Nu de puţine ori am auzit expresiile „nu-mi mai pasă de nimic” și „nu mă mai interesează nimic”. Sunt cele mai frecvente afirmaţii făcute de către persoanele depresive și, de foarte multe ori, reprezintă un strigăt de ajutor, scrie libertatea.ro.
Dacă această afecțiune nu primește în timp util ajutorul necesar poate evolua într-o formă tăcută și perfidă, cea în care bolnavul nu mai este apt nici măcar să-și exprime tristețea. Aceasta va începe să se reflecte tot mai mult în viața lui de zi cu zi, îi va afecta relațiile personale și profesio­nale, îi va așterne pe chip un zâmbet fals și, în unele cazuri, va culmina cu suicid.
Conform Organizației Mondiale a Să­nătății, depresia afectează peste 300 de milioane de oameni la nivel mondial, pu­tând fi astfel numită și „boala secolului”. În România, această afecțiune este întâlnită la 1 din 10 persoane, iar datele arată că nu­mărul acestora este în continuă creștere.
Depresia este o boală, iar acest lucru ar trebui înțeles de toată lumea în egală măsură. Și, ca orice boală, are anumite simptome și produce modificări la nive­lul organismului. Din păcate, depresia nu afectează doar psihicul, ci întregul corp, de la sistemul digestiv, la cel cardiovascular și cel imunitar, astfel că necesită o atenție aparte. În primul rând, trebuie să învățăm să o depistăm. Apoi este necesar să ape­lăm la ajutor de specialitate.
Simptomele depresiei
Pentru a o depista la timp și, implicit, pentru a căuta ajutor, este necesar să cu­noaștem principalele semne care o anunță:
l diminuarea energiei sau pre­zența unei senzații de oboseală permanentă;
l dificultăți în concentra­re și în ceea ce privește luarea deciziilor;
l scăderea interesului pentru activi­tățile considerate anterior ca fiind plăcute;
l creșterea sau scăderea poftei de mâncare și, implicit, modificări are greu­tății corporale;
l diminuarea dorinței sexuale;
l insomnii sau episoade prelungite de somn;
l preocupări excesive privind sănătatea fizică;
l gânduri negative, la moarte sau la sinucidere.
Simptomele diferă de la o persoană la alta, în funcție de tipul depresiei și de gravitatea afecțiunii. O persoană primește diagnosticul de depresie dacă manifestă o dispoziție tristă sau pierderea plăcerii pentru toate activitățile pe o perioadă de minim două săptămâni.

Recomandările redacției