de PNL să migreze spre adversarul cel mai de temut al PNL, respectiv USR. Aceasta ar putea duce la intrarea lui Barna în turul doi, lucru care nu îi convine nici lui Iohannis nici Sistemului, care în ultima perioadă s-a năpustit pur şi simplu asupra lui Barna, lovindu-l exact acolo unde doare cel mai mult, iniţiativa Fără Penali. Deocamdată, probe sunt doar fiind falimentarea de către Barna a unor proiecte pe bani europeni, dar, dacă va fi nevoie, nu m-ar mira ca falimentele să nu mai fie puse pe seama lipsei capacităţii lui Barna, ci a unor acţiuni de domeniul penalului. Am avut suficiente cazuri în care au fost deschise la comandă dosare, reale sau mincinoase, împoriva unor adversari politici incomozi. Norocul lui Barna ar pu­tea să fie chiar neintrarea în turul doi, situaţie în care Sistemul l-ar lăsa în pace.

Recomandările redacției