Corpul de Control al prim-ministrului Dacian Cioloș a început, cu câteva luni în urmă o acțiune de control la Regia Națională a Pădurilor (RNP)  „Romsilva”. În ur­mă cu câteva zile, ştiripesurse.ro informa că reprezentanţii Corpului de Control al premierului se gândesc să sesizeze Parchetul General în urma constatărilor făcute. Potrivit sursei citate, controlul făcut la RNP a vizat atât modul în care conducerea Romsilva a vândut o parte din lemnul scos pe piaţă, cât şi defrişările din ultimii ani. Potrivit celor declarate de Valentin Mircea, şeful Corpului de Control, ar fi fost descoperite probleme atât în gestionarea banilor cât şi în exploatarea fores­tieră. „Controlul la Romsilva are două zone principale. O zonă este administrația, managementul central şi cum se cheltuiau banii acolo. O a doua zonă a fost aceea de a avea măcar o imagine, n-aş spune exhaustivă, dar măcar reprezentativă pe câteva zone din ţară a cum se defrişează pădurea, raportul, un fenomen semnalat frecvent în media. Ra- ­portul este în fază aproape finală, urmează a fi înaintat primului ministru, dar nu pot să vă comentez mai mult de atât. Sunt însă concluzii care vor fi utile şi vor duce la unele măsuri şi de corectare. E posibil să sesizăm şi Parchetul”, a declarat Valentin Mircea pentru Digi 24, declaraţie preluată ulterior de ştiripesurse.ro.
Conform informaţiilor date publicităţii de site-ul Guvernului, în urma unei verificări făcute la RNP s-a constatat că în 2009 a fost adoptat fără temei legal un regulament privind valorificarea prin vânzare, a masei lemnoase care se recoltează anual din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, înregistrat cu nr. 1553/I.L./14.01.2015, constatându-se o posibilă faptă de natură penală, raportul de control fiind înaintat astfel Direcției Naționale Anticorupție şi Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
La telefon cu şeful RNP?
În ceea ce priveşte situaţia de la Arad, ziarul nostru a scris de nenumărate ori despre neregulile petrecute în pădurile administrate de Direcţia Silvică. Am relatat pe larg jaful petrecut pe raza Ocolului Silvic Valea Mare, situaţia de la Ocolul Silvic Criş şi alte fapte similare petrecute în alte ocoale. Recent, unii silvicultori din zona Gurahonţ ne-au contactat pentru a ne povesti despre anumite fapte, care dacă nu sunt de natură să atragă atenţia Corpului de Control al premierului, ar trebui cel puţin să fie cercetate de o echipă de control din cadrul RNP.
Potrivit informaţiilor noastre, la sfârşitul săptămânii trecute, un sătean din  Secaş, l-ar fi sunat pe directorul general al RNP „Romsilva”, Dragoş Ciprian Pahonţu,  căruia i-ar fi spus că actualul şef de Ocol de la Gurahonţ ar teroriza personalul care nu cotizează. Ulterior, şeful de ocol ar fi fost sunat de directorul general al RNP care i-ar fi transmis că are o sesizare şi i-ar fi cerut să se ocupe de problemele din ocol. Astfel, şeful de ocol ar fi apelat la sprijinul  jandarmilor şi  ar fi plecat să facă controale într-un district, controale pe care probabil nu le-ar fi făcut dacă nu ar fi venit telefonul „de la Bucureşti”.
Transferuri şi nepotisme
În plus, inginerul de fond forestier de la Ocolul Silvic Gurahonţ, Călin Oancea, a decis să se mute cu serviciul în sectorul privat, angajându-se  la SC Agro-Zoo SRL, firma lui Traian Dan, prieten apropiat al lui Teodor Ţigan, directorul Direcţiei Silvice. Această mutare ar fi dat naştere unor probleme neaşteptate, legate de succesorul lui Oancea.
Nu ştim cum a reacţionat directorul DSA, Teodor Ţigan, care recent s-a întors din Franţa şi după spusele apropiaţilor, încă nu este conectat în totalitate la problemele de serviciu, fiind încă cu gândul la ceea ce a văzut la Euro. „Trebuie să ştiţi că şeful de ocol de la Gurahonţ ar fi vrut să-l ducă şi pe nepotul său, Claudiu Daşcău, în centrala ocolului, acesta fiind angajat pe post de şef de district, cu grad profesional II pădurar, trecut ulterior tehnician, fără să fi fost planificat vreun examen, fără să fie scos postul la concurs, sau poate toate acestea au fost rezolvate de nevastă-sa, care este secretara şefului de ocol? Dacă tot a venit vorba despre relaţiile de familie, acelaşi şef de ocol a adus pe un alt nepot, Flavius Florea, căruia i-a dat un grad profesional destul de ridicat, fără examen şi din spusele oamenilor, este dus în centrala ocolului în locul unui  inginer”, susţine unul dintre silvicultorii cu care am stat de vorbă. Un alt silvicultor povesteşte că favoriţii şefului de ocol au tot felul de probleme. „Se pare că la Districtul 3 Honţişor, unde şef de district e Daniel Halja, în parcela 102, aflată în pădurea comunală Gurahonţ, gestionată de Dănuţ Marc, sunt probleme cu privire la marcare, existând informaţii că s-ar fi făcut marcaje cu ţeava. Mai mult, această partidă a fost reprimită de Halja (n.r. adică fost făcută o inspecţie după terminarea explotării)”, susţine bărbatul.
În ceea ce priveşte SC Agro-Zoo SRL, silvicultorii care s-au săturat de modul în care decurg lucrurile în Direcţia Silvică Arad se întreabă şi întreabă prin intermediul ziarului nostru organele competente „ce datorii a avut firma la DSA, din 2014 până în 2016, cum a participat la licitaţii,  cum justifică DSA raportările făcute la RNP cu privire la clienţii neîncasaţi, pentru că ar exista două posibilităţi, sau au fost raportate date ireale sau RNP e complice cu DSA”.
Oamenii ar mai vrea să afle care este rezultatul controlului făcut în zonă de Garda Forestieră, ce măsuri s-au luat şi când vine Corpul de Control al premierului şi la Direcţia Silvică Arad.
Preşedintele CA al RNP susţine că actuala
conducere e interesată de sesizările oamenilor
Deşi am încercat să vorbim cu Dragoş Ciprian Pahonţu, directorul general al RNP „Romsilva”, acesta nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri. În ceea ce-l priveşte, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Arad nu ne-a răspuns nici de data aceasta la telefon, aşa cum ne-a obişnuit în ultimii ani. Singurul care a avut şi de data aceasta amabilitatea să stea de vorbă cu noi a fost Adrian Băban, preşedintele Consiliului de Administraţie al RNP „Romsilva”. „Nu am informaţii operative cu privire la ceea ce se întâmplă punctual în cadrul regiei, pentru că nu intră în atribuţiile Consiliului de Administraţie. Astfel, în momentul de faţă nu pot să vă spun foarte multe despre cele întâmplate la Gurahonţ. Sunt probleme care ţin mai mult de partea executivă. Probleme există la foarte multe ocoale… Corpul de Control al premierului a făcut un control la RNP legat de o serie de aspecte generale şi de activitatea directorului general. În cadrul RNP există un corp de control care se ocupă de controalele de gestiune, astfel încât aspectele sesizate de dumneavoastră intră în raza de competenţă a respectivului corp de control. Dacă mă întrebaţi pe mine, vă răspund că actuala conducere a RNP va reacţiona la aspectele sesizate de dumneavoastră”, a declarat Băban.

Recomandările redacției