mladinRezultatele finale ale sesiunii de vară a examenului de bacalaureat au fost făcute publice ieri. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, doar 35 de candidaţi, iniţial respinşi, au fost declaraţi admişi după contestaţii, astfel încât procentul de promovabilitate în judeţ a crescut de la 49,58% la 50,47%, 55,07% din promoţia curentă şi 34,72% din promoţiile anterioare.
Dintre cele 783 de contestaţii depuse, au fost admise 297. Astfel, după ce s-a tras linie, numărul candidaţilor respinşi este de 1.941, dintre care 1.662 cu medii mai mici de 5 şi 279 cu medii între 5 şi 5.99. Dintre cei 1.987 de elevi care au reuşit să ia examenul, 769 au avut medii cuprinse între 6 şi 6,99; 480 între 7 şi 7.99; 463 între 8 şi 8,99; 273 între 9 şi 9,99, două eleve au reuşit să obţină media 10.
Urmează inspecţii generale
Claudius Mladin, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, susţine că urmează să se realize o analiză, iar în cazul liceelor unde rezultatele au lăsat de dorit, urmează ca instituţia pe care o conduce să ia măsuri. „IŞJ va implementa un plan de măsuri care va viza cel puţin două aspecte. Pe termen scurt, organizarea de lecţii de pregătire suplimentară în câteva unităţi de învăţământ din municipiu şi din judeţ în vederea pregătirii pentru cea de a doua sesiune. Pe termen mediu, vom acorda sprijin unităţilor de învăţământ cu rezultate nesatisfăcătoare”, ne-a declarat Mladin. În anul şcolar 2013-2014, unităţile de învăţământ cu probleme vor trebui să implementeze un plan de măsuri, pentru ca apoi IŞJ să efectueze o inspecţie generală. „Toată echipa de inspectori va asista la ore, la fiecare disciplină şi vom vedea dacă există sau nu progrese. Trebuie să ştiţi că rezultatele de la Bacalaureat depind şi de conştiinţa elevilor. Foarte puţini au participat la orele de pregătire suplimentară, organizate în mod gratuit în şcoli”, a continuat Mladin. Acesta a ţinut să precizeze că Ministerul Educaţiei a organizat în parteneriat cu TVR2 şi meditaţii la televizor, unde un profesor le vorbea celor care doreau să-l urmărească despre diferite tematici.
Bacalaureat special pentru şcolile speciale
În ceea ce priveşte situaţia de la liceul din Ineu de unde niciun absolvent nu a reuşit să promoveze Bacalaureatul, Mladin spune că acolo este de fapt o şcoală specială, elevii provenind din centrele de copii. „Aceşti copii încearcă să-şi finalizeze studiile cu o diplomă de Bacalaureat. În ţările nordice, absolvenţii acestui tip de şcoli care se angajează sunt sprijiniţi atât de firme, cât şi de stat. La Sava Brancovici se întâlneşte unul dintre cele mai bune exemple de bună practică la nivel naţional în ceea ce priveşte învăţământul special. Din păcate, aceşti copii susţin examenul de bacalaureat în condiţii egale cu ceilalţi elevi, ceea ce din punctul meu de vedere nu este firesc. Ceea ce putem face noi este să aducem la cunoştinţa ministerului că aceşti absolvenţi ar trebui să susţină un examen cu subiecte dife­renţiate, potrivite cu nivelul lor de pregătire”, a mai spus Mladin.

Recomandările redacției