Conform reglementărilor în vigoare, fiecare club din Liga 1 trebuie să își publice anual situația financiară. Astfel, pe site-ul oficial al UTA-ei a apărut documentul care detaliază această situație, așa cum era ea înregistrată la sfârșitul anului 2021.

Cel mai important dar în același timp și cel mai surprinzător capitol este cel al datoriilor clubului, acolo unde apare o sumă totală de peste 2 milioane de euro. Din acest total, cea mai mare parte a datoriilor o reprezintă datoriile înregistrate ca și „Credite în conturi curente și alte împrumuturi“, însumând peste 750.000 de euro. Pe acest nedorit podium se mai situează datoriile către autoritățile fiscale (aproximativ 500.000 de euro), urmate de cele din capitolul „alte datorii, subvenții și venituri în avans“ (aproximativ 450.000 de euro). Datoriile față de angajați se ridică și ele la circa 400.000 de euro.

Referitor la aceste datorii, conducătorul clubului, Alexandru Meszar, a precizat faptul că toate aceste sume sunt datorii eșalonate, cu termene clar stabilite, care nu au fost depășite, astfel că situația financiară a clubului este sub control. Ca urmare a acestui fapt, clubul a și reușit, spre deosebire de anul trecut, să obțină licența UEFA, un document care chiar dacă nu ne mai folosește la nimic din punct de vedere sportiv (UTA nu mai poate prinde practic locurile de baraj pentru Conference League), are darul de a certifica sănătatea clubului: „Dacă ești activ nu ai cum să nu ai datorii. Toate cluburile din România și din lume au datorii. Chiar și cluburile cele mai puternice și stabile financiar au astfel de datorii la o anumită dată. UTA plătește 1 milion  de euro pe an la bugetul de stat și local, iar lucrul important este că aceste datorii sunt controlate de către club. O dovadă în acest sens este faptul că am primit licența de Liga 1 și în premieră licența pentru UEFA și suntem de asemenea eligibili pentru finanțarea din fondurile publice locale“ a declarat Meszar.

În ceea ce privește balanța venituri – cheltuieli, ea arată un deficit de aproape jumătate de milion de euro, cu peste 3.800.000 de euro la capitolul venituri și peste 4.200.000 euro la capitolul cheltuieli. Cei mai mulți bani îi consumă salariile angajaților (unde evident jucătorii și antrenorii au partea leului), cu un total de peste 2,5 milioane de euro. Un alt capitol costisitor este cel al cheltuielilor de exploatare (adică închirierea stadionului și a terenurilor de antrenament plus plata utilităților), unde avem un total de peste 1,5 milioane de euro.

În ceea ce privește veniturile, în 2021 UTA a încasat cei mai mulți bani, așa cum era de așteptat, din drepturile tv: aproape 1,5 milioane de euro. Urmează sumele primite de la autoritățile locale (aproape 1 milion de euro) și cele provenite din transferuri, adică puțin peste 600.000 de euro, sumă provenită în mare parte procentul avut de UTA din vânzarea lui Dennis Man de la FCSB la Parma. Din sponsorizări și publicitate clubul a încasat puțin peste 400.000 de euro iar din venituri generate de vânzările de bilete și abonamente, aproape 350.000 de euro (asta în condițiile în care în prima jumătate a lui 2021 s-a jucat fără spectatori).

Revenind la capitolul datorii, e de semnalat și faptul că într-un clasament al cluburilor din Liga 1, UTA se situează abia pe locul 9 la acest capitol. Lidere sunt Sepsi și CFR Cluj cu datorii de circa 30 respectiv 20 de milioane de euro. În spatele UTA-ei se află FC Botoșani și FC Voluntari, cu sume aproximativ egale cu cele înregistrate de clubul arădean, singurele echipe care stau vizibil mai bine fiind Chindia (cca 1 milion de euro, Mioveni (cca 750.000 de euro) și FC Argeș (cca 250.000 de euro). Nu au depus situația financiară Gaz Metan Mediaș și Academica Clinceni, cluburi care sunt ca și falimentate și care cel mai probabil se vor desființa în vară.

Întreg bilanțul clubului UTA pe anul 2021 poate fi consultat pe site-ul oficial la secțiunea Club – Informații financiare – Situație financiară .

Recomandările redacției