Scrutinele din Republica Moldova, esențiale pentru viitorul țării, s-au încheiat. La referendumul pentru modificarea Constituției în vederea aderării la UE, votul este la limită, în timp ce la prezidențiale actuala șefă a statului, Maia Sandu, a fost creditată cu peste 42% din voturi și îl va înfrunta în turul 2 pe Alexandr Stoianoglo.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este pe primul loc în preferinţele alegătorilor în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale desfăşurat duminică, ea obţinând 42.37 la sută, conform rezultatelor parţiale după prelucrarea a peste 99.64 la sută din totalul proceselor verbale. Principalul ei contracandidat, Alexandr Stoianoglo, susţinut de socialiştii proruşi 26,02 la sută.

În ceea ce priveşte referendumul, după prelucrarea a 99,68 la sută din totalul proceselor verbale, scorul este unul extrem de strâns, cu un uşor avans pentru “Da”, conform rezultatelor comunicate de Comisia Electorală Centrală. Conform datelor, 50.45% dintre moldoveni au ales să fie pro-UE, în timp ce 49.55% au votat ”nu”.

„Poporul Republicii Moldova şi-a exprimat voinţa, iar majoritatea poporului a susţinut calea europeană. Vă mulţumesc tuturor celor care aţi ieşit la vot. Voi aţi decis că Moldova trebuie să meargă spre pace, spre bunăstare”, a spus Maia Sandu.

Preşedinta Republicii Moldova susţine că determinant a fost fiecare vot şi că peste 1.560.000 de oameni au mers la secţiile de votare.

„Diaspora a arătat că rămâne conectată la ţară. (…) Peste 240.000 de concetăţeni au votat în afara ţării. (…) Datorită vouă, Moldova şi-a salvat democraţia şi cursul spre progres”, a mai spus Maia Sandu.

Ea a spus că a câştigat prima bătălie dintr-o luptă grea. „Noi am luptat corect şi am câştigat corect într-o luptă nedreaptă. Pe de altă parte, ce s-a întâmplat ieri, dar şi în ultimii doi ani, este un atentat asupra democraţiei şi libertăţii poporului nostru, asupra aspriraţiei poporului de a fi parte a familiei europene, a păcii. Duşmanii noştri îşi doresc o Moldovă divizată, speriată, ca moldovenii să se îndoiască de unitatea lor”, a adăugat Maia Sandu.

Tot voturile din diaspora au mărit considerabil diferența dintre primii doi candidați la cea mai înaltă funcție în stat. Inițial, Maia Sandu conducea cu doar câteva procente în fața lui Alexandr Stoianoglo, însă sfârșitul numărării voturilor a adus un ecart mai mare. Sandu și Stoianoglo merg în turul 2 al prezidențialelor, câștigător urmând să fie, indiferent de prezența la urne, candidatul care obține cel mai mare număr de voturi.

Lasă un răspuns

Recomandările redacției