Spuneam nu demult că Ludovic Orban nu este sigur că vor fi alegeri parlamentare anticipate, iar în toamnă guvernul său va ajunge în punctul critic în care ar trebui fie să refuze mărirea pensiilor cu 40%, fie, pentru atragerea de capital electoral, chiar cu riscul aruncării ţării spre faliment, să accepte acele majorări. De aceea, pentru a mai atenua unda de şoc, a susţinut mereu că România nu-şi permite nici dublarea alocaţiilor pentru copii, nici o creştere atât de abruptă, cu 40%, a pensiilor. Mai spuneam că, dacă ar avea certitudinea alegerilor anticipate, în mod normal ar trebui să promită marea cu sarea, pentru apoi, guvernul său nou ales înainte de septembrie, să anunţe că majorările sunt imposibile. Faptul că nu a recurs la minciuni şi promisiuni electorale fără acoperire arăta că nu este sigur de anticipate şi nu riscă să intre în alegerile parlamentare la termen partidul său purtând uriaşa povară a unei minciuni dovedite.
Iată că, acum, Ludovic Orban a schimbat foaia şi se grăbeşte să nege că ar inten­ţiona majorarea pensiilor cu doar 14-20% înainte de septembrie.
Majorarea pensiilor înainte de luna septembrie nu este posibilă, a spus el. „Vom creşte pensiile şi vom creşte alocaţiile”, a declarat Orban. După părerea mea, nu s-ar fi hazardat să facă aceste declaraţii dacă nu ar fi avut siguranţa că vor fi anticipate.
Blatul cu PSD se va derula în continuare, dar cu o mică modificare, menită să satisfacă o cerinţă directă a lui Marcel Ciolacu. Mai exact, Ciolacu doreşte ca PSD să nu participe la votarea Guvernului Orban pe data de 24 februarie, astfel încât la prima şedinţă să nu existe cvorum, iar votul să se dea după Congresul PSD, programat pentru 28 sau 29 februarie. Astfel, târgul încheiat de către Ludovic Orban cu PSD se transformă într-unul cu Marcel Ciolacu. Acesta evită un moment sensibil, acela al unei poziţii tranşante faţă de votarea sau, mai bine spus, trântirea Guvernului Orban 2 şi este ferit de ciocnirea, la congres, cu tabăra care nu este de acord cu blatul cu PNL. După ce va fi ales, nu va mai conta opinia taberei adverse, pentru că va avea puteri sporite în partid, din moment ce va fi ales la pachet cu echipa propusă de către el. Atenţie, însă, pentru ca boicotul primei runde a votului să aibă sorţi de izbândă, Ciolacu are nevoie de sprijinul lui Victor Ponta, pentru ca şi parlamentarii Pro România să lipsească, în vederea nerealizării cvorumului. Probabil că, după ce Ciolacu şi Firea au vorbit la modul insistent despre o alianţă cu Pro România, Victor Ponta va da curs cererii lui Ciolacu. Evident că liberalilor nu le convine, ei voind să accelereze paşii spre declanşarea alegerilor anticipate, orice tergiversare punând în pericol încadrarea în termenul de dizolvare a Parlamentului. Dar, deoarece nu pot face nimic fără sprijinul PSD, vor fi nevoiţi să accepte condiţiile lui Ciolacu.

Recomandările redacției