ulalaDeşi încasa bani în fiecare lună, administratorul unei asociaţii de locatari nu a virat sumele la furnizorii de utilităţi timp de ani de zile, acumulând o datorie de peste un miliard şi jumătate de lei vechi. Oamenii sunt acum disperaţi pentru că vine iarna şi riscă să rămână fără curent, căldură sau apă. De asemenea, proprietarilor le este teamă că vor fi nevoiţi să scoată din propriile buzunare banii pe care i-au dat deja în fiecare lună, vreme de câţiva ani.
Pusă în situaţia de a se confrunta cu asemenea datorii către furnizori, asociaţia de proprietari s-a adresat Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative (ULAL) Arad, deşi nu era membră a uniunii. „Potrivit unui angajament de plată semnat în data de 24.09.2013 între administratorul G. T. şi Asociaţia de Proprietari de pe Aleea Agnita, bloc G., cel dintâi se obligă să achite către asociaţia pe care o administrează suma de 156.067,78 de lei, reprezentând datorii către CET Hidrocarburi, Compania Apă Canal, Enel şi Polaris M Holding. Reprezentanţii asociaţiei au venit destul de târziu şi încercăm să-i ajutăm cu ce putem. Dar, întrebarea este ce a făcut în tot acest timp Primăria Arad, prin compartimentul specializat care are în evidenţă asociaţiile de proprietari şi care, conform legii, trebuia să se autosesizeze în acest caz?”, a declarat Dorina Lupşe, preşedintele ULAL Arad.
Mai mult, conducerea ULAL îi consideră pe furnizori şi primărie complici cu administratorul. „În atâţia ani de zile administratorul nu a fost cercetat nici măcar o dată de către serviciul primăriei, deşi acesta îi era rolul. Pe de altă parte, nu înţelegem de ce toţi aceşti furnizori de utilităţi nu au sistat livrarea dacă debitele au fost atât de mari?“, mai spune Dorina Lupşe.
Asociaţia de Proprietari de pe Aleea Agnita, bloc G. avea, la data de 31 august 2013, datorii de 136.875,33 de lei către CET, la acestea adăugându-se penalităţi de 12.800,64 de lei.
Conducerea ULAL atrage atenţia asupra faptului că acesta nu este din păcate un caz singular în municipiul nostru. „Mai sunt astfel de cazuri, în care administratorul încasează banii de la oameni însă nu îi virează mai departe furnizorilor de utilităţi. Există chiar posibilitatea ca acest administrator să aibă în administrare şi alte asociaţii de proprietari, care ar putea fi în situaţii similare fără ca membrii acestora să ştie. De aceea, facem un apel la toţi cei care au contracte de administrare cu respectiva persoană sau, eventual, cu societatea acesteia, să treacă la verificări şi să ia legătura cu noi, pentru a le oferi con­- sultanţă şi a-i îndruma spre organele abilitate să ia măsuri în astfel de cazuri“, susţine Dorina Lupşe.

Recomandările redacției