Ani de zile Partidul Democrat (ulterior PD-L) a fost cea mai importantă formaţiune politică a judeţului Arad, cu rezultate pe care cu greu le va atinge vreun partid în următorii ani. Chiar şi atunci când nu aveau procentele spectaculoase obţinute după 2004, cei din PD Arad au ştiut să gestioneze situaţia în aşa fel încât să aibă tot timpul, în posturile cheie, oameni din rândul partidului, oameni valoroşi, respectaţi. Ne aducem aminte încă din anii 2000, când PD-ul nu era un partid foarte mare, la nivel naţional având undeva la zece la sută, că la Arad democraţii deţineau funcţii importante, vicepreşedinte la Consiliul judeţean, viceprimar al Aradului, directori de regii şi socie­tăţi comerciale de stat, funcţii care au fost rodul unor negocieri inteligente reuşite de echipa lui Gheorghe Seculici, la acea vreme.
Faptul că la vârful PD Arad erau oameni de valoare, apreciaţi de cetăţeni, dar şi capabili să obţină rezultate bune pentru partid au arătat-o ulterior şi rezultatele de la alegerile din 2004, când s-a câştigat Primăria Arad, consiliul judeţean şi o serie de alte primării, dar şi anii următori, când spre partid au fost atraşi cei mai importanţi primari din judeţ, care nu aparţineau PD (vezi Feieş de la Sebiş, Retter de la Pâncota, Mehelean de la Ineu, Aaniţei de la Curtici şi lista ar putea continua), oameni care nu au adus cu ei doar funcţii, ci şi voturi. Aşa s-a ajuns la rezultatele din 2008, când PD-L Arad a devenit cea mai puternică filială portocalie din ţară, cu zeci de primari, cu numeroşi parlamentari, ulterior cu miniştri sau secretari de stat în diferitele guverne Boc. Un rezultat record pentru politica arădeană post-decembristă, rezultat care a avut la bază ani de zile de construcţie.
Masa bogaţilor aduce, însă, de obicei, multă invidie, dorinţă de înavuţire, dorinţă de putere. Iar toate acestea au apărut, încet, dar sigur, şi în interiorul PD-L Arad, unde oamenii importanţi, în frunte cu Gheorghe Seculici, au început să fie atacaţi din interior, pentru a se da la o parte, împreună cu vechii membri de partid, cu cei care practic au adus rezultatele importante, şi a face loc unei generaţii de lupi pe cât de tineri, pe atât de înfometaţi, dar şi de lipsiţi de valoare. În ultimii ani, astfel de lupi şi-au făcut încet-încet loc spre vârful PD-L Arad, iar tot ce era de valoare, sau aproape tot, a fost dat la o parte.  Începând cu preşedintele Gheorghe Seculici, care a plecat de bună voie, probabil scârbit de oamenii care s-au cocoţat în vârful piramidei portocalii, nedorind să fie asociat cu aceşti politicieni de tip nou, al căror unic scop e puterea şi înavuţirea peste noapte. Continuând cu preşedintele Consiliului judeţean, Nicolae Ioţcu, care a avut o ultimă încercare de a salva partidul de colţii lupilor, dar a dat faţă cu modul nedemocratic de a pune mâna pe un partid, cu ameninţări, cu presiuni, cu votul la şapte mâini şi aşa mai departe. În fine, la conducerea partidului, astăzi, nu-i mai regăsim nici pe o mare parte din primarii portocalii, oameni care au adus zeci de mii de voturi, nu doar la locale, ci şi la parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale, pe spatele cărora unii şi-au clădit ca­riere şi averi, iar astăzi îi privesc cu dispreţ pe primari.
Cu ce vine Gheorghe Falcă, după ce a dat la o par­te ce avea mai bun PD-L Arad? Cu oameni lipsiţi de va­loare, cu alţii şterşi, looseri în competiţiile electo­rale, cu mulţi yesmeni şi cu o ceată de oportunişti, puşi pe căpătuială imediată. Avem exemplul acestui consilier municipal, Ioan Farcaş, de care n-am auzit nimic până acum şi care probabil nu are nicio vină că reprezintă arădenii în CLM. Singura „vină“ e că Falcă avea nevoie de el, pentru a atrage votul unor comunităţi din Arad. Nu contează că omul n-a terminat a cincea, pe sistem clasic, şi că se chinuie cu a opta, pe sistem special. Dacă pentru Falcă acest consilier avea un rol cât de mic în drumul său spre vârful politicii româneşti la care tânjeşte ca măgarul la odihnă, atunci omul e valoros. În sistemul de valori al lui Gheorghe Falcă, bineînţeles. Chiar dacă pentru a pune un astfel de om în CLM, au trebuit să fie daţi afară de pe listă oameni cu pregătire, oameni apreciaţi în domeniile lor de activitate, cum e doctorul Ozarchievici, ca să dăm un singur nume, sacrificat pentru a face loc unuia cu şapte clase.
Vedem şi în fruntea partidului doar oameni care răspund la comenzile noului preşedinte Falcă sau oameni de care deocamdată e nevoie. Oameni care fac afaceri cu instituţii pe care ar trebui să le reprezinte, cum sunt soţii Pistru, oameni care au fost patru ani în parlament şi n-au deschis gura decât la depunerea jurământului, iar după patru ani n-au găsit un loc să se angajeze decât la primărie ca inspector debutant, cum e cazul lui Lucian Tipei, de care Falcă are nevoie fiindcă reprezintă comunitatea penticostală, sau oameni şterşi, cum e Ioan Plaveţi, cu care n-am nicio pro­blemă, dar care a ajuns secretar ge­neral la cel mai important partid din Arad, după ce a fost bătut la fundul gol în competiţia pentru Primăria comunei Vladimirescu, de Ioan Crişan, de la PSD. Cât de valoros poate fi un astfel de politician pentru a ocupa o asemenea funcţie, când n-a fost în stare să convingă o sută de babe de la Glogovăţ? Iar lista oamenilor promovaţi de Gheorghe Falcă ar putea continua, dar ziarul nostru are şi el spaţiul limitat.
O dată cu instalarea primarului Falcă în fruntea PD-L, pentru acest partid, cel puţin la Arad, apune o eră glorioasă. Asistăm la decăderea unui partid, a unui imperiu portocaliu, care încet se va transforma într-o rezervaţie de lupi care, până la urmă, se vor mânca între ei. Transformarea şi de­căderea au început deja, iar PD-L Arad a devenit o moşie personală a unui singur om, care-şi permite să facă orice, să pună sau să schimbe pe oricine, chiar să anuleze alegerile pentru „prezidenţiale“, pentru simplul motiv că nu vrea să se facă de râs şi în ju­deţul de domiciliu. Că în cel de baştină se va face, cu siguranţă. Păcat de munca celor de dinainte, care trebuie să asiste cum buldozerele lui Falcă dărâmă tot ce s-a construit în PD-L Arad în ultimii 20 de ani.

Recomandările redacției