scoala1După ultima etapă de înscriere în învăţământul liceal, şcolile din judeţul Arad au un deficit de aproape 400 de locuri. Problema cea mai mare o reprezintă liceele cu profil tehnologic, care cu greu reuşesc să atragă elevi. În schimb, clasele teoretice sunt în continuare la mare căutare acestea ocupându-se în totalitate încă de la prima etapă de înscriere în licee. „Noi am gândit un număr de 3.500 de locuri care să fie disponibile în licee. Dintre acestea, 398 au rămas neocupate, în suferintă aflându-se liceele cu profil tehnologic. Probleme cu înscrierea o au liceele Forestier, Iuliu Moldovan, Iuliu Maniu, Colegiul Tehnic şi de Construcţii sau Liceul de Automatizări Caius Iacob. Nici la Sântana nu s-au realizat toate clasele, iar probleme se mai înregistrează la liceele din Lipova, Miniş sau Pecica“, ne-a declarat prof. Nicolae Pellegrini, inspectorul şcolar adjunct al judeţului Arad.

Estetica corporală şi bucătăria, la mare căutare

Printre specializările ignorate de către elevii arădeni se regăsesc mecanica, electronica, automatizările, ştiinţele naturii, forestier, protecţia mediului sau silvicultura. Există riscul ca Aradul să rămână şi fără  sudori în viitorul apropiat, asta dacă ne luăm după faptul că în anul şcolar 2014-2015, în reţeaua şcolară nu este inclusă nici o clasă pentru această specialitate. „Un alt lucru care ne miră este dezinteresul total al elevilor faţă de specialităţi precum domeniul forestier, fie că vorbim de prelucrarea lemnului sau de pădurari, protecţia mediului sau în special silvicultură. Nici măcar la Gurahonţ, acolo unde pică pădurea pe oameni, clasa de silvicultură nu a fost căutată“, a mai declarat Pellegrini.

În schimb, la foarte mare căutare se află meseriile de bucătar şi cele care ţin de estetica corporală. Colegiul Economic reuşeşte să îşi ocupe toate clasele încă după prima etapă de înscrieri, iar clasa de estetică corporală de la Liceul Francisc Neumann de asemenea.

„Noi nu intervenim nici măcar cu o virgulă atunci când şcolile ne prezintă planul lor de şcolarizare. Gândirea claselor, cu toate specializările pe care le vor, aparţine în întregime şcolilor“, ne-a declarat prof. Claudius Mladin, inspectorul şcolar general al judeţului Arad.

Abandonul şcolar, din nou în actualitate

În jur de 150 de copii nu se mai regăsesc în clasele de liceu din anul şcolar care bate la uşă. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean susţin că o mică parte dintre aceştia au plecat în alt judeţ sau în străinătate. Cea mai ridicată rată a abandonului şcolar se regăseşte însă în rândul populaţiei rome. Din cele o sută de locuri puse la dispoziţie pentru copiii romi în licee doar 20 au fost ocupate.

Opt directori schimbaţi pentru incompetenţă

Anul şcolar 2014-2015 va începe cu 24 de nume de directori noi. Dintre aceştia însă doar opt au fost schimbaţi de către conducerea ISJ pentru incompetenţă. Cel mai elocvent caz a fost cel al Cameliei Pâslaru, fosta directoare a Şcolii Ştefan Cicio Pop, a cărei demisie i-am cerut-o încă din primăvara acestui an. Atunci, după simularea evaluării naţionale, în cadrul căreia nici măcar un elev din şcoala condusă de aceasta nu a obţinut notă de trecere, Pâslaru a aruncat întreaga vină pe elevi. De această dată însă conducerea inspectoratului susţine că motivul care a stat la baza schimbării lui Pâslaru îl constituie faptul că aceasta, din interese personale, nu a dorit ca şcoala să fie mutată în altă clădire, deşi acest lucru reprezenta o povară atât pentru întreaga şcoală, bugetul local, „însă mai ales pentru copii, care erau nevoiţi să înveţe în nişte condiţii insalubre. Nu poţi să pui interesul personal deasupra nevoilor copiilor şi a întregii şcoli“, ne-a declarat Claudius Mladin.

 

 

 

 

 

  • C.P. spune:

    Domnule Cotuna
    Se pare ca , inca, articolele scrise de dumneavoastra au un caracter personal, in ceea ce ma priveste, si chiar nu inteleg de ce.N-am inteles cu ce drept ati fi cerut ,inca de anul trecut, dumneavoastra, demisia mea…?! Dar chiar nu mai conteaza.Ma bucur, sincer, ca nu mai sunt in aceasta functie.Pe de alta parte mutarea in cladirea de pe str. Ciocarliei nr. 27 s-a facut fara sa se consulte personalul scolii.Nu vad ce motive personale as fi avut ca sa nu doresc mutarea.Motivele personale sunt la altii nu la mine.Am spus-o si repet… era de bun augur aceasta mutare in conditii civilizate…adica asigurandu-se elevilor scolii noastre absolut tot ceea ce era necesar pentru o buna desfasurare a activitatii educative.Am propus in nenumarate randuri, impreuna cu CA al scolii , forurilor superioare, solutii pentru aceasta problema,dar…nu s-a tinut cont de nimic.S-a recurs la aceasta solutie…dupa ce scoala a renuntat de buna voie la localul de pe str. Ciocarliei.( adresa pe care eu n-am dorit sa o semnez, a semnat-o actuala conducere )
    De ce nu-i intrebati pe domnii profesori ce parere au despre aceasta mutare ? Sau mai bine pe parintii elevilor.
    Chiar nu am dorit sa va dau o replica, pentru ca nu a meritat deranjul, dar am dorit sa clarific niste lucruri pe care ,se vede,nu le cunoasteti prea bine.In concluzie…v-as recomanda sa verificati si rezultatele de la alte scoli la simulari, respectiv EN, si sa vedeti ca nu noi suntem ultimii.Va las placerea sa descoperiti…cel putin o scoala care ne intrece la acest capitol, scoala care nu e mentionata nicaieri.Oare de ce ?! Sa va spun eu ? Nu ….cautati dumneavoastra ca si-asa va place sa improscati cu noroi .
    Cu respect.

  • ALINA spune:

    cum sa treaca elevii simularea evaluarii scolare cand in aceasta scola sunt promovati cei care nu stiu sa citeasca. profesorii tipa la ore, vin cand au chef , uneori indecent imbracati (chilotii la vedere). Sunt 13 elevi in clasa x, y A si 13 in clasa x, y B si nici pe aceia nu sunt in stare sa.i stapaneasca. schimbatii pe toti, sunt platiti de geaba.

    PERSONAL AM FACUT SESIZARE LA ISJ SI ATI FOST DE ACORD CU RASPUNSUL DAT DE ACEASTA DIRECTIUNE. NU ATI LUAT NICI O MASURA DE REEVALUARE SAU DE SANCTIONARE A CADRELOR INCOMPETENTE.

    STIMATE DOMN INSPECTOR SUNTETI PRO SAU CONTRA ACESTOR ADUNATURI?

    CU TOATA STIMA,
    ALINA MISCUTA

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției