Sărbătoarea ortodoxă „Izvorul Tămăduirii” de vineri, 25 aprilie, a fost marcată la Arad de o serie de manifestări organizate cu ocazia inaugurării şi dării în folosinţă publică a Parcului 23 August (fost Orizont), parc în care s-a ridicat biserica ortodoxă Micălaca Veche II şi-n care au fost făcute lucrări de mare anvergură în interiorul Proiectului European Transfrontalier HURO/1101/090/2.1.3, având ca scop „Crearea de condiţii pentru dezvoltarea turismului religios în judeţele Békés şi Arad, prin intermediul Bisericii Ortodoxe Române”. Proiectul a fost înaintat în comun de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria – titular al proiectului, Arhiepiscopia Aradului și Fundația Publică pentru dezvoltarea localității Otlaca Pustă, durata execuţiei fiind de doi ani: 1 aprilie 2012 – 30 aprilie 2014.
La festivităţile organizate în comun Arhiepiscopia Aradului şi Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria au participat cei doi întâistătători ai eparhiilor amintite: Înaltpreasfințitul Timotei, arhiepiscopul Aradului şi Preasfințitul Siluan, episcopul eparhiei ortodoxe Române din Ungaria, oficialităţi de rang înalt din Ministerul de Externe – Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, oficialităţi locale de cel mai înalt rang – Nicolae Radu Stoian, subprefectul judeţului, Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, şi Marian Stroe, reprezentant al României şi republicii Moldova în Asociaţia Corală Internaţională Interkultur.
Cum era firesc, s-a săvârşit o liturghie la care au slujit Înaltpreasfinţitul Timotei, arhiepiscopul Aradului, şi Preasfinţitul Siluan, episcopul eparhiei româneşti din Ungaria, cei doi vlădici fiind însoţiţi în slujire de un sobor de preoţi şi de diaconi din Arad şi din Ungaria: preotul Iacob Bupte, paroh al parohiei Micălaca Veche II (manager intern din partea Arhiepiscopiei Aradului în proiect), arhimandritul Calinic Covaci, parohul parohiei Otlaca Pustă din Ungaria (manager intern din partea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria în proiect), starețul Mănăstirii Feredeu Ilarion Tăuceanu şi alţi preoți de la parohia Micălaca Veche II, de la Catedrala Episcopală din Giula şi de la Arhiepiscopia Aradului. Slujirea liturghiei a fost acompaniată de răspunsurile liturgice ale corului parohiei Micălaca Veche II, condus de profesoara Magdalena Lödi, cor participant şi premiat la mai multe manifestări corale internaționale (Ohrid – Macedonia, Graz – Austria), şi care va participa în acest an la cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Coral Internațional de la Riga, Letonia.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Siluan s-a referit şi la bucuria generată de încheierea Proiectului European Transfrontalier menționat, proiect care are o importanţă covârşitoare pentru comunitatea românescă din Ungaria. „Se poate că în Arad proiectul transfrontalier să nu aibă vizibilitatea şi importanţa unor alte proiecte, însă pentru comunitatea românilor din Ungaria proiectul are o importanţă de excepţie”, a spus Preasfinţitul Siluan.
Despre importanţa acestui proiect transfrontalier au vorbit şi arhiepiscopul Aradului, Înaltpreasfinţitul Timotei, consulul general Florin Trandafir Vasiloni, primarul Gheorghe Falcă, președintele Consiliului Județean Nicolae Ioțcu, Marian Stroe și, cu o emoţie vizibilă, preotul Iacob Bupte, cel care a fost sufletul, catalizatorul energiilor care-au scos „din nimic” biserica şi au făcut parcul să arate aşa cum arată azi.
Momentul culminant al manifestării de la Arad l-a constituit tăierea panglicilor tricolore ale României și Ungariei, moment oficiat de cei doi ierarhi ortodocşi, de primarul Aradului și de președintele Consiliului Județean. După tăierea panglicilor inaugurale, toate lucrările din parcul renovat din temelii au fost sfințite de către cei doi arhierei și de cei doi preoţi manageri interni ai proiectului.
Ultimul popas în cadrul manifestărilor a fost la Vladimirescu, la agapa comună și conferința de presă de la Casa Tineretului din localitate. Au vorbit acest prilej preotul Iacob Bupte (emoţiile copleşindu-l definitiv, aşa cum nu l-a copleşit niciodată efortul pe care şi l-a asumat şi pe care, iată, l-a dus la bun sfârşit), cei doi întâistătători ai eparhiilor din Arad şi din Ungaria, consulul general Florin Trandafir Vasiloni, subprefectul Aradului Nicolae Radu Stoian, primarul comunei Vladimirescu Ioan Crișan și Marian Stroe, reprezentatul României şi Republicii Moldova în Asociația Corală Internațională Interkultur. Toţi au apreciat la superlativ realizările şi au evidenţiat colaborarea excepţională a celor două eparhii între ele şi a acestora cu echipa de excepţie care a făcut posibile aceste realizări.
Evenimentele s-au încheiat cu vizitarea muzeului etnografic din Vladimirescu şi a excepţionalei săli de spectacole, ocazie cu care corul parohiei Micălaca II a urcat pe scenă şi a improvizat un „Concert de un cântec”, cântând piesa „Cu noi este Dumnezeu”, auditorul fiind Preasfinţitul Siluan, care a aplaudat din toată inima interpretarea şi le-a mulţumit coriştilor pentru gestul de suflet şi surpriza pe care i le-au oferit.

Recomandările redacției