Guvernul Ponta şi-a dezvăluit din nou latura sa socială cu prilejul Sărbătorilor Pascale. Cum bani pentru prime de Paşti nu sunt, guvernarea a decis să ofere – ca o formă de primă – salariile în avans unor bugetari! O măsură care a fost însoţită cu entuziasm din partea reprezentanţilor actualei puteri, din partea presei, din partea bugetarilor. Dar care, de asemenea, aduce şi o doză de scepticism faţă de utilitatea şi, mai ales, justeţea măsurii.
Coincidenţa oficialo-religioasă a făcut să avem două sărbători – foarte apreciate de români – foarte apropiate una de alta ca dată, chiar prelungindu-se una în cealaltă: 1 Mai şi Paştele. Două sărbători costisitoare şi luate separat şi, mai ales, unindu-le, pentru că trebuie „acoperite” şi celelalte două zile de libere – joi, 2, şi vineri, 3 mai – mai ales de către cei care şi-au programat şi un mic concediu în acest interval de timp. Deci, în concluzie, guvernanţii se pot felicita pentru această măsură socială. Dar…
În primul rând, ideea de a acorda salariul în avans doar celor care sunt programaţi la leafă în prima decadă a lunii i-a împărţit pe bugetari în două. Cel programat în 11 se uită cu jind la colegul său, deşi poate fac parte din aceeaşi categorie de bugetari. De aici pot apărea şi unele nemulţumiri, de aici invidie şi senzaţia de judecată cu două măsuri. Apoi, o altă „împărţeală” a societăţii, pentru că şi pensionarii se pot considera la fel de „bugetari”, ba mai mult pensionarii au acelaşi drept să petreacă ambele sărbători şi s-au săturat să fie întotdeaua categoria socială sacrificată. De asemenea, şomerii, asistaţii sociali, asistenţii lor, bursierii sau mamele în concediu maternal.
Dacă mergem în cealaltă parte, şi salariaţii din mediul privat ar trebui să se simtă nedreptăţiţi. Ei îşi iau salariile normal (mă rog, normal, în funcţie de cum afectează criza companiile în care aceştia lucrează). În cel mai bun caz, cu un patron „milos” să primească un avans din salariu sau – rara avis – o primă micuţă de Paşte. Din nou se împarte societatea în două, din nou îşi vor aduce aminte cei din mediul privat de aparatul administrativ supradimensionat, de nenumăratele ministere, secretariate şi agenţii, din nou se crează dihonie între diferite categorii ale societăţii româneşti.
Şi, dacă tot am arătat părţile mai puţin bune ale acestei decizii, chiar şi bugetarii care îşi primesc salariile înainte de termen au parte de un mare dezavantaj. Date fiind salariile modeste ale majorităţii bugetarilor (cei care au salarii mari oricum nu depindeau de devansarea zilei de salariu), întreaga sumă primită va fi „înghiţită” de acest miniconcediu. Şi, pe cale de consecinţă, în 7 mai, adică în marţea de după Paşte, majoritatea celor ce au încasat în avans salariul se şi văd fără el. Şi, până la următorul salariu, care se va da la timp (că Ziua Copilului nu primeşte derogare), va trece o lună încheiată. Adică 30 de zile în care e nevoie de mâncare, factura la întreţinere cuprinde jumătate de lună „de iarnă”, başca şi celelalte cheltuieli curente.
Date fiind dezavantajele ulterioare şi ale acestor „privilegiaţi”, închei cu un sfat pastoral: Dragi bugetari, fiţi cumpătaţi!

Recomandările redacției