Urmăresc de vreo două săptămâni situaţia penibilă în care se găseşte clubul UTA, emblema Aradului, cea mai titrată echipă a provinciei, a treia ca număr de titluri de campioană după Steaua şi Dinamo. „Bătrâna Doamnă“ a fotbalului românesc, care zeci de ani a adus imagine Aradului în ţară şi peste hotare, a ajuns astăzi la mâna unui afacerist din Cluj, pe numele său Adrian Marţian, care astăzi investeşte, mâine nu, astăzi aduce jucători, mâine nu şi aşa mai departe.
Vina pentru ceea ce se întâmplă la UTA nu e nici pe departe a lui Marţian, ci a autorităţilor locale, a primarului Gheorghe Falcă. Dacă acesta s-ar fi implicat, astăzi n-ar fi trebuit să ne facem griji dacă Marţian are chef sau nu să investească la UTA. Dacă Gheorghe Falcă ar fi fost preocupat de sportul din Arad, de valorile acestui oraş, probabil Marţian ar fi fost un simplu spectator la meciurile UTA-ei în prima divizie sau poate chiar în cupele europene.
Din păcate, de-a lungul celor nouă ani de când conduce Aradul, Gheorghe Falcă n-a dovedit că e prea preocupat de sport. Ba din contră, am putea spune. Sub bagheta magicianului Falcă, a fost demolat un monument istoric şi un simbol al Aradului, stadionul CFR, pe care s-a jucat primul meci oficial de fotbal din România. S-a mai dus şi stadionul Strungul, care de-a lungul anilor găzduise meciuri memorabile, despre care Falcă mă îndoiesc că are habar, şi în locul căruia astăzi s-a ridicat un mall. Dacă nu era inspiraţia de moment a moştenitorilor familiei Neuman, care în actul de donaţie a stadionului UTA către municipalitate au precizat că nu i se poate schimba destinaţia, probabil am fi avut şi acest stadion demolat, iar în locul său un nou supermarket.

De demolat, s-a demolat, în schimb nu s-a ridicat nimic, iar asta e o caracteristică a erei Falcă în tot ceea ce înseamnă sportul arădean.
Nu doar fotbalul are de suferit. Astăzi vedem că mai există doar UTA, când altădată aveam o echipă în divizia A şi două în B, Strungul şi Vagonul. Dar au avut de suferit şi handbalul (Aradul a fost de-a lungul anilor în prima divizie), nu mai avem nici atletismul care acum câţiva ani era reprezentat de arădeni la campionate mondiale şi olimpiadă, prin sportivii de la CSM Arad, club care acum trage să moară sub privirile nepăsătoare ale „patronului“, Primăria Arad. Nu mai avem baschet masculin, iar cel feminin, deşi avem campioană naţională, a fost călcat în picioare, prin înscrierea echipei într-o competiţie europeană de mâna a doua, fiindcă primarul Falcă n-a vrut să bage mâna în buzunar. Cât ar fi costat participarea în FIBA Eurocup? Cât băncuţele de opt mii de euro bucata de pe Meţianu ? Poate nici atât. Sau dacă Primăria nu avea bani, de ce nu s-a apelat la SC Confort, firma pentru care a fost îngropată SC ICIM? Dacă tot au preluat contractele din municipiu, să preia SC Confort şi echipa de baschet. Probabil că atunci n-ar mai fi rămas bani şi pentru şpăgi.
Actuala administraţie şi-a făcut un renume prin ignorarea sportului, prin dispreţul pe care l-a manifestat faţă de fotbal, de baschet, de handbal, de volei. Nu mai vorbim de judo, box, atle­tism sau alte sporturi pe care Primăria Arad le ignoră aproape total. În schimb, avem tot felul de iniţiative măreţe, prin care aruncăm banii pe fereastră, cum e Capitala Culturală Europeană, de unde ne vom alege doar cu sifonarea banului public spre firme de casă. Sau cum e fântâna de cinci mili­oane de euro de pe Mureş sau cele 17 fântâni cu care ne ameninţă Primăria, care costă alte câteva milioane de euro sau tramvaiele de nouă milioane de euro pentru care n-avem nici linii moderne şi de care ne putem lipsi cu uşurinţă.
Cu cinci milioane de euro, în doi ani UTA ajungea în cupele europene, de unde ne aducea mai multă publicitate decât toată campania pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, cu tot cu arteziana de pe Mureş şi piramida din Piaţa Avram Iancu. Cu câteva sute de mii de euro, cât s-au aruncat în ultimii ani pe tot felul de prostii, cum sunt băncuţele de pe Meţianu, BC ICIM ar fi adus Aradului faima pe care nicio altă activitate din oraş nu ar fi putut s-o facă. La fel, cu banii aruncaţi pe fântâna de pe Mureş, Aradul ar fi putut avea astăzi şi atleţi de valoare, care să ne reprezinte la mondiale şi olimpiade, şi echipe de handbal masculin şi feminin, şi judo, şi box, şi gimnastică, şi tenis etc.
Sigur, sportul nu aduce bani, cum aduc şantierele, artezienele, tramvaiele, concesionarea iluminatului, lucrările de pe ştrand. Nu îşi umflă nimeni buzunarele cum ar face-o dacă ar aduce o arteziană din China, dacă ar asfalta un drum sau ar introduce canalizarea pe nişte străzi. Dar sportul aduce faimă Aradului. Dacă am fi avut un primar născut în Arad, cu siguranţă UTA nu s-ar fi aflat astăzi în pragul desfiinţării. Dar cum Gheorghe Falcă a venit de la Brad n-are cum să înţeleagă valorile Aradului. Iar dacă nu le înţelege, nu le poate nici respecta.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției