potcovitouaSătul să ciocnească la Paşti doar ouă vopsite, un fierar din Macea, Petru Socaciu, s-a gândit că tradiţiile de Paşti s-ar îmbogăţi dacă ouăle ar fi nu doar vopsite, ci şi… potcovite! Ajuns la venerabila vârstă de 78 de ani, măceanul este acum recunoscut drept cel mai bun fierar din Europa. Petru Socaciu a câştigat numeroase concursuri de potcovit ouă, iar prima sa „operă” este expusă într-un muzeu din Viena.
Petru Socaciu s-a apucat de potcovit ouă în urmă cu 10 ani. El spune că totul a pornit din ambiţie, după ce soţia s-a a auzit la un post de radio că în lume ar exista… ouă potcovite. Venerabilul fierar îşi aminteşte că după aceea n-a dormit câteva nopţi până şi-a-mplinit proiectul şi-a reuşit să potcovească un ou fără să-i distrugă coaja. „Uite, aşa-l fixam; asta e situaţia, asa se fixează. La fixare am un ou de lemn; îi dau formă potcoavei pe oul de lemn, e mai usor, că „pot săd aud” şi cu ciocanul. După ce-i dau forma, facem gaura. Am o sculă cu vidia-n vârf, şi cu asta găuresc oul. Uite, aşa se găureşte un ou: cu răbdare şi băgare de seamă”, îşi explică meşteşugul cel mai bun fierar al Europei.
Ouăle potcovite de bacea Petru au ajuns în toată lumea, iar oamenii vorbesc despre el mai ales pe internet, chiar dacă bătrânul nu prea înţelege cum stă treaba cu mediul virtual. Arădeanul spune c-ar fi bucuros să-i înveţe şi pe alţii tehnica potcovirii ouălor, pentru că el are deja aproape 80 de ani şi se gîndeşte şi la viitor, numai că în sat nu prea se-arată doritori.
Potcovarul din Macea îşi aduce-aminte că-n cei peste 60 de ani de activitate a potcovit în acelaşi atelier mii de cai – şi câteva sute de ouă.

Cristian Cotuna

Recomandările redacției