18 aprilie 1945 data de la care a început povestea. O poveste despre Arad, un nobil baron și moștenirea pe care ne-a lăsat-o. Francisc Neumann, proprietar al fabricilor ITA și celei de Spirt și Drojdie, susținea activitatea clubului AMEFA, dar fiindcă nu a putut să-l preia și-a creat propria grupare. Creată după modelul lui Arsenal, i-a spus mai întâi ITA, apoi Flamura Roșie, iar din 1958 încoace, a îmbrăcat-o în numele de UTA. Mai mult decât un club de fotbal, UTA e o stare de spirit, cel mai de preț brand al orașului ce s-a făcut cunoscut în țară și pe „bătrânul continent” prin generațiile lui Petschovski sau Domide.
Lângă acești titani au stat mulți alți campioni, fotbaliști de națională, care au pus umărul la cucerirea celor șase titluri de campioană, cele două Cupe ale României sau la rezultatul ce a cutremurat Europa în toamna anului 1970. Atunci, stăpâna lumii, Feyenoord Rotterdam era pusă cu botul pe labe în turul întâi al Cupei Campionilor Europeni de: Gornea – Biro, Lereter, Pozsonyi, Axente, Petescu, Domide, Calinin, Brosovszky, Dembrovski, Dumitrescu, plus Bătrîna, Șchiopu, Sima și Czak. Nume necunoscute lumii bune ale sportului rege continental până la acea vreme, dar adevărați campionii ai inimilor „roș-albe”.
Dintre aceștia, Biro, Sima sau Axente au sărbătorit astăzi, alături de alte glorii ale „Bătrânei Doamne” împlinirea a 73 de ani de la înfăptuirea echipei dragi. Christos Metskas, Gheorghe Vaczi, Dusan Radin jr., Mihai Jivan, Viorel Vancea, Claudiu Drăgan și Cristi Todea, alături de alți oameni de fotbal din Arad și suporteri de rând au adus un omagiu unuia dintre campionii vremurilor de aur. Andrei Mercea și-a spus singur o mare parte a poveștii vieții sale lăsând familiei și indirect lui Radu Romanescu, autorul cărții eveniment lansată azi, un jurnal sub forma unor caiete vechi. De aici a plecat jurnalistul pentru cea de-a zecea sa apariție editorială: „Andrei Mercea – Campionul care desena inimi”.
Crescut ca fotbalist la „piticii” Societății de Gimnastică Arad și apoi ca junior la Gloria, talentatul mijlocaș avea să devină de patru ori campion național cu UTA, dublu câștigător al Cupei României și component de bază al echipei reprezentative în anii ’50. Era un titan între titanii Petschovsky, Reinhardt sau Farmati, „un exemplu de om, un caracter atât de frumos, un fotbalist atât de elegant pe teren și în afara sa”, Metskas, fost coleg cu el în „alb-roșu”. „În primul și în primul rând, mi-a spus că trebuie să-mi schimb comportamentul. «Aici e Liga 1, nu mai joci în Liga 3-a, trebuie să ai o altă conduită» m-a atenționat din prima Mercea. Era respectat și iubit de toată lumea, poate pe aceeași treapă cu Petschovsky”, a rememorat și Gabor Biro, care l-a avut antrenor pe Andrei Mercea. Cinci decenii a fost reper al UTA-ei și al fotbalului arădean, iar întreaga viață sportivă a visat s-o cuprindă într-o carte, pe care a și început-o. Din păcate, destinul l-a împiedicat s-o încheie, plecând dintre noi în anul 2002, cu două luni înainte să împlinească 77 de ani.
Amfitrionul lansării de la Sala „Centenar” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad a fost colegu nostru, Florin Coita, iar despre carte și personalitatea lui „Bandi” Mercea au mai vorbit scriitorul Ionel Costin, Gheorghe Vaczi, dar și fiul lui Andrei Mercea, Ștefan și nepoata Andreea. Vizibil emoționată, aceasta a ținut să-i mulțumească autorului pentru că astăzi povestea bunicului său va fi cunoscută prin cartea ce-i este dedicată, dar și celor prezenți la lansare.
Cartea „Andrei Mercea – Campionul care desena inimi” se găsește la sediul clubului UTA de pe Calea Victoriei, nr. 20.

Recomandările redacției