OLYMPUS DIGITAL CAMERAConducerea ANAF se pregăteşte să taie în carne vie la Arad. Din informaţiile noastre, în momentul de faţă se fac simulări pentru a se vedea cum va putea funcţiona viitoarea structură rămasă după desfiinţarea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) dacă vor fi disponibilizate peste 130 de persoane. Asta, în condiţiile în care DGFP Arad are aproximativ 625 de angajaţi, iar activitatea instituţiei este intensă, mai ales după preluarea unor atribuţii de la Casa Judeţeană de Pensii şi de la Casa de Asigurări de Sănătate. „Şi aşa ne este greu să funcţionăm în condiţii optime, pentru că avem un volum foarte mare de muncă, după ce am preluat şi activitatea de administrare a veniturilor persoanelor fizice de la CAS şi Casa de Pensii. Este vorba de 20.000 de dosare de executare silită, care ne dau mult de lucru. Ar trebui să mai avem angajări, nu să se desfiinţeze posturi”, susţine unul dintre angajaţii DGFP Arad. Un alt angajat spune că într-o astfel de situaţie, toată lumea va avea de pierdut, persoanele cărora li se vor desfiinţa posturile pentru că îşi vor pierde serviciul, cei care rămân pentru că vor avea mult mai mult de lucru, iar contribuabilii, pentru că vor fi puşi pe drumuri, în condiţiile în care personalul rămas nu va mai putea să-şi facă datoria aşa cum trebuie.
Conform surselor noastre, la nivelul întregii Regiuni de Vest, din care fac parte judeţele Arad, Timiş, Hunedoara şi Caraş-Severin, vor fi desfiinţate apro­ximativ 200 de posturi, însă Aradul va rămâne fără cele mai multe locuri de muncă din cauză că nu are cine să intervină pentru angajaţii de aici, aşa cum se întâmplă în judeţele controlate de USL. În plus, spun gurile rele, timi­şorenii vor încerca să reducă cât mai puţine posturi de la ei, având pâinea şi cuţitul odată cu înfiinţarea Direcţiei Regionale care va funcţiona la ei în oraş. „Este foarte greu pentru noi, pentru că nu am fost informaţi încă privitor la ceea ce se va întâmpla cu locurile noastre de muncă. Sperăm să aflăm cât mai repede ceva oficial”, spune un alt finanţist.
Liderul de sindicat pleacă la Bucureşti
Ioan Trifa, liderul sindicatului din cadrul DGFP Arad, susţine că nu ştie nimic despre simulări şi că oficial se vorbeşte de o reducere de personal cu 4%. „Avem luni la Bucureşti o şedinţă pentru a discuta despre reorganizare. În actul normativ care a fost deja emis se vorbeşte despre o reducere cu 4%. Dacă se va ajunge la cifra despre care vorbiţi dumnea­voastră, ar însemna să se blo­cheze activitatea. Ar fi un adevărat dezastru. Nu putem accepta o reducere de acest fel”, a declarat Trifa. Acesta recunoaşte însă că în anumite compartimente lucrează prea mulţi angajaţi, dar ţine să menţioneze că alte compartimente stat prost la capitolul personal, astfel încât s-ar impune o redistribuire.
Angajaţii DGFP Arad au parte şi de o veste bună. Pentru moment, administraţiile fiscale din judeţ nu se vor desfiinţa, urmând a fi transformate în servicii fiscale comunale şi orăşăneşti. La nivelul municipiului Arad, DGFP va fuziona cu Administraţia Finanţelor Publice, urmând ca instituţia nou înfiin­ţată să coordoneze activitatea din judeţ. Serviciile de contabilitate, sala­rizare, achiziţii, financiar, de audit se vor muta la Timi­şoara, la noua Direcţie Regională. Ră­- mâne însă de văzut care va fi numărul de angajaţi care va urma să fie preluat de timişoreni.

Recomandările redacției